Οι περισσότεροι όταν ακούνε TAXISnet σκέφτονται με… τρόμο την εφορία. Πλέον, όμως, θα πρέπει να σκέφτονται και τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς μέσω του μοναδικού κωδικού που διαθέτει ο κάθε πολίτης θα μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Βουλή, στην Επιτροπή Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, με την αντιπολίτευση να σπεύδει να τον κατηγορήσει ότι πετάει την μπάλα στην εξέδρα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη… διαπραγμάτευση καλά κρατούν.
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του δημόσιου διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος να είναι το τέλος του καλοκαιριού, ήταν η πρόταση του πρωθυπουργού, προκειμένου η Βουλή από το φθινόπωρο να αρχίσει τις διαδικασίες που προβλέπονται.
«Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, μια συζήτηση για θεσμική τομή, για τη νέα μεταπολίτευση, για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2021, οπότε είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821», τόνισε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι το στοίχημα για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η συμμετοχή των πολιτών.
« Όσο μεγαλύτερο κομμάτι λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση τόσο πιο ικανοποιημένοι πρέπει να είμαστε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από
τη συμμετοχή των πολιτών». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Επιτροπή Διαλόγου θα αποτελέσει τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι πολίτες
«Ο διάλογος και η αντιπαράθεση δεν πρέπει να μας φοβίζουν», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια απάντηση σε αυτούς που βλέπουν με «μισό μάτι» και ασκούν κριτική για την επιλογή να συμμετέχει και ο λαός στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Οι πολίτες, λοιπόν, είναι αυτοί που πρέπει να έχουν λόγο στη συζήτηση. Θα έλεγα ότι ίσως είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να έχουν λόγο σε αυτή τη συζήτηση», είπε αναφέροντας:
« Όχι για να δεσμεύσουν τις αποφάσεις των βουλευτών, αλλά για να έχει η Βουλή μια ολοκληρωμέ-νη εικόνα του προβληματισμού και των απόψεων που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο».
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση «θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν άμεσα κοινοβουλευτικές λειτουργίες. Όπως, για παράδειγμα, η πολυσυζητημένη ευθύνη των υπουργών και οι στρεβλώσεις που το ισχύον θεσμικό πλαίσιο έχει δημιουργήσει, όπως η μορφή της κοινοβουλευτικής ασυλίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όσοι υποτιμούν την άποψη του λαού ίσως «κάτι να έχουν να κρύψουν, κάτι να φοβούνται από την άποψη των πολιτών», ωστόσο ανέφερε πως πρέπει να βρεθεί η
κατάλληλη ισορροπία. «Δεν θέλω να ισχυριστώ επ’ ουδενί ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο, ούτε ότι μπορεί η βούλησή του να εκτοπίσει ή να κατευθύνει τις θεσμικές διαδικασίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας παράλληλα πως «εξί- σου επικίνδυνες για την ίδια τη Δημοκρατία είναι και οι απόψεις που λένε το ακριβώς αντίθετο: ότι ο λαός δεν μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του παρά μονάχα μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, όταν καλείται να επιλέξει τη Βουλή που θα αποφασίζει για την επόμενη τετραετία».
Οι αντιδράσεις
Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η Ν.Δ. μετά την εισήγησή του στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Αφού εξευτέλισε τους συνταγματικούς θεσμούς, επιχειρώντας να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, να υποκλέψει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, να περιορίσει την ελευθερία ενημέρωσης και να υποβαθμίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Το πράττει για προφανείς λόγους, ώστε να συγκαλύψει τα τραγικά λάθη που οδήγησαν εκ νέου την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης», ανέφερε η Ν.Δ.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Σύνταγμα και οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδι στην πολιτική του φαρέτρα, ούτε όχημα για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θεμέλιο του κράτους και της Δημοκρατίας».
Δριμεία κριτική κατά του Αλέξη Τσίπρα άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία σημείωσε πως «χωρίς επιστημονική γνώση, χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, δίχως ίχνος πολιτικής υπευθυνότητας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει – μια ακόμη φορά – με το Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα, τους πολιτειακούς θεσμούς, τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός «εξαγγέλλει διαδικασίες παράτυπες, εξωθεσμικές, ακολουθώνταςτιςχειρότερες πρακτικές σκοτεινών χρόνων της πολιτικής μας ιστορίας», τονίζοντας πως «το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί όπως το ίδιο προβλέπει και προνοεί».
Το ΚΚΕ ανέφερε πως, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ «ποδοπατά τα λαϊκά δικαιώματα, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί το να εγκαινιάζει διαδικασίες δήθεν “λαϊκής συμμετοχής” για τη συνταγματική αναθεώρηση». Σύμφωνα με τον Περισσό, «στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, μέσω προκαθορισμένων ερωτημάτων κι απαντήσεων, έχει στόχο να ντύσει με δημο- κρατικό περιτύλιγμα την προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση».
«Το Σύνταγμα δεν προσφέρεται για παιχνίδια εντυπώσεων» ανέφερε το Ποτάμι, σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα με επικοινωνιακό τρόπο. Οφείλουν να αντιληφθούν όμως ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση κι όχι άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια τους».
Σύμφωνα με το Ποτάμι, έχει έρθει η ώρα για έ- να σύγχρονο Σύνταγμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας του 21ου αιώνα και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι πάντα ανοιχτό στη συζήτηση ουσίας. «Αυτή η συζήτηση χρειάζεται κι όχι ο συνταγματικός λαϊκισμός», επισήμανε.
Πηγή: http://www.topontiki.gr