Αμηχανία μετά τη σύγκλιση με τους θεσμούς – Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη σύνοδο της Ευρωδεξιάς

Σε αμηχανία περιέπεσε εκ νέου η Ν.Δ. μετά τη σύγκλιση που διαπιστώθηκε από αργά προχθές το βράδυ στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των εκπροσώπων των δανειστών. Μάλιστα, χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση, καίτοι έως πριν από ένα 24ωρο “προφήτευε” νέα μέτρα, απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες έχοντας ως επόμενο σχέδιο να “χτίσει” την εικόνα πως… έρχεται τέταρτο Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες και σήμερα θα πάρει μέρος στην προ-σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ευρωδεξιά). Ταυτόχρονα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, κοινοτικούς παράγοντες (όπως με την υπεύθυνη της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ. Μονγκερίνι) αλλά και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

 

Διπλός στόχος

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε στη βελγική πρωτεύουσα με δύο στόχους: Αφενός να διακριβώσει, από τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με αιχμή το κατά πόσον -και με ποιον ρόλο- θα συμμετάσχει το ΔΝΤ σ’ αυτήν.

Αφετέρου ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής -έστω και με καθυστέρηση- καθώς θεωρεί ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δίνει στη Ν.Δ. μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να “πιέσει” την κυβέρνηση απευθυνόμενη σε ψηφοφόρους με “εθνικές” ευαισθησίες που δυνητικά ανήκουν στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

 

Διαψεύστηκε από την πραγματικότητα ο Β. Κικίλιας

Επισήμως, βεβαίως, “γαλάζιες” πηγές ισχυρίζονται ότι για μία ακόμη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες “με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος”. Με δεδομένο, όμως, ότι την προηγούμενη φορά που υποστήριξαν το ίδιο οι ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήγε στο Βερολίνο για… να επιρρίψει στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη για τις παράλογες και εκτός συμφωνίας απαιτήσεις των δανειστών, η “γαλάζια” διαρροή μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί εν τοις πράγμασι.

Όπως και να έχει, πληροφορίες αναφέρουν ότι, ώσπου να… κάτσει η μπίλια της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, η Ν.Δ. θα επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση δήθεν συνομολογεί με τους δανειστές τέταρτο Μνημόνιο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστρωσε από προχθές το χαλί της εν λόγω επικοινωνιακής τακτικής κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.

“Δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Στο μυαλό μας οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 αποτελούν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης” είχε επισημάνει, αποφεύγοντας εκ νέου, πάντως, να επιρρίψει κάποια ευθύνη σε αυτούς τους πιστωτές για τις εκτός συμφωνίας απαιτήσεις τους.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασ. Κικίλιας ισχυριζόταν (Real FM) πως η κυβέρνηση “έχει ήδη συμφωνήσει στα μέτρα” -και διαψευδόταν μερικές ώρες αργότερα, όταν γινόταν γνωστό από κυβερνητικές πηγές στο Χίλτον ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί μέτρα για το 2018 και πως η συμφωνία έως τώρα έχει επιτευχθεί μόνο για το ίδιο έτος και όχι για το 2019 και το 2020…

Πηγή:http://www.avgi.gr