Όπως έλεγε και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ο καθένας επιλέγει αν θα οδηγείται προς τα πίσω συρόμενος από την εθνικιστική αφήγηση ή θα σπρώχνει τον τόπο μπροστά βοηθούμενος από τις δυνάμεις της λύσης. «Δεν μπορείς μια χώρα που τη μοίρασε ο εθνικισμός να την ενώσεις μέσω της κουλτούρας του εθνικισμού».

Φιλοσοφικό το ερώτημα του Προέδρου: «Τι να διορθώσουμε; Την Ιστορία; Είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα καταγράφονται κατά την ιστορική διαδρομή ενός κράτους, κάθε λαού. Τι θα διορθώσουμε;» Και η απάντηση από τον κ. Ακιντζί: «Δεν μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε την Ιστορία ούτε εμείς είχαμε τέτοια απαίτηση και ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε. Αλλά ενώ κτίζουμε το μέλλον μας, μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη στην Ιστορία μας. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την Ιστορία, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με μια κουλτούρα ειρήνης». Άρα, η απάντηση είναι μία: Ναι, μπορούμε να διορθώσουμε την Ιστορία…

Μπορούν οι δύο ηγέτες, αν το θελήσουν. […] Τη διαδρομή προς το μέλλον τώρα τη χαράσσουμε -λαός και ηγεσία- και στις δύο κοινότητες και αυτή είναι η μεγάλη, η ιστορική ευθύνη και των πολιτικών δυνάμεων και των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων και της κοινωνίας ολόκληρης. […] Είναι σαφές ότι -για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται- καμιά πολιτική δύναμη από εκείνες που υπερψήφισαν ή τήρησαν αποχή στην πρόταση ΕΛΑΜ, δεν έχει διάθεση για διορθώσεις… Η ενωσιολογία είναι εκεί και θα την εκμεταλλεύονται απλά για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Νυν και αεί θα σύρονται από αυτήν.

Όπως έλεγε και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ο καθένας επιλέγει αν θα οδηγείται προς τα πίσω συρόμενος από την εθνικιστική αφήγηση ή θα σπρώχνει τον τόπο μπροστά βοηθούμενος από τις δυνάμεις της λύσης. «Δεν μπορείς μια χώρα που τη μοίρασε ο εθνικισμός να την ενώσεις μέσω της κουλτούρας του εθνικισμού».

Μπορείς; Άρα, λοιπόν ο κ. Ακιντζί δεν μπορεί να επιμένει σε ανάκληση της απόφασης της πλειοψηφίας της Βουλής, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα το κάνει ούτε καν ο ΔΗΣΥ για καθαρά μικροκομματικούς λόγους, για μια δράκα ψήφων…

Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να διορθώσει την Ιστορία, μπορεί όμως να διορθώσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το ίδιο βέβαια και ο κ. Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες έχουν την ιστορική ευθύνη να λύσουν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και να προσέλθουν στη διεθνή διάσκεψη με μόνο θέμα ανοικτό την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Μόνο έτσι οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις -Ελλάδα και Τουρκία- θα αναλάβουν την ευθύνη -την ιστορική ευθύνη- για να αφήσουν την Κύπρο και το λαό της μόνους να χαράξουν κοινή πορεία και να βαδίσουν στο μέλλον με πίστη στη δύναμή της, πατώντας γερά στην ωριμότητα και υπευθυνότητα όλων ανεξαίρετα.

Υπάρχει δηλαδή τρόπος διόρθωσης. Άλλωστε ήταν ένα μικρό λάθος που έγινε με κύριους πρωταγωνιστές τους αρνητές της λύσης. Οι δύο ηγέτες θα τους κάνουν το χατίρι να χαραμίσουν όσα έκτισαν στους 22 μήνες διαπραγματεύσεων; Όλοι γνωρίζουν ότι η συγκυρία μετά από μερικούς μήνες δεν θα είναι καθόλου η ίδια. Πολύ δε περισσότερο μετά τις προεδρικές του 2018.

Πηγή: http://www.avgi.gr