Σαν βόμβα έπεσε στην Αθήνα μία δήλωση του Επιτρόπου της Κομισιόν, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σε συνέδριο στο Λονδίνο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, επί τη ευκαιρία της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε στην αγγλική πρωτεύουσα.

Από τα δημοσιεύματα και τις βιντεοσκοπήσεις ο Γιοχάνες Χαν φέρεται να έχει δηλώσει πως η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας περί άρσεως του εμπολέμου και διευθέτησης διμερών ζητημάτων θα σημάνει και αλλαγή συνόρων. Αδιανότητη δήλωση από στόμα Κοινοτικού Επιτρόπου με βάση τα καταστατικά δεδομένα της Ε.Ε. και των συνθηκών που διέπουν τη συγκρότησή της.

​Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης αυτής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως ουδέποτε ο Γιοχάνες Χαν αναφέρθηκε σε αλλαγή χερσαίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και ΑλβανίαςΑμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης αυτής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως ουδέποτε ο Γιοχάνες Χαν αναφέρθηκε σε αλλαγή χερσαίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και πως η αναφορά του αφορούσε αποκλειστικά τη συμφωνία για τη διευθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας η οποία και εκκρεμεί.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να προβεί σε δηλώσει επί αυτού πάντως, παρά τη δεδομένη και αδιαμφισβήτητη εμπειρία της υπευθύνου εκπροσώπου του κόμματος, κυρίας Σπυράκη σε κοινοτικά ζητήματα.

Παρακολουθώντας το βίντεο με τις δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν, οι οποίες διατυπώθηκαν στα αγγλικά, προκύπτει πως ο Επίτροπος αναφέρεται όντως στο ζήτημα με τη φράση «αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».

Ως γνωστόν η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και Τιράνων αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε δύο σημαντικά ζητήματα. Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και άρα της θαλάσσιας συνοριακής γραμμής στα 12 μίλια, βάσει των συνθηκών και τον καθορισμό της ΑΟΖ της Ελλάδας σε Ιόνιο και Αδριατική. Ο καθορισμός των εθνικών χωρικών υδάτων εμπεριέχεται στη γενικότερη συμφωνία οριοθέτησης της αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

​Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια αποτελεί όντως αναδιάρθρωση της θαλάσσιας συνοριακής γραμμής. Κατά την Κομισιόν, σε αυτό αναφερόταν ο Επίτροπος Γιοχάνες ΧανΗ επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια αποτελεί όντως αναδιάρθρωση της θαλάσσιας συνοριακής γραμμής. Κατά την Κομισιόν, σε αυτό αναφερόταν ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Εκ των όσων έχουν προκύψει από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τα Τίρανα, δεν ετέθη ποτέ και σε καμία περίπτωση ζήτημα αλλαγής συνόρων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στην ξηρά και ούτε συζητείται ή τίθεται ζήτημα διευθέτησης αλυτρωτικού τύπου αλβανικών αναφορών περί «Τσαμουριάς» ή «Τσάμικου ζητήματος».

Σύμφωνα με το διπλωματικό ρεπορτάζ η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έχει «κολλήσει» διότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η αλβανική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με μία συνεχώς εναλασσόμενη ατζέντα, εξέλιξη η οποία προκαλεί σοβαρό πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Την Τρίτη 10 Ιουλίου υπήρξε συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο Έντι Ράμα σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική.

Ως γνωστόν είχε επιτευχθεί στο πρόσφατο παρελθόν συμφωνία για το αλβανικό ζήτημα, η οποία έγινε αποδεκτή κι από τις δύο πλευρές, αλλά την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της Αλβανίας ανέπεμψε το διάταγμα επί της συμφωνίας, κατόπιν, όπως επιμένουν διπλωματικοί κύκλοι, παρέμβασης της Άγκυρας.

Έκτοτε η συμφωνία εκκρεμεί.

 

Πηγή: http://www.zougla.gr