«Εδάφη ή θάλασσα θα παραχωρήσουμε στην Αλβανία» στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης των «εκκρεμοτήτων» που έχουμε με την γειτονική χώρα, την οποία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;

Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον, μετά την εκχώρηση της Μακεδονίας (όνομα, ταυτότητα, αναγνώριση γλώσσας) στους Σκοπιανούς.

Δύο ημέρες μετά μόλις ημέρα μετά την δήλωση του Επίτροπου Γιοχάνες Χάαν για αλλαγή των συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας, έρχεται ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός και τον επιβεβαιώνει.

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Αλλαγή συνόρων; Τι εννοεί ο πρωθυπουργός; Ακόμα και τα θαλάσσια σύνορα για να διευθετυθούν, αυτό γίνεται με βάση τα χερσαία σύνορα. Δηλαδή ο πρωθπουργός θεωρεί την σημερινή συνοριογραμμή με την Αλβανία «ρευστή».

«Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας» τότε θα γίνει αλλαγή συνόρων δήλωσε σε ομιλία του σε think-tank, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων!

Μάλιστα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την συμφωνία για το Σκοπιανό: «Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» είπε ο Γιοχάνες Χαν!

Τι μπορεί να δοθεί από ελληνικής πλευράς; Υπάρχει το νησί Οθωνοί και η Ερεικούσα βόρεια της Κέρκυρας στα ανοικτά των αλβανικών ακτών, τα οποία βάσει των αλβανικών διεκδικήσεων θα μπορούσαν να περάσουν στην αλβανική επικράτεια.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό νησί της περιοχής θα δίνεται στην Αλβανία: Τον Ιούλιο, του 1914, παραδώσαμε στους Αλβανούς το ελληνικό νησί Σάσων, που ανήκε στα Ιόνια Νησιά το οποίο σήμερα παραχωρήθηκε από τους Αλβανούς για εκμετάλλευση στην Ιταλία.

Το Νησί Σάσων βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στο στενό του Οτράντο στη νότια Αλβανία, όπου συναντώνται η Αδριατική και το Ιόνιο.

Κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, στις 15 Νοεμβρίου 1912 το ελληνικό Ναυτικό απελευθερώνει το νησί από τους Τούρκους, και τους περίπου 60 Ελληνοβλάχου βοσκούς που κατοικούσαν εκεί.

Ο φάρος επαναλειτούργησε και η ελληνική κυριαρχία επανήλθε, για λίγο όμως επειδή οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις (όπως το ΝΑΤΟ σήμερα) άλλα είχαν κατά νου.

Προς ικανοποίηση των ιταλικών βλέψεων, το νησί παραχωρήθηκε στην Αλβανία, με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας και η Αθήνα παραχώρησε το νησί στην Αλβανία.

Εκτυλίχθηκαν συγκινητικές άμα και τραγικές σκηνές, όταν υπεστάλη η ελληνική σημαία, με τους λιγοστούς Έλληνες βοσκούς να κλαίνε και να εκλιπαρούν να μη τους αφήσουν απροστάτευτους.

Η ελληνική κυβέρνηση τους διαβεβαίωσε πως η Αλβανία θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους, αλλά λίγες μέρες μετά την αποχώρηση της ελληνικής φρουράς, οι Αλβανοί αποβίβασαν σώμα παραστρατιωτικών που έσφαξαν τους άνδρες και αφού βίασαν τις γυναίκες, ακόμα και τα παιδιά, τα έσφαξαν και αυτά.

Στα αλβανικά σχολικά βιβλία της 9ης και 12ης τάξης οι αλβανικές περιοχές της Ελλάδας είναι η Κόνιτσα, η Καστοριά, ο η Πρέβεζα, η Άρτα, η Ηγουμενίτσα.

Αραγε και αυτές οι περιοχές είναι στο τραπέζι;

Για όποιον βιαστεί να πει ότι «Δεν γίνονται αυτά σήμερα», καλό θα ήταν πρώτα να διερωτηθεί αν πίστευε ότι μπορούσε να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα αναγνώριζε «μακεδονική γλώσσα» στους Σκοπιανούς και «μακεδονική εθνότητα» (στο αγγλικό κείμενο)…

Να δούμε τι μας περιμένει τώρα…

 

ΠΗΓΗ