Μιλώντας στο ραδιόφωνο 90.1 το βράδυ (10) της Τετάρτης 11 Ιουλίου 2018, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης, π. βουλευτής και π. Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χαμσάιρ, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), κ. Κρις Σπύρου, αναφερόμενος στο Σκοπιανό ζήτημα και στο μέλλον της «Συμφωνίας των Πρεσπών», προέβλεψε αυτό ακριβώς, που την άλλη μέρα (Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018) ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Ότι, δηλαδή η Μόσχα θα βάλει veto στη «Συμφωνία των Πρεσπών», όταν, όπως είπε ο κ. Σπύρου, αυτή υποχρεωτικά θα πάει για έγκριση, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Έτσι, λίγες ώρες πριν την πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την FYROM να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Σπύρου είχε προβλέψει την αντίδραση του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Απαντώντας, μάλιστα, στο ερώτημα που του ετέθη από την εκπομπή, αναφορικά με την εμπλοκή Ρώσων διπλωματών στο Σκοπιανό, ο κ. Σπύρου είχε εκτιμήσει ότι εκείνο που προσπαθούσαν να μάθουν οι Ρώσοι –και να αποτρέψουν- ήταν η πιθανότητα ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής 11 Ιουλίου 2018, κάτι που η Ελλάδα είχε δικαίωμα και μπορούσε να κάνει επιτρέποντας την ένταξη της FYROM στο NATO, χωρίς να ασκήσει το veto. Εάν αυτό συνέβαινε, η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει, αναφέρει το panhellenicpost.com

Όταν το θέμα θα μεταφερθεί στη διαβούλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου μετά την επικύρωση των δύο πλευρών, θα πρέπει να εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ειδάλλως δεν μπορεί να υπάρξει Κράτος με ονομασία «βόρεια Μακεδονία», ήταν το χρονικό σημείο στο οποίο ο Πούτιν έστησε το «καρτέρι» του. Το θέμα πρέπει πρώτα να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Πούτιν έχει veto. Όπως η Ελλάδα έχει μονομερές veto στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως έχει η Αγγλία, η Γαλλία, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Δηλαδή, τα πέντε μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Έτσι λοιπόν, είχε προβλέψει ο Κρις Σπύρου, «όταν θα τελειώσει η διαδικασία της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως και τελείωσε, θα πάρουν τα μαντάτα από τον Πούτιν», όπως και έγινε με την δήλωση του Λαβρόφ προς τον Νίκο Κοτζιά.

Χθες, ρωτήσαμε τον Κρις Σπύρου για τη δήλωση Λαβρόφ και ο Κρις Σπύρου μας απάντησε με τον απολύτως σαφή τρόπο που διακρίνει: «Εάν όλες οι προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από δω και στο εξής τηρηθούν από τη κυβέρνηση της Ελλάδας και την κυβέρνηση των Σκοπίων, το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνημένης ονομασίας και μόνο, θα το παραλάβει ο διαμεσολαβητής Μάθιους Νίμιτς και θα το παραδώσει στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουντέρες».

Ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης, κ. Κρις Σπύρου.

«Τότε θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι να υπάρξει Κράτος με ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Μας είπε, συγκεκριμένα, ο κ. Σπύρου:

«Ο Γενικός Γραμματέας θα το εισηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντάς τους ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδος και η κυβέρνηση των Σκοπιών συμφωνήσανε σε μόνιμη ονομασία για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας FYROMως «Βόρεια Μακεδονία». Για να υπάρξει Κράτος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, με ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να το εγκρίνει, να το παραπέμψει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία με πλειοψηφία, θα εγκρίνει την ύπαρξη ανεξάρτητου Κράτους με ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

«Εάν, όμως, η πρόταση της αλλαγής της προσωρινής ονομασίας πάρει την πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ένα έστω από τα πέντε μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Εκεί τελειώνει το πανηγύρι. Αυτό είπε στην Κοινότητα του ΝΑΤΟ και τους υπόλοιπους που ενδιαφέρονται, ο Λαβρόφ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Όταν θα έρθει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το πανηγύρι θα τελειώσει. Και ότι άλλο διαφορετικό πει είτε ηγέτης της Ελλάδος είτε ηγέτης των Σκοπίων, είτε ηγέτης του ΝΑΤΟ, θα είναι τίποτε άλλο παρά παραπλανητική επιθυμία ανύπαρκτης πιθανότητας! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι μονόδρομος για να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε επιγραμματικά, ο κ. Σπύρου.

Ρωτήσαμε τον κ. Κρις Σπύρου γιατί τις τελευταίες ημέρες έγινε αναφορά σε πιέσεις των ΗΠΑ ή άλλων παραγόντων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Μας είπε: «Εάν αυτά τα λέγανε για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια με ονομασία που περιείχε τη λέξη Μακεδονία, την είχε ήδη! Δεν χρειαζότανε όλο αυτό που έγινε. Μπορούσαν να το κάνουν στην Σύνοδο Κορυφής, με το FYROM. ’Όπως η Ελλάδα βγήκε από το 2ο Μνημόνιο το 2015, έτσι μπήκε και η FYROM στο ΝΑΤΟ. Αλλά, ούτε η Ελλάδα βγήκε από το 2ο Μνημόνιο το 2015, ούτε η FYROM μπήκε στο ΝΑΤΟ το 2018…»

Με βάση τα ανωτέρω, θελήσαμε να κάνουμε ένα τελευταίο ερώτημα στο κ. Κρις Σπύρου: Τότε τι χρειαζότανε το «Βόρεια Μακεδονία»;

«Στο ερώτημα αυτό, που είναι και η ουσία του όλου θέματος», μας είπε ο κ. Σπύρου, «θα μου επιτρέψετε να δώσω τεκμηριωμένη απάντηση την προσεχή Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝ.Α.Δ.Ε.) στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22 στις 7:45 το βράδυ. Θα είμαι κεντρικός ομιλητής και η ερώτηση θα είναι: Ποιός ο λόγος της «Συμφωνίας των Πρεσπών»

ΠΗΓΗ