Το 78% δήλωσε οτι πλέον μπορεί να μπορεί να φέρει εις πέρας τόσο τις επαγγελματικές, όσο και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.
Την ώρα που στην Ευρώπη κάποιοι συζητάνε για αύξηση του ωραρίου εργασίας, νομίζοντας οτι «ζούμε για να δουλεύουμε» και όχι «δουλεύουμε για να ζούμε», μία εταιρία στη Νέα Ζηλανδία ήρθε να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση…
Η «Perpetual Guardian» από τον Μάρτιο προχώρησε σε πρωτοποριακό πείραμα, μετατρέποντας το 5ήμερο σε 4ήμερο, χωρίς ωστόσο ούτε να αυξήσει τις ώρες εργασίες, ούτε να μειώσει τους μισθούς.
Σε αυτό μάλιστα, εκτός από την συμμετοχή των 240 εργατών, βοήθησαν και διάφοροι ακαδημιακοί, οι οποίοι μελετούσαν την συμπεριφορά και την αποδοτικότητα των εργαζομένων, κατά την άφιξή τους στην δουλειά, στο μέσο της, αλλά και την ώρα που αποχωρούσαν.
Η ιδέα του ιδρυτή της επενδυτικής εταιρίας, Άντριου Μπαρνς είχε ως στόχο οι εργαζόμενοί του να μπορέσουν να αποκτήσουν μία ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προκειμένου να μπορούν να αποδίδουν καλύτερα στην δουλειά τους.
Και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε… Το ποσοστό ικανοποίησης από το 54% ανέβηκε στο 78%, τα επίπεδα επαγγελματικού στρες έπεσαν 7%, ενώ η ικανοποίηση για την ποιότητα ζωής των εργαζομένων ανέβηκε κατά 5%.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας, η λέκτορας του University of Auckland Business School είπε: «Με το τετραήμερο, οι εργαζόμενοι είχαν την διάθεση να πάρουν πρωτοβουλίες για να δουλέψουν με πιο παραγωγικό και αποδοτικό τρόπο. Κάποια πράγματα τα έκαναν αυτοματοποιημένα, ενώ για παράδειγμα μειώθηκε ή εξαλείφθηκε η χρήστη του internet που δεν σχετίζεται με το αντικείμενο».
Κάτι που είναι απολύτως λογικό, καθώς με 4 μέρες, μπορείς να πηγαίνεις με μεγαλύτερη διάθεση για δουλειά, χωρίς να προσπαθείς να κάνεις εκεί πράγματα τα οποία δεν προλαβαίνεις στο σπίτι.
Ευχή όλων, το συγκεκριμένο πείραμα και η πρωτοβουλία που πήρε η «Perpetual Guardian» να βρει και άλλους μιμητές και να ξεκινήσει μία νέα εποχή στα εργασιακά, ακριβώς αντίθετη με αυτή του 12ωρου ή του 6ήμερου που τείνει να γίνει κανόνας στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ