Με αφορμή την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και τους δεκάδες νεκρούς –κυρίως λόγω της έλλειψης σχεδίου και ενημέρωσης- το patrai.gr αναζήτησε τα σχέδια που πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοικοι της Πάτρας στην απευκταία περίπτωση ενός φυσικού φαινομένου.
Ο δήμος Πατρέων, λοιπόν, έχει πλήρες σχέδιο το οποίο μάλιστα είναι στη διάθεση κάθε πολίτη μέσω της ιστοσελίδας του. Μέσα από αυτό, όλοι μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια που πρέπει να πάνε και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμύρας ή καύσωνα.
Ποιοι είναι οι χώροι υποδοχής, ποιοι είναι οι οδοί διαφυγής και ποιοι οι υπεύθυνοι για κάθε δράση.
Ορισμένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του σχεδίου προβλέπουν ότι για παράδειγμα, στο κέντρο και το απόκεντρο της Πάτρας έχουν οριστεί 14 χώροι συγκέντρωσης κατοίκων:
Πλατεία Γεωργίου, πλατεία Όλγας, πλατεία Παπανδρέου, πλατεία Βλατερού, γήπεδο Παναχαϊκής, Παμπελοποννησιακό στάδιο, πλατεία Τριών Συμμάχων, Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα, πλατεία Ελευθερίας, πρώην πάρκο Αγίου Αλεξίου, δημοτικό πάρκινγκ «Καλεντζώτη», δημοτικό πάρκινγκ Ηρώων Πολυτεχνείου, δημοτικό πάρκινγκ Πατρών-Κλάους.
Αντίστοιχα, στις δημοτικές ενότητες και τις τοπικές κοινότητες του Δήμου έχουν προταθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά 46 σημεία συγκέντρωσης (κυρίως πλατείες, προαύλια Ναών, σχολείων, γήπεδα και άλλοι χώροι).
Ως οδοί διαφυγής των πολιτών από το κέντρο της Πάτρας προς το θαλάσσιο μέτωπο συνίσταται από την πολιτική προστασία να χρησιμοποιούνται οι: Τριών Ναυάρχων, Ρήγα Φεραίου, Γεροκωστοπούλου, Αγίου Νικολάου.
Το κλειστό τμήμα του Παμπελοποννησιακού σταδίου, το Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Αγίας Αλεξιώτισσας και το κλειστό γήπεδο Ροιτίκων στη δημοτική ενότητα Παραλίας έχουν οριστεί ως χώροι υποδοχής πληγέντων λόγω δασικών πυρκαγιών.
Διαβάστε εδώ όλο το σχέδιο που είναι αναρτημένο από τον δήμο Πατρέων