Ο προχθεσινός διορισμός του κυρίου Χρήστου Μεγάλου στο κορυφαίο πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μιας νέας εποχής, που οι αβανταδόροι των ξένων πιστωτών θα κάνουν κουμάντο στο εγχώριο τραπεζικοπιστωτικό σύστημα, καθότι οι άλλοτε ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον περάσει στην κυριότητα του Τζον Πόλσον και των υπόλοιπων κορακιών της παγκόσμιας κερδοσκοπίας. Ενώ η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα κενή και ο Τζον Πόλσον διαπληκτιζόταν στα παρασκήνια με τα πρώην αφεντικά της για το πρόσωπο που θα καταλάμβανε αυτή την καίρια θέση, ξαφνικά τα πολιτικά-τραπεζικά κυκλώματα που δεν ήθελαν τον κ. Μεγάλου, ανέκρουσαν πρύμναν κάνοντας άτακτη οπισθοχώρηση. Τελικά, αποδέχτηκαν τον κ. Μεγάλου, δηλαδή τον άνθρωπο του Τζον Πόλσον, για τον κορυφαίο θώκο του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι φήμες λένε ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου και τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου, δηλαδή οι εκπρόσωποι του Τζον Πόλσον και των υπόλοιπων ξένων πιστωτών, δεν θα άναβαν το πράσινο φως για την διεκπεραίωση της αξιολόγησης, αν δεν επιλεγόταν ο κ. Μεγάλου για το καίριο πόστο του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι δολοφονικές μνημονιακές πολιτικές προκάλεσαν την οικονομική καταστροφή των ελληνικών τραπεζών.
Όσοι καταλαβαίνουν από αριθμούς και διαθέτουν στοιχειώδη νοημοσύνη, αντιλαμβάνονται ότι οι κτηνώδεις μνημονιακές πολιτικές συνετέλεσαν στην απαξίωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζικών μετοχών. Με τις στημένες πολιτικές ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διάσημοι κερδοσκόποι σαν τον κύριο Πόλσον, εξαγόρασαν για ένα κομμάτι ξερό ψωμί τις τράπεζες με όλα τους τα χρυσαφικά. Ταυτόχρονα, πήραν πακέτο και τους ντόπιους πολιτικούς-κομματικούς παρακεντέδες, για να διεκπεραιώνουν τα κερδοσκοπικά τους παίγνια στο πτώμα της χρεοκοπημένης Ελλάδας.

Όσοι διαθέτουν αμερόληπτη μνήμη, ενθυμούνται ότι τέλος του 2007 με αρχές του 2008, η ονομαστική αξία της μετοχής των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, κυμαινόταν από 25 έως 55 ευρώ. Από το καλοκαίρι του 2008 που η ελληνική οικονομία άρχισε να μπαίνει στο τούνελ της ύφεσης και έως τις αρχές του 2010, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών είχαν πέσει στα τάρταρα, επιφέροντας έτσι την χρηματιστηριακή απαξίωσή τους και την πανεύκολη υφαρπαγή τους από ξένους μεγαλοκερδοσκόπους.
Οι μεθοδευμένες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από τις τρόικες, τα κουαρτέτα και τις εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις, ήταν το όχημα για την απόκτηση μεγάλων πακέτων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών από τα κάθε λογής αρπακτικά ξένα hedge funds, που διαχειριστές είχαν διάσημους κερδοσκόπους σαν τον κύριο Πόλσον. Διαφορετικά θα ήταν ο κάθε κερδοσκόπος σαν τον κύριο Τζον Πόλσον, να έμπαινε στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank, όταν η τιμή της μετοχής τους ήταν στα 20, τα 30 ή τα 40 ευρώ και διαφορετικά είναι που μπήκε στη στημένη ανακεφαλαιοποίησή τους με τιμές ανά μετοχή στα 0,20, 0,30 ή τα 0,40 ευρώ.

Δηλαδή, ξένοι καρχαρίες κερδοσκόποι, έχοντας στενή συνεργασία με ντόπιους κυβερνητικούς-τραπεζικούς-κομματικούς αχυράνθρωπους, μέσω των μεθοδευμένων ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών, απέκτησαν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών μόλις με μερικά εκατομμύρια ευρώ, όταν στην προ μνημονίων εποχή για την απόκτησή τους θα δαπανούσαν μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Ας είναι καλά ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ), ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φώτης Κουβέλης, ο Λουκάς Παπαδήμος και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, που έβαλαν πλάτη στον κάθε κύριο Πόλσον, να εξαγοράσει έναντι πινακίου φακής τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Τις τελευταίες μέρες, στους διαδρόμους των τραπεζών κυκλοφορεί η φήμη, ότι, το κουαρτέτο προετοιμάζει το έδαφος για νέο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αν όντως αυτή η πληροφορία επαληθευτεί στην πράξη, σαφές είναι ότι οι ξένοι κερδοσκόποι στην κυριολεξία θα σφουγγαρίζουν ότι υπόλειμμα τραπεζικής μετοχής απέμεινε στο δάπεδο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Λέτε ο Αλέξης με τον Πάνο να τους πουλήσουν τον κουβά με το σφουγγαρόπανο;

Του Γ. Βάμβουκα

ΠΗΓΗ