Ίσως όταν γνωρίζεις νέους ανθρώπους να είσαι τόσο καλοπροαίρετη που πιστεύεις πως θα ανταποδώσουν κι εκείνοι τα ευγενικά σου συναισθήματα. Δυστυχώς,  μερικοί ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Η δημιουργία μιας τέτοιας φιλίας λοιπόν μπορεί να είναι μια σκληρή εμπειρία, το να μείνεις όμως σε αυτήν και να την υπομένεις, είναι ακόμη σκληρότερο. Μερικές φορές η μόνη λύση είναι να κόψεις τις επαφές, να κρατήσεις τις αποστάσεις και να προχωρήσεις την ζωή σου. Δες μερικά σημάδια πως το καλό σου φιλαράκι, δεν είναι και τόσο καλό τελικά.

_______________________________

1. Σου κάνει κοπλιμέντα, αλλά αν το ξανασκεφτείς, ήταν προσβολές τελικά.
2. Όταν δεν γίνεται το δικό της ή όταν λες όχι, σταματάει να σου μιλάει ή απαιτεί να ζητήσεις συγνώμη.
3. Αρχίζεις να αγχώνεσαι όταν σου στέλνει e-mails, μηνύματα ή όταν τηλεφωνεί.
4. Πάντα σου μιλάει για τα δικά της, όταν όμως μιλήσεις εσύ για τα δικά σου, αλλάζει κουβέντα.
5. Έχεις ακούσεις από πολλά άτομα πως σε σχολιάζει πίσω από την πλάτη σου.
6. Θα την πέσει σε όποιον σου αρέσει, ασχέτως με το πόσες φορές της είπες ότι σε ενοχλεί.
7. Περιμένει να παρατήσεις τα πάντα και να τρέξεις κοντά της για να την παρηγορήσεις ή να σου κάνει τα παράπονά της. Όταν όμως την χρειάζεσαι εσύ, είναι χαμένη.
8. Κουτσομπολεύει για όλους και για όλα συνέχεια.
9. Είναι πολύ ανταγωνιστική και για κάποιο λόγο πρέπει να έχει όσα έχεις εσύ ή καλύτερα απ’ ότι τα δικά σου.
10. Συνειδητοποιείς πως πάντα καταλήγεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου ή και άλλα άτομα όταν μιλάς μαζί της.

Οι παρακάτω συμβουλές είναι πιθανό να σε βοηθήσουν όταν πάρεις τη γενναία, αλλά ωφέλιμη, απόφαση να δώσεις τέλος σε μια τοξική φιλία:
Η αλήθεια είναι πως μια τέτοιου είδους σχέση μπορεί να είναι καταστροφική για το άτομο και να το οδηγήσει στην κατάρρευση, εξηγούν οι ειδικοί. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος. Δημιούργησε τον κύκλο τον γνωριμιών σου και πρόσθεσε άτομα που πραγματικά έχουν σημασία για σένα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φιλίας. Με μερικούς έρχεσαι πάρα πολύ κοντά και γίνεστε κολλητοί, άλλοι ίσως είναι συνάδελφοί σου ή φίλοι από το γυμναστήριο. Όταν μιλάμε για «τοξικές” φιλίες λοιπόν, εννοούμε αυτές που δεν σου προσφέρουν καμία συναισθηματική ασφάλεια και υποστήριξη.

Τέτοιου είδους φίλοι ίσως ζητούν χρήματα, διαταράσσουν την προσωπική σου ηρεμία, σπαταλούν όλο τον χρόνο σου ή σε μπλέκουν σε καταστάσεις μέσα στις οποίες δεν αισθάνεσαι άνετα και στην πραγματικότητα είναι οτιδήποτε άλλο παρά φίλοι. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν μπορείς εύκολα να βγάλεις από την ζωή σου, είτε επειδή δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχεις διάθεση να μοιραστείς τα φιλικά σου συναισθήματα μαζί τους, είτε επειδή δεν τους αρέσει η λέξη «όχι” και δεν παίρνουν από λόγια.

Εξήγησε μόνο όσα είναι απαραίτητο να επεξηγηθούν

Αρκεί μια ξεκάθαρη δήλωση όπως: «Πιστεύω πως η φιλία μας έκανε τον κύκλο της και παρόλο που περάσαμε πολύ καλά και σε νοιάζομαι, νομίζω πως ήρθε η στιγμή να μη συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα γιατί δε νιώθω ο εαυτός μου όταν είμαι μαζί σου και συνεπώς, αν δεν είμαι ο εαυτός μου, ούτε εγώ περνάω καλά με μένα αλλά ούτε κι εσύ μαζί μου». Και αν προτιμάς την ακόμα πιο διπλωματική εκδοχή, μπορείς απλώς να απομακρυνθείς με το να αραιώσεις τις συναντήσεις και την επικοινωνία στο τηλέφωνο και τα social media. Τα τοξικά άτομα έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, οπότε δεν θα μπουν στον κόπο να σε κυνηγήσουν για καιρό…

Και κάτι για το τέλος: Στη ζωή σου αξίζει να έχεις σχέσεις που σε πάνε μπροστά, όχι που σε κρατούν πίσω λόγω εξάρτησης!

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence: 8495

ΠΗΓΗ