«Είναι μάταιη αλλά και ντροπιαστική η προσπάθεια της Ν.Δ. να μας πείσει ότι η εκχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά έγινε για το… καλό των Ελλήνων κτηνοτρόφων, όταν οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν έκφραση την αντίθεση τους και την αγανάκτησή τους».
Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή το μπαράζ δικαιολογιών που επιστρατεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της ψήφου των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή του για το γεγονός πως η Ν.Δ. επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της, από την εποχή Σαμαρά, καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία με τον Καναδά είχε δρομολογηθεί από το 2013, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι τότε «είχε κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή από το βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κασαπίδη, την οποία είχα συνυπογράψει μαζί με άλλους 5 συναδέλφους μας».
«Δυστυχώς, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. υπέκυψαν στις προσταγές της Ε.Ε. για να μην χαρακτηρισθούν δύστροποι και αντιευρωπαϊστές. Άλλη εξήγηση δεν θα ήθελα να δώσω…» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, θυμίζοντας ότι πρόσφατα ο κ. Κασαπίδης καρατομήθηκε από την σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. επειδή υπέγραψε άλλη ερώτηση υπέρ των κτηνοτρόφων.
«Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι περισσότεροι γνωρίζουν κάποιοι… τυρογαλάδες της Ν.Δ. από έναν βουλευτή που επί σειρά ετών ασχολείται με τα αγροτικά ζητήματα και τα γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά. Τι άλλο θα κάνει άραγε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη; Θα διαγράψει τον κ. Κασαπίδη από το κόμμα; Και μετά, ποιος άλλος θα έχει σειρά; Φαίνεται ότι όποιος βουλευτής της Ν.Δ. σηκώνει κεφάλι υπέρ των Ελλήνων θα του… το παίρνουν…» πρόσθεσε.
Τέλος, και προκειμένου για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απώλειας για την Ελλάδα, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο αληθές ιστορικό της φέτας, που την έχει καταστήσει κορυφαίο και μοναδικό προϊόν:
«Η φέτα είναι ένα ιστορικό προϊόν που έχει μοναδικά οργανοληπτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται με τη χλωρίδα, τις φυλές των ζώων, τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την εκτατική και ημιεκτατική εκτροφή των ζώων και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής της. Η Ελλάδα από το 1926 έχει υπογράψει σχετικές διμερείς συμβάσεις με άλλες χώρες.
Μόλις δημοσιεύτηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2081/92 για τη θεσμοθέτηση των ΠΟΠ προϊόντων η χώρα μας υπέβαλε αίτηση και σχετικό φάκελο για την εγγραφή της στα σχετικά μητρώα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η φέτα κατοχυρώθηκε αρχικά με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1107/96 και ακολούθησε η κατοχύρωση άλλων 20 ελληνικών τυριών ΠΟΠ. Ακολούθησε η έκδοση του ισχύοντος κανονισμού 1829/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο κατοχυρωνόταν οριστικά η φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απασχολούνται 100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατα και 400.000 εργαζόμενοι συνολικά στην πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και υπηρεσίες και παράγουν 120.000 τόνους ετησίως σε 400 τυροκομεία.
Οι ετήσιες εξαγωγές της φέτας το 2005 και ανέρχονται σε 45.000 τόνους με 260 εκατ. ευρώ τζίρο ετησίως και διανομή σε 56 χώρες και στις 5 ηπείρους. H Ελλάδα παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με την ονομασία φέτα. Το 72% της παγκόσμιας κατανάλωσης αφορά μαζική παραγωγή και εμπορία προϊόντων απομίμησης φέτας…»