Είναι πολύ εύκολη η υλοποίηση ενός μηχανισμού που να ειδοποιεί τους πολίτες σε περίπτωση κινδύνου

Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δεκάδων αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, που «έφυγαν» επώδυνα στις πυρκαγιές της Αττικής. Δεν θα σταθώ καθόλου στο θέμα της κυβερνητικής ή της ατομικής ευθύνης, είναι ένα ζήτημα που αναλύθηκε ακριβέστατα από τους συναδέλφους μου της εφημερίδας «δημοκρατία». Θα σταθώ στο τώρα και στο τι κάνουμε από εδώ και πέρα ώστε να μην ξαναέχουμε τόσο καταστροφικά χτυπήματα από φυσικά -ή και άλλα αναπάντεχα- συμβάντα στη χώρα μας.

Στις 8.07 το πρωί του Σαββάτου στις 13 Ιανουαρίου του 2018, ένα απροσδόκητο sms εμφανίστηκε στις οθόνες κάθε κατοίκου της αμερικανικής Χαβάης. Το ηλεκτρονικό μήνυμα έγραφε κάτι πολύ ανησυχητικό: «ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΑΒΑΗ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ». Αμεσα οι Αμερικανοί κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού, έχοντας πολύ καλά προετοιμαστεί από πριν με ασκήσεις πολιτικής προστασίας απέναντι σε πιθανό πυρηνικό (!!!) χτύπημα από την κομμουνιστική Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, βρήκαν καταφύγιο και προετοιμάστηκαν για την κρούση. Ευτυχώς, το τέλος ήταν αίσιο, αφού το προειδοποιητικό μήνυμα είχε σταλεί από χειριστικό λάθος και δεν αποτελούσε πραγματική απειλή. Ομως, δεν ανέφερα το προηγούμενο πρόσφατο περιστατικό για να σταθούμε στην ανθρώπινη αστοχία, αλλά για να εστιάσουμε στο πόσο καλά χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί την τεχνολογία στο να προειδοποιούν το έθνος τους για πιθανούς κινδύνους.

Η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας επιτρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς ποια κινητά βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Είναι πολύ εύκολη η υλοποίηση ενός μηχανισμού που να ειδοποιεί τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μια έκταση ενδεχόμενου κινδύνου (πυρκαγιά) ή ήδη πληγείσα (σεισμός). Υπάρχουν, βέβαια, αντίθετες νομικές απόψεις πάνω σε αυτή την προσέγγιση, που έχουν σχέση με τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που έχουν κινητό τηλέφωνο. Ομως, όπως έγραψε ο Ρωμαίος φιλόσοφος Κικέρωνας στο βιβλίο του «Περί Νόμων» το 54 π.Χ., «Salus populi suprema lex esto», δηλαδή «Η σωτηρία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βάζουμε πάνω από τη σωτηρία των Ελλήνων νομικίστικες αγκυλώσεις διάφορων «ανεξάρτητων» αρχών που εμποδίζουν την ασφάλειά μας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια ανασχεδιασμού των κυβερνητικών μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας, εκτός από την εκπαίδευση των πολιτών ώστε να αντιδρούμε ψύχραιμα, ομαδικά και με γνώση όταν αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις, πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής

Πηγή: https://www.dimokratianews.gr