ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΤΗ ΖΗΡΙΑ,

 ΤΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ… ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η πρόσφατη, πολύνεκρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική έφερε στο προσκήνιο τις χιλιάδες αυθαιρεσίες και καταπατήσεις σε αιγιαλούς, πεδιάδες, δάση και βουνά της χώρας και δη την εγκληματική και σκόπιμη πολλές φορές, απραξία του Κράτους, που δεν εννοεί να εξαλείψει την πολυπλόκαμη οικιστική αναρχία και παρανομία.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα φώτα της επικαιρότητας έπεσαν πάνω σε κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρέτων και αποκαλύφθηκαν αναρίθμητοι τρόποι άναρχης δόμησης, που χρήζουν παρεμβάσεων και τροποποιήσεων.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος δεν ήταν δυνατόν να μείνει αμέτοχος μπροστά σ’ αυτή τη «χαώδη» κατάσταση, γι’ αυτό και την πρώτη κιόλας μέρα που επανήρχισαν οι εργασίες στη Βουλή, κατέθεσε πολυσέλιδη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ερώτηση ας σημειωθεί ότι κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής αναδεικνύει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση τις χρόνιες παθογένειες του Κράτους, που δείχνει απρόθυμο να θεσπίσει και να επιβάλλει κανόνες οικιστικής ευταξίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Χαρακτηριστικά στην ερώτησή του αναφέρει:

«Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε και έχουμε επισκεφθεί περιοχές σαν το Μάτι Αττικής, στις οποίες οι συνθήκες δόμησης και κυκλοφορίας, καθώς και ελεύθερης πρόσβασης προς την ακτή, είναι ίδιες ή και ακόμα χειρότερες. Και αν, ως πολιτικοί, επιθυμούμε πραγματικά να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάποια αντίστοιχη τραγωδία στο μέλλον, τότε είναι υποχρέωσή μας να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός έλεγχος σε όλες τις παράκτιες και ορεινές οικιστικές περιοχές και να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και τροποποιήσεις, κατά τρόπο ώστε να υπάρχουν επαρκή οδικά δίκτυα και ελεύθερες προσβάσεις όλων των πολιτών προς την ακτογραμμή.

Είναι απόλυτη ανάγκη να πάψουν να υπάρχουν «τσιφλίκια» που κρατούν,  ως ιδιωτικό αγαθό για λίγους, τις ακτές και τις παραλίες! Αποδείχτηκε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οδικοί άξονες και δρόμοι διαφυγής των πολιτών, στην περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής και αυτό το «μάθημα» που πήραμε πολύ πρόσφατα με τόσο οδυνηρό τρόπο πρέπει να μην το ξεχάσουμε ποτέ!»

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας επικαλείται καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, για καταπατητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με υπαλλήλους του Δασαρχείου Πάτρας, στο μεγάλης αισθητικής αξίας παραθαλάσσιο πευκόδασος «Μικρή Πιλαλίστρα» της Ζήριας, στο οποίο από το 1954 και έκτοτε έχουν καταγραφεί παράνομες ενέργειες κατάληψης.

Παρότι, είναι δημόσια έκταση και αναδασωτέα με δικαστική αμετάκλητη απόφαση και κατά συνέπεια ουδεμία επέμβαση επιτρέπεται σε αυτή, τα έντονα προβλήματα άρχισαν το 2008, όταν πληρεξούσιος συγγενών αρχικώς «φερόμενων» καταπατητών έκανε επεμβάσεις, ανακατασκευάζοντας αυθαίρετες κατασκευές, φυτεύοντας μη δασικά είδη (ελιές, αλόη κ.α.) και απομακρύνοντας αυτοφυή βλάστηση.

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Νικολόπουλος συμπεριέλαβε στην ερώτησή του και τις πρόσφατες καταγγελίες κατοίκων του οικισμού των Αραχωβιτίκων, καθώς και του πρώην Προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ. Παν. Μητρούλια, ότι στην περιοχή τους υπάρχει μία μεγάλη ζώνη, μήκους ενός χλμ περίπου, όπου οι ιδιοκτησίες «φράζουν» την πρόσβαση προς την θάλασσα και δεν υπάρχει καμία κάθετη οδός προς την ακτή, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι τουλάχιστον ανά 300 μέτρα θα πρέπει να υπάρχει και μία τέτοια οδός στη διάθεση των πολιτών.

Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν κατοικίες, εξοχικές ή μη, μία εκ των οποίων φέρεται να ανήκει και στη σύζυγο του δημάρχου Πατρέων κ. Κ. Πελετίδη, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε από καταγγελίες και μέσα ενημέρωσης της περιοχής των Πατρών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για το γεγονός πως έχουν χτιστεί ακόμα και μάντρες, ακόμα και «πάνω» στην θάλασσα!

Τα όσα παραθέτει στην κοινοβουλευτική παρέμβασή του, ο Αχαιός βουλευτής συνοδεύονται και από τις εξής διαπιστώσεις και κρίσεις του:

Μετά την πολύνεκρη τραγωδία στην Αττική κανείς μας δεν μπορεί να κωφεύει και να μην αντιδρά σε τέτοιου είδους καταγγελίες.

Αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η διαφύλαξη της νομιμότητας και κυρίως η πρόληψη νέων τραγικών συνεπειών μίας έκτακτης κατάστασης.

Δεν μπορεί να διαιωνίζεται το φαινόμενο «ιδιοκτησιών πάνω στο κύμα» από οποιονδήποτε, όσο εύπορος ή «γνωστός» και να είναι.

Ο νόμος και η ηθική δεν έχουν… κόμμα και χρώμα.

Ημέρες και εβδομάδες βουίζουν τα τοπικά ΜΜΕ και όμως οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας, οι Εισαγγελικές Αρχές κ.α. αρμόδιες αρχές (Συνήγορος του Πολίτη, Διαμεσολαβητής, Συμπαραστάτης του Δημότη κλπ) και όλοι οι προαναφερόμενοι δεν έχουν ενημερώσει, για τις επιβεβλημένες δικές τους ενέργειες τους πολίτες.

Στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, κυρίως στις παραλιακές περιοχές στους νομούς Κορινθίας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν πολλά κτίσματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα. Μέσα σε αυτά υπάρχουν κτίσματα που έχουν χαρακτηρισθεί και κατεδαφιστέα.

Η  σχετική λίστα για Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνιο περιλαμβάνει 1.800 κτίσματα.

Σύμφωνα πάλι με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η διαδικασία που προχωρά προς το παρόν είναι οι κατεδαφίσεις 1.200 κτισμάτων στην ευρύτερη περιφέρεια που έχουν κριθεί οριστικά κατεδαφιστέα και δεν εκκρεμεί καμία εναντίον τους ένσταση.

Λόγω της κρισιμότητάς τους, παρατίθεται κατωτέρω το σύνολο των ερωτημάτων του Νίκου Νικολόπουλου προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς:

  • Θα προχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου άμεσα σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αιγιαλό ;
  • Από το 2007 και μετά, υπάρχει μια νέα γενιά αυθαιρέτων και στην περιοχή μας;
  • Υπάρχουν νέες οριστικές λίστες με κατεδαφιστέα;
  • Έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι περί τα 20 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν και οι κατεδαφίσεις, με κάποιο χρονικό πρόγραμμα και πλαίσιο;
  • Στις υπηρεσίες έχουν δοθεί εντολές για την ιεράρχηση των επικίνδυνων κτισμάτων σε αιγιαλό και δάση;

Επίσης ερωτάσθε για τα εξής:

  1. Είναι στις προθέσεις σας η εκπόνηση ενός γενικευμένου σχεδίου ελέγχου, αλλά και παρεμβάσεων στους παράκτιους οικισμούς ώστε να πάψουν να υπάρχουν «Μάτια» σε όλη τη χώρα;
  2. Αληθεύει η καταγγελία των κατοίκων και συγκεκριμένα του πρώην Προέδρου κ. Π. Μητρούλια, ότι στα Αραχωβίτικα της Πάτρας για τη συγκεκριμένη οικιστική ζώνη, δεν υπάρχει σε ένα ολόκληρο χιλιόμετρο του θαλάσσιου μετώπου, καμία πρόσβαση στην θάλασσα;
  3. Ποιες και πόσες υπηρεσίες εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις και πως επιμερίζονται οι ευθύνες μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης;
  4. Πόσες κατοικίες υπάρχουν στον συγκεκριμένο οικισμό και πόσοι δρόμοι θα έπρεπε να έχουν διανοιχθεί, βάσει νόμου; Ποιος ευθύνεται για τη μη διάνοιξή τους; Και ποιος επιλαμβάνεται για την διόρθωση και την εφαρμογή της νομιμότητας;
  5. Έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομία, κτηματική υπηρεσία, επιθεώρηση περιβάλλοντος, κλπ) και αν ναι, με ποιο τρόπο δόθηκαν άδειες οικοδόμησης, πως κατασκευάστηκαν μάντρες πάνω στην ακτή, αλλά και πως είναι δυνατή η αγοραπωλησία τέτοιων ιδιοκτησιών;
  6. Θα διατάξετε ΕΔΕ για να ελεγχθεί εάν οι από παλαιών ετών αυθαιρεσίες στα Αραχωβίτικα είναι αποτέλεσμα χρόνιας «συναλλαγής», κάτω από το τραπέζι», μεταξύ αρμοδίων υπαλλήλων της Πολεοδομίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας και καταπατητών, καθώς και υπηρεσίας συμβολαιογράφων;
  7. Σκοπεύετε να ζητήσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την πραγματοποίηση ελέγχου στις συγκεκριμένες περιοχές των Αραχωβιτίκων, της Ζήριας κ.α. καθώς και σε άλλες για τις οποίες θα υπάρξουν καταγγελίες;
  8. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβούν  για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την απελευθέρωση της παραλίας στα Αραχωβίτικα Πατρών, η Κτηματική Υπηρεσία και το αρμόδιο Υπουργείο;
  9. Εσείς οι ερωτώμενοι συναρμόδιοι Υπουργοί μετά τις συνημμένες και συγκεκριμένες καταγγελίες της ΟΙΚΙΠΑ και του πρ. Προέδρου κ. Π. Μητρούλια, θα στείλετε τις αναφερόμενες περιπτώσεις, ως οφείλετε αμελλητί βάση του Κ.Π.Δ. για κάθε καταγγελία, που περιέρχεται σε γνώση σας μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ή ακόμα και των ΜΜΕ και με βάση το άρθρο 30 του Κ.Π.Δ., στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για διερεύνηση πιθανών ποινικά κολάσιμων πράξεων και παραλείψεων όλων των εμπλεκομένων, που ηθελημένα ή αθέλητα προκαλούν ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή τέλος με την ανοχή σας για ακόμη μία φορά οι κατεδαφίσεις θα αποτελέσουν ένα χιλιοειπωμένο «παραμύθι» το σενάριο του οποίου κάθε φορά, ανάλογα με τα πολιτικά, κοινωνικά και άλλα δεδομένα που επικρατούν, μέχρι να απομακρυνθούν οι στάχτες θα βρεθούν και πάλι τα συρτάρια για να κλείσουν τις χιλιάδες υποθέσεις;

Πηγή:nikosnikolopoulos.gr