Όποιος και να κυβερνήσει… Διεθνιστής ή Εθνικιστής, Μαύρος ή Ρατσιστής …οι τοκογλύφοι πάντα κερδισμένοι είναι. 716 δισεκατομμύρια θα φορτώσει στους Αμερικανούς πολίτες …ο «πατριώτης».
Η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με συμμάχους και γνωστούς γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ (πρωτίστως τη Ρωσία και την Κίνα) οδηγεί σε νέα αύξηση — μαμούθ των στρατιωτικών δαπανών. Ο νέος νόμος για τις δαπάνες του Πενταγώνου ενεργοποιήθηκε αργά χτες το βράδυ, όταν υπέγραψε το σχετικό νομοσχέδιο με δαπάνες ύψους 716 δισ. δολαρίων ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στον νέο νόμο για τις δαπάνες του Πενταγώνου συμπεριλαμβάνονται το «πάγωμα» της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών «F-35» στην Τουρκία και πολλά νέα συμβόλαια και εργολαβίες για τα μονοπώλια του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό στρατιωτικών υποδομών διαφόρων ειδών.
Δρομολογούνται επίσης η χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανέγερση νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και βάσεων, καθώς και η χρηματοδότηση της στρατιωτικής παρέλασης που θέλει να κάνει ο Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον… Αντίθετα, δεν προβλέπονται προς το παρόν κονδύλια για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας νέου σώματος στρατού για το Διάστημα (Space Force), την οποία ανήγγειλε την περασμένη βδομάδα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Προβλέπονται ακόμα η χορήγηση αυξήσεων ύψους 2,6% στους μισθούς των στρατιωτικών, η χρηματοδότηση στρατολόγησης νέων ανδρών και γυναικών στις Ενοπλες Δυνάμεις για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, η αντικατάσταση αρμάτων μάχης, αεροπλάνων και στρατιωτικών ελικοπτέρων κ.λπ.
Ειδική αναφορά υπάρχει στο νομοσχέδιο για τις δυνατότητες του προέδρου των ΗΠΑ να προωθεί την επιβολή κυρώσεων σε βάρος χωρών που αγόρασαν ρωσικά όπλα και τώρα επιθυμούν να αγοράσουν και αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό (καθώς δεν είναι μόνο η Τουρκία που κάνει αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από διάφορες πηγές).
Αφαιρείται επίσης η πρόβλεψη που υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο του Πενταγώνου για την άσκηση αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικών τεχνολογικών ειδών ZTE, αφότου κατηγορήθηκε για πώληση «ευαίσθητων πληροφοριών» σε χώρες «εχθρικές προς τις ΗΠΑ» (π.χ. Ιράν, Β. Κορέα) κατά παράβαση της εμπορικής νομοθεσίας.
Οι κυρώσεις στις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικών ZTE και «Huawei Technologies» μετριάζονται. Ωστόσο, ο νέος νόμος αναβαθμίζει τις εξουσίες της Επιτροπής για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS), που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».
Η υπογραφή του νέου νόμου για την άμυνα προκάλεσε αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, με πρώτη την Κίνα, το υπουργείο Εμπορίου της οποίας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα τον μελετήσει «σε βάθος», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ρόλο Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση των προτάσεων για σημαντικές ξένες επενδύσεις και εξαγορές.