Νέα σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ για τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Αγκυρα εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να παραιτηθεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα διαψευστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει την ικανότητα να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά».
«Στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και τον λαό της», είπε επίσης ο Ερντογάν εξισώνοντας «την επίθεση στην οικονομία με μία επίθεση στη σημαία».
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν και στενοί σύμβουλοί του αποδίδουν την αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία μεγεθύνθηκε κατά 135% επί των ημερών του, σε οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ. Μάλιστα, κάνουν παραλληλισμούς με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο επίσης ενοχοποιούν την Ουάσιγκτον. Η ερμηνεία αυτή είναι παρατραβηγμένη. Η Τουρκία, όπως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, αντιμετώπιζε μήνες τώρα προβλήματα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο κύριος λόγος που οδήγησε τον Ερντογάν στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο οι ισχυρισμοί του έχουν μια βάση. Ενώ η λίρα είχε αρχίσει να πέφτει επικίνδυνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ένα tweet που λειτούργησε ως χειρουργικό πλήγμα. «Μόλις έδωσα εντολή να διπλασιαστούν οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, διολισθαίνει ταχέως έναντι του δικού μας, ισχυρού δολαρίου! Οι δασμοί θα είναι τώρα 20% για το αλουμίνιο και 50% για τον χάλυβα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!».
Ηταν μια άμεση παρότρυνση προς τους διεθνείς επενδυτές να φύγουν από την Τουρκία και στους κερδοσκόπους να επιτεθούν στη λίρα, που μπήκε σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. Ανήμερα Δεκαπενταύγουστο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν θα αρθούν ακόμη κι αν απελευθερωθεί ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον –η κράτηση του οποίου στάθηκε αφορμή για τη σοβούσα κρίση– καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν βιάζεται καθόλου για εξομάλυνση. Πίσω από την αφορμή που λέγεται Μπράνσον κρύβονται σοβαρότερες αιτίες.
Η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 –για την οποία λέγεται ότι ο Ερντογάν ειδοποιήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες– μετέτρεψε το ρήγμα με τις ΗΠΑ σε πραγματική άβυσσο και οδήγησε σε μια θεαματική προσέγγιση της Αγκυρας με τη Μόσχα. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Τραμπ φιλοδοξεί μέσω του οικονομικού πολέμου να γονατίσει τον Ερντογάν, επαναφέροντάς τον στη ΝΑΤΟϊκή πειθαρχία ή, αν δεν το καταφέρει, να προκαλέσει αλλαγή καθεστώτος με κοινωνική εξέγερση εναντίον του. Το ίδιο που επιδιώκει και με άλλα ενοχλητικά καθεστώτα, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν. Είναι πιθανόν, όμως, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπερεκτιμά την ισχύ του και υποτιμά τους αντιπάλους του.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr