Του Άρη Δημόπουλου
Κάτοικοι και φορείς της Λέσβου βλέπουν μέρα με τη μέρα το νησί τους να αλώνεται από το μουσουλμανικό στοιχείο, σε μία από τις πιο ραγδαίες πληθυσμιακές μεταβολές που γνώρισε ελληνικός τόπος.
Ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που παραμένουν αυτή την στιγμή στο νησί είναι άγνωστος
Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 εγκλωβισμένους μετανάστες στο νησί, σπάζοντας ένα αρνητικό ρεκόρ της περιόδου 2015-16, την πρώτη διετία κατά την οποία ξέσπασε η προσφυγική κρίση.
Παρά λοιπόν τις…διαβεβαιώσεις ορισμένων πως οι αφίξεις μεταναστών έχουν μειωθεί σημαντικά στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου, η Λέσβος που αλώνεται καθημερινά δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), στη Λέσβο σήμερα το πρωί διέμεναν 10.097 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς οι 7.907 διέμεναν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας σε υποδομές για 3.100 άτομα. Οι 1.195 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές.4
Τα…λάθη του παρελθόντος
Την ώρα λοιπόν που στις αρχές της προσφυγικής κρίσης η Λέσβος…απολάμβανε τα φώτα της δημοσιότητας σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμη και φορείς του νησιού ήταν ανοικτά υπέρ της υποδοχής αλλά και ένταξης (!!) των προσφυγικών πληθυσμών στο νησί!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος το 2016 μιλούσε σε συνέδριο στο Βατικανό για κοινωνική ένταξη των προσφύγων στη Λέσβο.
Τι έλεγε συγκεκριμένα ο ίδιος:
«Δεν πρέπει απλά να βρούμε χώρους να τους φιλοξενήσουμε. Πρέπει να τους εντάξουμε στις κοινωνίες μας. Να τους κάνουμε χρήσιμα μέλη των κοινωνιών μας.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν να προσφέρουν πολλά. Αυτό το πάντρεμα των πολιτισμών που μπορούν να προσφέρουν και μπορεί να υπάρξει».
Τα παραπάνω διατράνωνε τον χειμώνα του 2016 από το εξωτερικό ένας από τους πλέον επίσημους φορείς της Λέσβου.
Λίγους μήνες πιο πριν, σε μία συμβολική επίσκεψη, ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα έδιναν ένα μήνυμα «αποδοχής» των προσφύγων με αφετηρία την Λέσβο:
Σήμερα το κλίμα στο νησί της…αλληλεγγύης είναι βαρύ όσο ποτέ.
Λύση στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται, σε ένα νησί που κινδυνεύει να χάσει και τα τελευταία ίχνη της ταυτότητάς του: