Με επικεφαλής έναν απότακτο, από τους κεμαλιστές, ισλαμιστή αξιωματικό και βιτρίνα την εταιρία SADAT, ο μυστικός στρατός του Τούρκου προέδρου έχει δράση σε 22 χώρες, ενώ επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας
Από τη Θεανώ Καρούτα
Η εταιρία SADAT συστήνεται ως μια συμβουλευτική εταιρία σε θέματα διεθνούς άμυνας και στρατιωτικής εκπαίδευσης, αυτό που έντεχνα κρύβει όμως είναι ότι βρίσκεται πίσω από δεκάδες θερμά επεισόδια τύπου Ιμίων, σε περισσότερες από 100 βραχονησίδες της χώρας μας, καθώς και για πλήθος επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης σε χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Πώς; Μέσω της άτυπης πολιτοφυλακής που έχει συστήσει, της ομάδας κρούσης που αναλαμβάνει επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου.
Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Ανοιξης, από τον απόστρατο ταξίαρχο Αντνάν Τανρίβερντι. Ο γεννηθείς το 1944 Τανρίβερντι μετρά χρόνια πορείας στον τουρκικό στρατό, καθώς εισήλθε στη στρατιωτική ακαδημία το 1964, απ’ όπου αποφοίτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 προήχθη στον βαθμό του συνταγματάρχη, όμως η πολλά υποσχόμενη καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα, το 1996, όταν αποπέμφθηκε από τους κεμαλικούς με την κατηγορία ότι ασκούσε ακραία ισλαμιστική προπαγάνδα.
Αποπομπή
Η αποπομπή του από τον στρατό σε συνδυασμό με τις ισλαμοσυντηρητικές απόψεις του τον έφεραν γρήγορα στον κύκλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έκτοτε, πάντα στο παρασκήνιο, αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες του «σουλτάνου». Ο Τανρίβερντι, που ασχολήθηκε ακόμη και με τις πιο μικρές λεπτομέρειες κατά την ίδρυση της SADAT, έχει δηλώσει ότι αντικείμενο της λειτουργίας της είναι η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και στρατιωτικών συμβούλων και εξοπλισμού στα μουσουλμανικά κράτη που «καλούνται κάποιες φορές, με βίαιο τρόπο, να κατοχυρώσουν τη θέση τους στον σύγχρονο κόσμο». Οραμά του για την εταιρία είναι να επεκταθεί η λειτουργία της από τα 22 μουσουλμανικά κράτη, με τα οποία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή, στα 60 που υπάρχουν στον κόσμο. «Αν και θα το επιθυμούσα διακαώς, δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των μουσουλμανικών κρατών» έλεγε, τονίζοντας τη σημασία να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.
Οντας στο πλευρό του Ερντογάν, ο «εγκέφαλος» της SADAT δεν επιθύμησε ποτέ επίσημους τίτλους, όμως αποτελεί κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι το παραστρατιωτικό σώμα που δόμησε για την προστασία του καθεστώτος δρα καίρια, όταν κρίνεται σκόπιμο.
Οπως συνέβη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, με αφορμή το οποίο ο Ερντογάν έχρισε επίσημο σύμβουλό του επί στρατιωτικών θεμάτων τον κ. SADAT. Μέσα στην αναταραχή του πραξικοπήματος, πολλά δημοσιεύματα χρέωσαν στην παραστρατιωτική οργάνωση τις περισσότερες δολοφονίες που διεπράχθησαν τα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα.
Τότε, μάλιστα, εξαιτίας της νέας θέσης του, ο Τανρίβερντι παραχώρησε και μια συνέντευξη, στην οποία υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η στρατιωτική εκπαίδευση στην Τουρκία. «Στόχος», είχε πει, «πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ισλαμικού στρατού που δεν θα ελέγχεται από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς». Σαφής και εύγλωττη τοποθέτηση στα αυτιά των γνωριζόντων, αν και ολιγόλογη.
Ο Τανρίβερντι, όπως είναι φυσικό, εκτός από ακραίος ισλαμιστής, είναι και φανατικός ανθέλληνας. Υποστηρικτής του τουρκικού επεκτατισμού σε Αιγαίο και Θράκη, έχει συχνά θέσει υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ φημολογείται ότι είναι η «φωνή» που ψιθυρίζει στο αυτί του Ερντογάν κάθε φορά που αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες.
Ο σπόρος για τη δημιουργία της SADAT είχε φυτευτεί στο κεφάλι του προτού ακόμη αποπεμφθεί από τον στρατό, όταν αξιωματικός είχε αναλάβει τη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων των μουσουλμάνων της Βοσνίας.
Οντας γνωστός για τις ειδικές αποστολές που κατάφερνε να φέρει εις πέρας, χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες μεθόδους, δεν δυσκολεύτηκε να συσπειρώσει γύρω του μια ομάδα 23 πρώην αξιωματικών που είχαν απομακρυνθεί από τον στρατό λόγω διασυνδέσεων με ισλαμιστικές οργανώσεις.
Το project
Με αυτά τα 23 άτομα ο Τανρίβερντι έθεσε σε εφαρμογή το project SADAT και η δράση ξεκίνησε στο πρόσφορο έδαφος της Λιβύης και μετέπειτα της Συρίας, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας Σύρους αντάρτες εναντίον του Ασαντ. Η εταιρία σήμερα έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Μετρά 63 απόστρατους αξιωματικούς στο προσωπικό της, έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ φημολογείται ότι έχει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας του εμπορίου όπλων και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Με τη δράση της να ξεκινά στον απόηχο της Αραβικής Ανοιξης, η SADAT, όργανο του νεοοθωμανικού καθεστώτος χωρίς επίσημη σύνδεση με το κράτος, ανέλαβε επιχειρήσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες στις οποίες εμφανίστηκαν κινήματα. Παράλληλα, προώθησε επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό την αποσταθεροποίηση. Η δράση της στη Θράκη παραμένει ασαφής, έχει όμως αποδειχθεί η ανάμειξή της στην Αλβανία, με στόχο να μετατραπεί η χώρα σε τουρκικό δορυφόρο. Χρησιμοποιώντας τεχνικές «ανορθόδοξου πολέμου σε αστικό περιβάλλον», η εταιρία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χτυπήματα εντός και εκτός Τουρκίας, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.
Πηγή:http://www.dimokratianews.gr