Σε κενό έπεσε το διάβημα του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Β. Αϊβαλή. Δεν εκδηλώθηκε επίσημα καμία αντίδραση ως προς το ερώτημα της τύχης του φράγματος Πείρου. Φέρεται ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, αλλά ο καιρός συνεχίζει να κυλάει επικινδύνως.
Δεν έκρυβαν πάντως την ανησυχία τους και παράγοντες της κυβερνητικής πλευράς, ότι μπορεί οι εξελίξεις να μην είναι ευχάριστες στο ανοιχτό ζήτημα της ταυτότητας του φορέα διαχείρισης των υδάτων και του έργου.
Θυμίζουμε τη φρέσκια προϊστορία:
>Τη Δευτέρα η «Π» αποκάλυψε ότι, καθώς το νερό θα αρχίσει να τρέχει στο φράγμα σε ένα μήνα και φορέας διαχείρισης και συντήρησης δεν υπάρχει, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναγκαστική λύση να παραδώσει το έργο στον κατασκευαστή μέχρι να συγκροτηθεί ένα σταθερό σχήμα.
>Η «Π» διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτή η λύση θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα για μια τελική απόφαση που θα συνδυάζει κρατική ιδιοκτησία με ιδιώτη εκμεταλλευτή, στα πρότυπα των ΣΔΙΤ. Τα οποία άλλωστε ευνοούν και οι δανειστές.
>Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι και η φιλοσοφία Σπίρτζη. Ο υπουργός είχε προτείνει διαδημοτικό σχήμα. Οι δήμαρχοι Ερυμάνθου και Δ. Αχαΐας δεν ήταν αντίθετοι. Αντίθετος ήταν ο Δήμος Πατρέων, κάτι που συμπαρέσυρε και τους άλλους. Δεν μπορούν να αναλάβουν φράγμα χωρίς έστω μια ΔΕΥΑΠ που έχει εμπειρία και διοικητική επιφάνεια.
>Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επανήλθε στο ζήτημα μετά το ρεπορτάζ της «Π». Θύμισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο ήταν ανέκαθεν υπέρ του αυτοδιοικητικού ελέγχου. Και εξέφρασε την ανησυχία ότι η άρνηση των δήμων προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνον που θέλουν να αποφύγουν. Εθεσε ζήτημα ανάληψης ευθυνών από τους παράγοντες του νομού.
>Κινήσεις στον ορίζοντα πάντως δεν έγιναν. Η «Π» πληροφορείται ότι κάποιοι βουλευτές θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να διακριβώσουν τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό θα γίνει από Δεύτερα.
>Τα καλά νέα, όπως έχει γράψει η «Π», ισχύουν ωστόσο. Είναι έτοιμος ο δρόμος που διέρχεται από τη στεφάνη του Φράγματος και που δίνει τη λύση για διέλευση, μετά τα δεδομένα που εισάγει το τιτάνιο έργο.