Τι και αν το πανίσχυρο Su-35 Flanker-E, εντάχθηκε νωρίτερα το 2018 στο δυναμικό της Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF) και αν Ινδονησία θέλει να αγοράσει έναν μικρό αριθμό Su-35, το γεγονός παραμένει ότι, μέχρι στιγμής το ρωσικό μαχητικό αεροπορικής υπεροχής δεν έχει ακόμα πείσει τους διεθνείς αγοραστές και έχει μείνει αρκετά πίσω στους εξαγωγικούς στόχους του, γεγονός που προκαλεί έντονη ενόχληση στο Κρεμλίνο.
Εκτός από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας το μαχητικό αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής Su-35 Flanker E βείσκεται ήδη στο στόλο την ΠΑ της Κίνας, ενώ η United Aircraft Corporation – η μητρική εταιρεία του Sukhoi – έχει επίσης συνάψει σύμβαση με την Ινδονησία για την παράδοση 11 μαχητών Su-35 έναντι 1,4 δις δολαρίων με τις παραδόσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Και άλλοι πιθανοί χειριστές μπαίνουν σιγά σιγά στην ουρά για να αγοράσουν το ισχυρό μαχητικό της Ρωσίας, αλλά το αεριωθούμενο μαχητικό αεροσκάφος δεν έχει τύχει της ίδιας επιτυχίας στον τομέα των εξαγωγών συγκριτικά με τα λιγότερο προχωρημένα μοντέλα Su-30MK και Su-30SM Flanker-H.
Μέρος του προβλήματος για τους Ρώσους είναι ότι ενώ το Su-35S έχει αποδώσει καλά στους Συριακούς αιθέρες, το αεροσκάφος δεν είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει άλλα εχθρικά αεροσκάφη και να αποδείξει τις δυνατότητές του. Η ρωσική μοίρα που επιχειρεί από την αεροπορική βάση Hmeimim δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει πραγματική απειλή στους αιθέρες της Συρίας, διότι ούτε οι σύροι αντάρτες, ούτε τα κατάλοιπα του ISIS έχουν οποιαδήποτε αεροπορική δύναμη. Και ενώ υπάρχει κάποια πιθανότητα εναέριας αντιπαράθεσης με τις Δυτικές αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή, ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται από τη γραμμή αποκλιμάκωσης που λειτουργεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και από το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει άμεσες εχθροπραξίες με την άλλη.
Ως εκ τούτου, ενώ άλλα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως το Su-30SM και το εξαιρετικό βομβαρδιστικό Su-34 Fullback, είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τις ικανότητές τους πραγματοποιώντας καθημερινά πλήγματα χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενα βλήματα μεγάλης ακρίβειας, το Su-35 δεν το έχει κάνει.
Έτσι, η United Aircraft Corporation και η θυγατρική της Sukhoi δεν κέρδισαν τόσο πολύ από την εκστρατεία της Συρίας, όσον αφορά την επιχειρησιακή εμπειρία και τα οφέλη σε επίπεδο μάρκετινγκ για το Su-35, όπως έχει συμβεί για τα Su-30SM και Su-34.
Το Κρεμλίνο δεν έχει αρνηθεί να δηλώσει δημόσια πόσο σημαντική είναι η εκστρατεία της Συρίας για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.
«Όταν ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, ολόκληρες ομάδες από τις εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας μας πήγαν στη Συρία και εργάστηκαν εκεί επί τόπου – είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς – να τα βελτιστοποιούμε και να καταλάβουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτά όταν τα χρησιμοποιούμε σε συνθήκες μάχης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης στις 7 Ιουνίου.
Εντούτοις, η εκστρατεία είναι χρήσιμη ως εργαλείο μάρκετινγκ για τα νέα ρωσικά όπλα που επιχειρούν και δείχνουν τις ικανότητες τους στη Συρία.
Πράγματι, όλα τα ρωσικά όπλα -συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην παραγωγή- έχουν δοκιμαστεί στη Συρία. Η δοκιμή των συστημάτων στη Συρία βοηθά, όχι μόνο τους Ρώσους να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα από τις δοκιμές αναφορικά με την απόδοση των όπλων και να κάνουν βελτιώσεις σε αυτά, αλλά και ως επίδειξη αυτών των δυνατοτήτων στους πιθανούς πελάτες.
Ενώ η Ρωσία απέκτησε πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία, λειτουργώντας το Su-35 πάνω από τη Συρία, οι ενέργειες αυτές δεν παρήγαγαν άμεσα ορατά αποτελέσματα – κάτι που δεν βοηθάει στο μάρκετινγκ.
Παρ’ όλα αυτά, το Su-35S Flanker-E είναι το ισχυρότερο μαχητικό που επιχειρεί σήμερα με τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία και προσφέρει καλές δυνατότητες σε λογικές τιμές. Η άτρακτος είναι ιδιαίτερα γρήγορη και μπορεί να πετάει σε υψηλά υψόμετρα και να φέρει τεράστιο οπλικό φορτίο. Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγμένη σουίτα αεροηλεκτρονικής, καθιστά το Su-35 εξαιρετικά επικίνδυνο εχθρό σε οποιονδήποτε δυτικό μαχητικό, ίσως με μόνη εξαίρεση το απίστευτο Lockheed Martin F-22 Raptor.
Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι Ρώσοι καταφέρουν να πουλήσουν περισσότερα από αυτά τα αεριωθούμενα αεροσκάφη σε ολόκληρο τον κόσμο – ειδικά σε εκείνα τα έθνη που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να αγοράσουν δυτικά αεροσκάφη.
Δείτε την τρομερή ευελιξία του Su-35S Flanker-E: