Κόλαφο για τον στρατό αλλά και την πολιτική ηγεσία της Μιανμάρ συνιστά η έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες, έναν χρόνο μετά την έναρξη του νέου πογκρόμ κατά της γηγενούς μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, που κατέληξε σε θηριωδίες και μαζικό εκτοπισμό τουλάχιστον 700.000 αμάχων στο γειτονικό Μπανγκλαντές.
Η έκθεση αναφέρεται πλέον ρητά σε «γενοκτονία» -ένας βαρύτατος όρος που χρησιμοποιείται σπάνια, σε περιπτώσεις στοιχειοθετημένων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σαν αυτά που διαπράχτηκαν στη Βοσνία, τη Ρουάντα και το Σουδάν.
Το πρόσχημα
Μέχρι πρότινος, τα Ηνωμένα Εθνη χαρακτήριζαν «εθνοκάθαρση» τις αυτοαποκαλούμενες «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του στρατού και οπλισμένων βουδιστών κατά των «τρομοκρατών» Ροχίνγκια, ένοπλη οργάνωση των οποίων είχε επιτεθεί πέρσι σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς στόχους, αντιστεκόμενη στον κατατρεγμό και την απόλυτη περιθωριοποίηση που υφίσταται δεκαετίες τώρα η μειονότητα στην επαρχία Ραχίν.
Αυτό, άλλωστε, υπήρξε το πρόσχημα για να εξαπολυθεί το πογκρόμ, με εντολή των χουντικών στρατιωτικών που εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο στη βουδιστική χώρα, αλλά και την επονείδιστη ανοχή της πολιτικής ηγέτιδάς της, Αουνγκ Σαν Σου Κι, νομπελίστριας Ειρήνης και -πάλαι ποτέ- υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επικαλούμενη απτά αποδεικτικά στοιχεία, η επιτροπή ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει σε έρευνα και δίκη για πράξεις που «ανάγονται αδιαμφισβήτητα στα βαρύτερα εγκλήματα υπό το διεθνές δίκαιο» τον αρχηγό του στρατού της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, και πέντε στρατηγούς, οδηγώντας τους ενώπιον είτε του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (του οποίου η Μιανμάρ δεν είναι μέλος) είτε έτερου δικαστηρίου που θα θεσπιστεί επί τούτου.
«Δεν διαθέτουμε αντίγραφο απευθείας εντολής που να λέει “ξεκινήστε τη γενοκτονία από αύριο”. Ετσι όμως είναι τα πράγματα σχεδόν πάντοτε, όταν υποθέσεις γενοκτονίας φτάνουν στα δικαστήρια», επισήμανε ο Κρίστοφερ Σιντότι, μέλος της επιτροπής, αναφερόμενος στην πληθώρα αποδείξεων που κατάφερε να συγκεντρώσει μαζί με συναδέλφους του ερευνητές, παρότι τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο ασιατικό κράτος.
Μεταξύ άλλων, πήραν συνεντεύξεις από 875 θύματα και αυτόπτες μάρτυρες στο Μπανγκλαντές και άλλες χώρες, αναλύοντας παράλληλα έγγραφα, βίντεο, φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες, που τεκμηριώνουν τις βαριές κατηγορίες.
Και τι δεν καταμαρτυρεί η έκθεση: κατά συρροήν δολοφονίες, εκτελέσεις γονιών μπροστά στα παιδιά τους, ομαδικούς βιασμούς, βασανιστήρια, σεξουαλική σκλαβιά, φυλακίσεις, πυρπολήσεις χωριών, μαζικούς τάφους.
Σύμφωνα με την Guardian, οι νεκροί εκτιμάται πως ανέρχονται σε 25.000… Η επιτροπή κάνει λόγο για δεκαετίες στιγματισμού των Ροχίνγκια με κρατική υποστήριξη, που είχε ως αποτέλεσμα τη «θεσμοθετημένη καταδυνάστευσή τους από τη γέννα ώς τον θάνατο»…
«Ο στρατός ενεργεί με απόλυτη ατιμωρησία, χωρίς να έχει ποτέ λογοδοτήσει. Η πάγια απάντησή του είναι άρνηση, διάψευση και παρεμπόδιση», τονίζει χαρακτηριστικά.
Καταγγέλλει, επίσης, την Αουνγκ Σαν Σου Κι πως δεν αξιοποίησε τη πολιτική θέση της και δεν άσκησε το «ηθικό κύρος» της για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τηρώντας παγερά παθητική στάση, καθώς και την κυβέρνησή της πως «συνέβαλε στην εξουσιοδότηση διάπραξης θηριωδιών», επέτρεψε τη διασπορά ρητορικής μίσους κατά των Ροχίνγκια και κατέστρεψε ντοκουμέντα, προκειμένου να συγκαλύψει τα εγκλήματα.
Για υποκίνηση βίας και μίσους κατηγορείται επίσης το (δημοφιλέστατο και στην απομονωμένη Μιανμάρ) Facebook, μέσω του οποίου στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν συστηματική εκστρατεία παραπληροφόρησης και αντιμουσουλμανικού μένους.
Για να αποφύγει νέο γύρο κακής δημοσιότητας και απώλειας κερδών, ο ιντερνετικός γίγαντας έσπευσε -όψιμα, ως συνήθως- να κατεβάσει δεκάδες σελίδες και λογαριασμούς στελεχών του στρατού της Μιανμάρ, ανάμεσά τους κι αυτόν του διαβόητου αρχηγού του, κάνοντάς του τα μούτρα κρέας…
Κινεζικό βέτο
Η ουσία του φοβερού αυτού ζητήματος, όμως, έγκειται στο κατά πόσον τα μεγάλα κεφάλια των ενόπλων δυνάμεων της χώρας θα καταλήξουν να καθίσουν στο σκαμνί δικαστηρίου και να τιμωρηθούν -ενδεχόμενο που εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τα περιφερειακά συμφέροντα των μονίμων κρατών-μελών του Σ.Α.
Η Κίνα, για παράδειγμα, που φροντίζει συχνά-πυκνά να προστατεύει χώρες που βρίσκονται υπό τη σφαίρα επιρροής της, όπως η Μιανμάρ, πιθανολογείται πως θα ασκήσει βέτο στην παραπομπή και ποινική δίωξη των στρατηγών και άλλων χαμηλόβαθμων υπευθύνων.
Παραδόξως, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν έως τώρα σκληρή στάση, με τη Βρετανία από την άλλη να αφήνει ήδη υπόνοιες πως θα ταχθεί κατά της παραπομπής.
Πηγή: https://www.efsyn.gr