Δώδεκα χρόνια μετά τον πρώτο νόμο που θεσμοθέτησε την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, υπογράφηκε η τελευταία υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει να λειτουργήσουν οι θρησκευτικοί χώροι ώς το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για έκταση 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, που είχε παραχωρηθεί από χρόνια από το Πολεμικό Ναυτικό για τη συγκεκριμένη χρήση.

Η κατασκευή του τζαμιού ξεκίνησε μετά από πολλές περιπέτειες, ενώ στα τέλη του 2014 χρειάστηκε να γίνει ειδική ρύθμιση για να αναλάβουν τα έργα οι τέσσερις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες που μπορούν να «αντέξουν» τις πιέσεις των παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016, αλλά οι εργασίες καθυστέρησαν γιατί ακροδεξιά στοιχεία είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου.

Στη συνέχεια χρειάστηκε να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη που προέβλεπε την ανασκευή παλιάς αποθήκης και να κατεδαφιστούν οκτώ βοηθητικά κτίσματα.

Το νέο κτίριο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής, έχει επιφάνεια περίπου 1.000 τετραγωνικών και χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα μεγαλύτερο για άνδρες και ένα μικρότερο για γυναίκες.

Με την απόφαση που υπέγραψε στις 24 Αυγούστου ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, γίνεται δεκτή η τροποποίηση του σχεδίου στο Οικοδομικό Τετράγωνο 25Α του Βοτανικού, όπως προβλέπει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Το κόστος των έργων υπολογίζεται σε 2,6 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Στην τρέχουσα χρονική περίοδο είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας ενός κεντρικού ισλαμικού τεμένους στην περιοχή της Αττικής, ώστε να εξυπηρετούνται τα θρησκευτικά δικαιώματα και να ασκούνται τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και των τουριστών», αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση.

Πηγή: https://www.efsyn.gr