Σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση την αρνητική ψήφο του Ανδρέα Φίλια, εγκρίθηκε χθες, από το δημοτικό συμβούλιο Πάτρας, η διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών, σε οικόπεδο του Δήμου στο ΒΙΟΠΑ.
Εισηγητής του θέματος, ήταν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Στάμος, ο οποίος τόνισε ότι βασική επιδίωξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα είναι η αποφυγή της κατασκευής ενός μονολιθικού όγκου με βιομηχανικό κέλυφος, αλλά η δημιουργία μιας πρωτότυπη αρχιτεκτονικής σύνθεσης, η οποία θα προσδώσει στο κτίριο, ένα ισχυρό συμβολικό και εμβληματικό χαρακτήρα, καθιστώντας το ως τοπόσημο της περιοχής.
Παράλληλα, μέσω του διαγωνισμού, η δημοτική αρχή επιδιώξει να προωθήσει και μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, αξιοποίηση και αναβάθμιση του οικοπέδου, η οποία θα περιλαμβάνει τις κτιριακές υποδομές του αποτεφρωτηρίου και την ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Η λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών, έχει ευρύτερες επιδράσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον είπε ο κ. Στάμος. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του διαγωνισμού ιδεών, θα αναζητηθούν ιδέες και προτάσεις για ένα κέντρο που θα συμβάλει και στον εκσυγχρονισμό της πόλης και την αναβάθμιση της αισθητικής του δημόσιου χώρου.

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ