Όσοι είστε λάτρεις της σοκολάτας γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να κόψετε την κατανάλωσή της σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Οι εθιστικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι γνωστές και αναγνωρισμένες επιστημονικά και δεν είναι μόνο θέμα εγκεφαλικό όπως πιστεύουν πολλοί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί το ίδιο αίσθημα ευχαρίστησης και πόθου με αυτή που δημιουργείται όταν κάποιος παίρνει ναρκωτικά.

Ωστόσο, αν θέλετε να κόψετε επιτέλους την συνήθεια αυτή, νέα μελέτη δίνει ελπίδες ώστε να την καταπολεμήσετε.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Flinders του Τμήματος Ψυχολογίας στην Αυστραλία, το mindfulness (εγρήγορση ή ενσυνειδητότητα) θα μπορούσε να αποτελεί το «κλειδί» για να περιορίσετε το πόθο σας.

Ενσυνειδητότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι γίνεται στο παρόν, στο «τώρα».

Η μελέτη βασίστηκε στην εξέταση μιας θεωρίας που είναι γνωστή ως «θεωρία της επεξεργασμένης εισβολής της επιθυμίας».

Η επιθυμίας μας για σοκολάτα χωρίζεται σε δύο στάδια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στο πρώτο στάδιο εξετάζεται η «αρχική εισβολή», όπου το φαγητό αιχμαλωτίζει την προσοχή μας (συχνά προκαλείται λόγω των εικόνων από τον περιβάλλοντα χώρο). Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με τις «επεξεργασμένες ψυχικά εικόνες» όπου εστιάζουμε και κυριευόμαστε από αυτές.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν το mindfulness, δηλαδή η ενσυνειδητότητα θα μπορούσε να συμβάλει στο να καταπολεμηθούν και τα δύο στάδια αυτά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο ομάδες γυναικών. Η πρώτη ομάδα δήλωσε εθισμένη με την σοκολάτα αλλά ήθελε να περιορίσει την κατανάλωσή της και η δεύτερη ομάδα δεν ήταν τόσο εθισμένη όμως δήλωνε. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία και ζήτησαν να δοκιμάσουν μία από τις δύο τεχνικές του mindfulness.

Η πρώτη τεχνική είναι η γνωστική διάχυση. Πρόκειται για την μέθοδο που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το πρώτο στάδιο, αυτό δηλαδή του πόθου ή όταν έρχεται η πρώτη σκέψη πως θέλουμε σοκολάτα.

Το κόλπο είναι να κρατήσουμε αμέσως αποστάσεις από τον πόθο μας αυτό και να το «δούμε ως κάτι το οποίο δεν πρέπει απαραίτητα να συνοδευτεί από πράξεις», λένε οι ερευνητές.

Η δεύτερη τεχνική είναι η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση. Αυτή στοχεύει στο δεύτερο στάδιο. Μόλις αρχίσετε να φαντάζεστε την αίσθηση, τη μυρωδιά και τη γεύση της σοκολάτας, θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με μια άλλη εικόνα, όπως ένα γαλήνιο δάσος ή μια μοναχική παραλία.

Όποιος αγαπάει αληθινά την σοκολάτα χωρίς αμφιβολία θα σκεφτεί ότι ακούγεται πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τις σκέψεις των γυναικών για τη σοκολάτα, πόσο ενοχλητικές ήταν αυτές οι σκέψεις, πόσο ζωντανές ήταν οι εικόνες στο μυαλό τους, την ένταση και την λαχτάρα για σοκολάτα.

Βρήκαν ότι η γνωστική διάχυση μείωσε την παρέμβαση των σκέψεων για σοκολάτα που σχετίζεται με τη ζωντάνια των εικόνων και την ένταση για λαχτάρα και στις δύο ομάδες γυναικών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για όποιον προσπαθεί να καταπολεμήσει το πάθος του για σοκολάτα.

«Αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, όταν σκάει η πρώτη σκέψη στο μυαλό μας- ιδιαίτερα αν δεν είμαστεπεινασμένοι – τότε είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι περιμένουμε να βρουν την δύναμη και να καταπολεμήσουμε το πόθο», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Sophie Schumacher.

«Βρήκαμε ότι ήταν σημαντικό να στοχεύσουμε στις αρχικές σκέψεις της λαχτάρας πριν αυτές γίνουν πλήρης πόθος» πρόσθεσε.

 

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr