Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη βόλτα με το σκύλο μας έγινε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και τα αποτελέσματα στα νούμερα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Στη χώρα ζουν πάνω από 5 εκατομμύρια σκύλοι, με το 40% των κατοίκων να έχει τουλάχιστον έναν.
Δυστυχώς όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Αυστραλών, το 40%, ποσοστό που είναι το ίδιο πάνω κάτω στις περισσότερες χώρες δε βγάζει όσο πρέπει τα σκυλιά του βόλτα. Αν σας φαίνεται υπερβολικό, θυμηθείτε πόσες φορές βγήκατε με το ζώο σας μια γρήγορη βόλτα επειδή δεν προλαβαίνατε ή γυρίσατε νωρίτερα επειδή κάτι σας έτυχε. Είναι σίγουρα πολλές.
Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που ένα σκύλος έχει ανάγκη καθημερινής βόλτας; Και πόσο πρέπει να είναι αυτή η βόλτα; Γιατί μπορεί ο προφανής λόγος που όλοι γνωρίζουμε να είναι το ότι κάνει καλό στην υγεία του-αλλά και στη δική μας- όμως δεν είναι μόνο αυτός.
Τα ζώα που γυμνάζονται διατηρούνται σε φόρμα. Αυτό είναι γνωστό. Τα σκυλιά που ζουν στο σπίτι κινδυνεύουν από παχυσαρκία, η οποία φέρνει πολλές και σοβαρές ασθένειες, συχνά θανατηφόρες. Η καθημερινή τους άσκηση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Όπως και για εμάς άλλωστε. Ο σκύλος βέβαια έχει διπλή ανάγκη καθώς δεν μπορεί να βγει διαφορετικά από το σπίτι και να περπατήσει ή να τρέξει.
Ο δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός, έχει να κάνει με την κοινωνικοποίησή του. Με τη βόλτα έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά αλλά και με άλλους ανθρώπους. Γνωρίζει τη ζωή έξω από το σπίτι και μυρίζει τη γειτονιά και το μέρος που ζει. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη συμπεριφορά του τόσο με εμάς όσο και με τους άλλους.
Η καθημερινή βόλτα με το σκύλο μας βοηθάει και στη μεταξύ μας σχέση. Κάνοντας κάτι μαζί λειτουργούμε σαν ομάδα και αντιμετωπίζουμε τον έξω κόσμο μαζί. Η σχέση μας γίνεται πιο δυνατή, πιο ουσιαστική. Οι άνθρωποι δε που έχουν στενή σχέση με το ζώο τους θέλουν περισσότερο να βγαίνουν βόλτα μαζί του και να κάνουν μαζί πράγματα από ό,τι οι άλλοι. Τα σκυλιά, από την άλλη, μας βοηθούν και στη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους που ζουν μαζί μας στην ίδια κοινότητα. Μας κάνουν πιο κοινωνικούς, πιο φιλικούς και πιο συνεργάσιμους.
Πόση όμως βόλτα είναι αρκετή;
Το πόσο χρειάζεται βόλτα ένας σκύλος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ηλικία του, το μέγεθός του, τη ράτσα και την υγεία του. Ένα ζώο με προβλήματα υγείας χρειάζεται μικρότερη βόλτα από ένα απολύτως υγιές. Αυτό είναι λογικό άλλωστε. Σε αυτή δεν την περίπτωση ο κτηνίατρος του ζώου είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να μας πει.
Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένας σκύλος έχει ανάγκη από δυο μισάωρες βόλτες καθημερινά. Μια πρωί και μια απόγευμα ή βράδυ. Αν για έναν άνθρωπο το δυο φορές είναι δύσκολο, λόγω εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος από το σπίτι που θα αναλάβει τη δεύτερη. Ευτυχώς τα σκυλιά συνήθως δε χρειάζονται τεράστιες βόλτες. Αν μάλιστα έχουν κάποια θέματα υγείας ή είναι μεγάλα σε ηλικία 20 λεπτά είναι αρκετά.
Στην περίπτωση τώρα που το ζώο σας, για κάποιους λόγους, δεν έχει εξασκηθεί ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, καλό είναι να φτιάξετε μαζί με τον κτηνίατρό σας ένα πρόγραμμα βόλτας και άσκησης ώστε σταδιακά να το συνηθίσει. Μην ξεχνάτε επίσης ότι πριν αρχίσετε να παίζετε έντονα μαζί του, χρειάζεται λίγος χρόνος προθέρμανσης. Το ίδιο και μετά το παιχνίδι, όπου έχει ανάγκη μερικών λεπτών αποθεραπείας. Όπως συμβαίνει και με εμάς δηλαδή.
Λόγοι που δεν βγαίνουν κάποιοι βόλτα με το σκύλο τους
Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σκύλων που δεν απολαμβάνουν το λουρί και συνεπώς τη βόλτα με αυτό. Αν ένα ζώο, για παράδειγμα, έχει ζήσει σε κλουβί όλη την προηγούμενη ζωή του ή σε σπίτι που ποτέ δεν έβγαινε έξω, είναι απολύτως λογικό να μη γνωρίζει τι είναι όλη αυτή η διαδικασία και να αντιδράει σε αυτή. Σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν και δύσκολες και εύκολες περιπτώσεις.
Τα ζώα που δεν κοινωνικοποιήθηκαν, όταν έπρεπε, ή δεν κοινωνικοποιήθηκαν αρκετά και με το σωστό τρόπο θέλουν ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους σας και μεγάλη βοήθεια από ειδικό, είτε αυτός είναι κτηνίατρος είτε κάποιος εκπαιδευτής. Ακόμα και η απόλαυση της βόλτας μαθαίνεται. Με αυτά τα ζώα μια καλή αρχή είναι να τα βγάζεις αρχικά βόλτα το βράδυ. Λιγότερος κόσμος, λιγότερα ζώα έξω, λιγότερο στρες από μέρους τους, είναι πιο εύκολο να συνηθίσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία και να την αποδεχτούν.
Όσον αφορά τώρα τον κακό καιρό, θα πρέπει να ξέρετε ότι και τότε είναι απαραίτητη η βόλτα. Μπορεί εσείς να βαριέστε, όμως το ζώο σας έχει και τότε ανάγκη. Πολλοί βλέπουμε μια ψιλή βροχή και βρίσκουμε ευκαιρία να μη βγούμε έξω. Οι άνθρωποι στις βροχερές χώρες βγαίνουν για βόλτα κανονικά με όλες τις καιρικές συνθήκες. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Όσο για τις ζεστές μέρες-εξαιρούνται οι μέρες με πολύ καύσωνα- μπορούμε να βγαίνουμε βόλτα από αργά το απόγευμα και μετά αφού θα έχει πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Υπάρχουν επίσης πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων τα σκυλιά έχουν φερθεί κάποιες φορές άσχημα έξω, με αποτέλεσμα να νιώθουν ντροπή και φόβο στη βόλτα. Αυτό δεν θα πρέπει να σας σταματήσει. Το βασικό είναι να έχετε εκπαιδεύσει το σκύλο σας ώστε να σας ακούει και όταν έχει λουρί και όταν δεν έχει.
Πηγή: https://olympia.gr