Η γενιά του brain drain δεν έριξε μαύρη πέτρα και ελπίζει να επιστρέψει όταν η χώρα ανακάμψει. Οι νέοι που επιμένουν Ελλάδα είναι πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας. Για την πλειοψηφία των νέων, είτε έφυγαν, είτε έμειναν στη χώρα, η έννοια του Κράτους είναι συνώνυμη της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού.
Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συγκριτική έρευνα (2010-2018) της Kapa Research για τη νέα γενιά.Το καλοκαίρι του 2010, όταν η χώρα έμπαινε στην Μνημονιακή περίοδο, η Κάπα Research κατέγραψε σε έρευνα της ότι το 74% έπαιρνε θέση απέναντι στις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα υιοθετώντας στάση «καταγγέλλω και αποχωρώ» – θα έφευγα από τη χώρα εάν μου δινόταν η ευκαιρία – δήλωνε.
Καλοκαίρι του 2018, στο τέλος του μνημονιακού κύκλου, η επανάληψη της έρευνας του 2010 αναδεικνύει μια πολύ ώριμη γενιά, χαλυβδωμένη στην πιο δύσκολη δεκαετία της Μεταπολίτευσης.
H απάντηση στην ερώτηση γιατί αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκτός Ελλάδας, είναι ενδεχομένως η πλέον αναμενόμενη. Έλλειψη αξιοκρατίας, η ελληνική νοοτροπία, η διαφθορά, οι χαμηλές αποδοχές στην Ελλάδα κ.α.
Οι μισοί από τους νέους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα επέστρεφαν στην Ελλάδα αν έβρισκαν μια δουλειά στην Ελλάδα, με αντίστοιχες αποδοχές και προοπτικές της σημερινής τους δουλειάς.
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr