Η Μέρκελ έχει ήδη συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος βρέθηκε στη Γερμανία, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την αμερικανική δέσμευση στη Συμμαχία. O Tραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά ως καγκελάριος.
Η αλήθεια είναι ότι το ραντεβού Τραμπ-Μέρκελ είναι κάτι σαν τη συνάντηση δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων: η «κλειστή» και λιτή Γερμανίδα πολιτικός συναντά τον εξωστρεφή και πληθωρικό επιχειρηματία με τις γερμανικές (πάντως) ρίζες.
Η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να λυθούν παρεξηγήσεις. Από τις πρώτες μέρες της προεδρίας Τραμπ, πολλές ήταν οι άκομψες (στην καλύτερη περίπτωση) δηλώσεις του για το μέλλον και τη συνοχή της ΕΕ, όπως επίσης και για τη στάση του Βερολίνου στο προσφυγικό.
Η Μέρκελ υπερασπίζεται με κάθε ευκαιρία τους χειρισμούς της κυβέρνησής της -αλλά και της Ευρώπης γενικότερα- στην προσφυγική κρίση, την ώρα που ο Τραμπ χτίζει τείχη και υπογράφει διατάγματα που εγκλωβίζουν κόσμο σε αεροδρόμια.
Θα μπορούσε ο Τραμπ να συμπαθήσει την Μέρκελ; «Δύσκολα θα γίνουν φίλοι, γιατί είναι πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά έχουν κάθε λόγο -πολιτικό και στρατηγικό- να δουλέψουν μαζί» δηλώνει ο Τσαρλς Κάπτσαν, άλλοτε μέλος του Επιτελείου Ομπάμα.
Για την ιστορία, η Μέρκελ είχε και με τον Ομπάμα δυσκολίες, ωστόσο, η σχέση χτίστηκε προσεκτικά.
Όταν ανέλαβε την καγκελαρία, το 2005, είχε να επουλώσει το τραύμα στις διμερείς σχέσεις που είχε προκύψει από τη στάση του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ στον πόλεμο του Τζορτζ Ο. Μπους κατά του Ιράκ.
Οι συνεργάτες της δηλώνουν ότι έχει προετοιμάσει προσεκτικά τη συνάντηση με τον Τραμπ, όπως ένας προπονητής ομάδας ποδοσφαίρου μελετά την αντίπαλη ομάδα: Έχει διαβάσει τις συνεντεύξεις του, έχει ακούσει τις ομιλίες του, έχει δει πώς «συμπεριφέρθηκε» στις επαφές με άλλους ηγέτες, όπως τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.
Γερμανός αξιωματούχος σημειώνει στο Reuters: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ακούει για πολλή ώρα, θέλει καθαρές θέσεις και όχι κουραστικές λεπτομέρειες».
Μάλλον βατό ακούγεται αυτό για έναν πολιτικό από την Γερμανία…
Πολλά τα θέματα στην ατζέντα. Υπάρχει το ενοχλητικό (για τις ΗΠΑ, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη) γερμανικό πλεόνασμα, υπάρχουν και οι απειλές του Τραμπ για δασμούς στα γερμανικά προϊόντα, ιδίως τα αυτοκίνητα που κατακλύζουν (όπως και τα ιαπωνικά) την αμερικανική αγορά.
Είναι ακόμα φρέσκες οι προειδοποιήσεις των Αμερικανών να βάλουν φόρο 35% στις εισαγωγές των ΙΧ αυτοκινήτων που θα κατασκευάζονται από την BMW στο Μεξικό.
Υπάρχουν επίσης οι «γκρίνιες» στην Ουάσινγκτον για το γεγονός ότι η Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν είναι αρκετά γενναιόδωρες στις υποχρεώσεις της Συμμαχίας. Κοινώς, αναμένεται να ζητήσει από το Βερολίνο να βάλει λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αλλά και η Μέρκελ έχει παράπονα για τη στάση των ΗΠΑ στο προσφυγικό σε μια εποχή που στην Ευρώπη γνωρίζουν δόξες οι πολιτικοί και τα κόμματα που θέλουν να υψώσουν τείχη.
Έχει (και θα διατυπώσει) παράπονα και για την πολιτική προστατευτισμού που σκοπεύει να ακολουθήσει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.
Το Βερολίνο ανέκαθεν υπήρξε στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στη Μεταπολεμική Ευρώπη. Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η σχέση αυτή δεν πρέπει να διαταραχθεί.
Και αν ακόμα εξαφανίστηκε η ΕΣΣΔ, υπάρχει η Ρωσία του Πούτιν. Και οι Γερμανοί μπορούν να συμβουλέψουν το επιτελείο του Τραμπ για το πώς θα χτίσει μια ισορροπημένη σχέση με το Κρεμλίνο.
Σημειώνεται ότι η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα στις 2 Μαΐου.
Ο Βρετανός καθηγητής Αντονι Γκλις, ειδικός στις γερμανικές υποθέσεις, σημειώνει: «Μέχρι στιγμής, η τακτική της Φράου Μέρκελ απέναντι στον Τραμπ ήταν παθητική-επιθετική. Του Τραμπ απέναντι στην Μέρκελ ήταν ενεργά επιθετική.»
Για τον καθηγητή, οφείλουν να βρουν τρόπο συνεννόησης, να βρεθούν ενδεχομένως κάπου στη μέση.
Ο Τραμπ κάπως πρέπει να την χειριστεί. Δεδομένου ότι η Μέρκελ δεν είναι ο… Σίνζο Άμπε για να την πάει για γκολφ, ούτε η Τερέζα Μέι για να την πιάσει από το χέρι.