Οσοι δημοσιογράφοι έχουμε καλύψει για χρόνια το Σκοπιανό και τα «πηγαινέλα» του Μάθιου Νίμιτς, γνωρίζουμε πολύ καλά και δεν υπάρχει λόγος να μη θυμόμαστε ότι το «Βόρεια Μακεδονία», όπως και το «Ανω Μακεδονία» ήταν οι δυο προτάσεις που η Αθήνα δήλωνε ότι «αποτελούν μια καλή βάση για συζήτηση». Και ότι ειδικά το «Βόρεια Μακεδονία» το αποδεχόταν σαν «μια από τις λύσεις» που συζητούσε.

Σε αντίθεση με τα Σκόπια, που σε αυτό το όνομα «τελικά θα συμφωνούσαν», όπως γράφει η τότε Αμερικανίδα πρέσβης Gillian Milovanovic στο περίφημο έγγραφο του WikiLeaks.

Με ολοσέλιδες καταχωρίσεις που έκανε το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού το 2008 σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού χαρακτήριζε το «Βόρεια Μακεδονία» λύση που συμφέρει και τις δύο πλευρές |

Τον Αύγουστο 2008, λίγους μόνο μήνες μετά το βέτο της Αθήνας στο Βουκουρέστι, η τότε υπουργός των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτάται από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη σε πρωινή εκπομπή του Mega:

«Εκτιμάτε ότι μια λύση του τύπου “Βόρεια Μακεδονία” ή με κάποιο άλλο παράγωγο είναι μια καλή λύση; Είπατε με γεωγραφικό προσδιορισμό, ένα όνομα για όλους».

Απάντηση: Είμαστε έτοιμοι να τα κουβεντιάσουμε όλα, δεν έχουμε κανένα θέμα, μέσα στο πλαίσιο του γεωγραφικού προσδιορισμού που θα ξεχωρίζει τη Μακεδονία μας από την υπόλοιπη.

Από εκεί και πέρα ότι κάποιοι θα προσπαθούν κάθε φορά να απαξιώσουν διπλωμάτες, να γκρινιάξουν, η γνωστή ελληνική μιζέρια κ.λπ. την ξέρουμε, τη λαμβάνουμε υπόψη μας όσο χρειάζεται, αλλά αν βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο το οποίο η Βουλή των Ελλήνων και η κυβέρνησή μας έχει θέσει, από εκεί και πέρα…».

Δημοσιογράφος: Και φαντάζομαι ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι μία από αυτές τις λύσεις που συζητάτε.

Απάντηση: Είναι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, κ. Τάκη, βεβαίως.

Η συνέντευξη έγινε λίγες μέρες αφού η κ. Μπακογιάννη είχε συνεργασία για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οπως μετέδιδε το Αθηναϊκό Πρακτορείο στις 22.8.2008, «σε άλλη δε ερώτηση σχετικά με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” και παραλλαγές του, ανέφερε ότι “η Ελλάδα επιζητεί ένα όνομα κοινά αποδεκτό, με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή είναι η ελληνική θέση. Γεωγραφικοί προσδιορισμοί είστε σε θέση να καταλάβετε από μόνοι σας ποιοι είναι και πώς μπορούν να υπάρξουν στο θέμα του ονόματος”».

Για του λόγου το αληθές πρέπει να πούμε ότι η κ. Μπακογιάννη ακόμη και το 2018 δήλωσε ότι «δεν έχω αλλάξει θέση στο Μακεδονικό από το 2008. Ναι στο “Βόρεια Μακεδονία”», ασκώντας την ίδια στιγμή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση «για την αποδοχή της “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας».

Ομως το 2008 ακόμη και το ΣΑΕ, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, θεωρούσε ότι το «Βόρεια Μακεδονία» είναι μια λύση που συμφέρει και τις δύο πλευρές.

Τον Απρίλιο 2008 το ΣΑΕ έκανε ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε μεγάλες εφημερίδες σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία, καλώντας τις χώρες αυτές να συνδράμουν στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Στο κείμενο των καταχωρίσεων τονίζεται ότι «η Ελλάδα σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ έχει κάνει μεγάλα άλματα προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει διανύσει παραπάνω από τον μισό δρόμο για εξεύρεση λύσης.

Εχει καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το 1995 και έχει επιδείξει προθυμία να εξετάσει μια σύνθετη ονομασία όπως “Βόρεια Μακεδονία”, η οποία εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία”, αλλά επισυνάπτει ένα επίθετο σε αυτό προκειμένου να το διαχωρίσει από την ελληνική περιφέρεια που έχει την ίδια ονομασία. Αυτό είναι συνετό, λογικό και δίκαιο και για τις δύο πλευρές. Μια λύση που συμφέρει και τις δύο πλευρές».

Ειδικά η καταχώριση του ΣΑΕ αποδεικνύει κατά την άποψή μας ότι το «Βόρεια Μακεδονία» έχαιρε εκείνη την εποχή και μεγάλης συναίνεσης, αν αναλογιστούμε τον ρόλο της διασποράς σε όλη τη διαχρονική εξέλιξη του Μακεδονικού. Πέραν του ότι πιθανώς το κείμενο της καταχώρισης γράφτηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Οσο για το ότι «όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το απέρριπταν», τα προαναφερόμενα παραδείγματα μάλλον άλλα μας λένε: η πρόταση προφανώς δεν ευδοκίμησε λόγω της επίμονης άρνησης των Σκοπίων να μη δέχονταν άλλο όνομα εκτός από το «σκέτο» συνταγματικό και της επίμονης επίσης απόρριψης του erga omnes…

* Δημοσιογράφος. Από το 1993 εργάζεται ως ανταποκριτής ξένου Τύπου στην Αθήνα

Πηγή: https://www.efsyn.gr