Αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το δημογραφικό. Ένα πρόβλημα χρόνιο που λαμβάνει ωστόσο ανησυχητικές διαστάσεις την τελευταία δεκαετία, την περίοδο της κρίσης.
Η υπογεννητικότητα είναι γνώρισμα όλης της χώρας και η περιοχή του Αγρινίου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Όλα τα στοιχεία φανερώνουν πως είναι μεγάλη η επιδείνωση των δημογραφικών δεδομένων με χαρακτηριστικό το γεγονός πως κάθε χρόνο εγγράφονται λιγότερα παιδιά στην πρώτη τάξη του δημοτικού.
Υπάρχει όμως ένα επιπλέον στοιχείο που αναδεικνύει τη δημογραφική κατάρρευση. Είναι οι εγγραφές στον Σύλλογο Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων που φθάνουν πλέον σε μηδενικά επίπεδα . Στοιχείο που καταδεικνύει πως η πολυτεκνία τείνει να εκλείψει.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία στην πρώτη δημοτικού των σχολείων του δήμου Αγρινίου φέτος εγγράφηκαν μόλις 11 παιδιά πολυτέκνων. «Είναι πραγματικά πολύ λίγα αν αναλογιστεί κανείς ότι προηγούμενες χρονιές γράφονταν πάνω από 50 ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες γράφονταν στην πρώτη δημοτικού κάθε χρόνο 80 με 100 παιδιά πολυτέκνων. Ακόμη και πέρυσι όμως, το 2017, γράφτηκαν στην πρώτη δημοτικού 38 παιδιά πολυτέκνων σε σχολεία του δήμου Αγρινίου. Όχι πολλά αλλά το φετινό είναι πρωτοφανές», σχολιάζει μιλώντας στο agrinionews.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων κ. Δημήτρης Ντάουλας.
Επισημαίνει μάλιστα ως το δραματικότερο όλων πως στον σύλλογο Πολυτέκνων κατά το 2018 εγγράφηκαν μόλις δύο μητέρες ενώ τα περασμένα έτη γράφονταν πάνω από 60 πολύτεκνες μητέρες. «Πέρυσι ο αριθμός ήταν μειωμένος, αφού στον σύλλογό γράφτηκαν 20 νέες πολύτεκνες οικογένειες. Φέτος όμως μόλις δύο για ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητάς μας», λέει ο κ Ντάουλας .
Υπογραμμίζει πάντως «το πρόβλημα δεν διαπιστώνεται βέβαια μόνο στον δήμο Αγρινίου. Είναι Πανελλαδικό. Και καταδεικνύει αυτό ακριβώς που εμείς με κάθε ευκαιρία τονίζουμε: το μείζον πρόβλημα της Χώρας μας τα τελευταία χρόνια είναι το δημογραφικό. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώνονται ραγδαία και αυτό απειλεί την ίδια μας την ύπαρξη ως λαού».
Αναμφισβήτητα η συρρίκνωση των γεννήσεων και η αύξηση των θανάτων αναδεικνύουν το δημογραφικό της Ελλάδας σε μέγα εθνικό θέμα. Στο Δήμο Αγρινίου κατά το έτος 2015 σημειώθηκαν 1131 θάνατοι και 868 γεννήσεις, το έτος 2016 σημειώθηκαν 1102 θάνατοι και 856 γεννήσεις και το έτος 2017 σημειώθηκαν 1126 θάνατοι και 765 γεννήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους . Σύμφωνα εξάλλου με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος , μόλις 1 στους 10 Έλληνες προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια, ενώ οι πολύτεκνοι με 4 τουλάχιστον ανήλικα παιδιά είναι το 2-3% του πληθυσμού, όταν ήταν διπλάσιοι σε ποσοστό (6%) στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Από το 1979 πολύτεκνες θεωρούνται οι οικογένειες με τουλάχιστον 4 παιδιά (αντί πέντε που ίσχυε μέχρι τότε). Καθώς πλέον ο δείκτης γονιμότητας των Ελληνίδων βρίσκεται μεταξύ του 1,3 με 1,4 οι τρίτεκνοι ζητούν αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να συμπεριληφθούν στους πολύτεκνους.