Νίκος Κοτζιάς - Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσινγκτον
Ο 48ωρος μαραθώνιος των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Ουάσινγκτον ξεκίνησε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον. Η συνάντηση αυτή αποτελεί διπλωματική επιτυχία, καθώς η πρώτη επαφή των δύο υπουργών έδωσε στην Αθήνα τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της σε μια σημαντική χρονική συγκυρία, χωρίς διαμεσολαβητές.

Η συνάντηση έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα και εκτίμηση. Αμέσως μετά, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Δεν έκανα στον κ. Τίλερσον μια ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Περισσότερο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο. Αναφέρθηκα στον ρόλο της Ελλάδας, τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται».

Αναφορά έγινε και στην Τουρκία, με τον κ. Κοτζιά να επαναλαμβάνει την εκτίμησή του περί «τουρκικής νευρικότητας» και τον Αμερικανό ομόλογό του να ακούει με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις ελληνικές θέσεις για την ειρήνη στην περιοχή. Ο κ. Τίλερσον περισσότερο άκουσε, «κάτι το οποίο είναι και γνωστό: περισσότερο αυτή την περίοδο ακούει.

Ακουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, του εξήγησα τη θέση μας ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, και του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου και άλλες δράσεις».

Το Κυπριακό

Για το Κυπριακό δεν έγινε συζήτηση αλλά το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί αργότερα, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Συζήτηση έγινε και για τα ενεργειακά προγράμματα που υπάρχουν στην περιοχή. Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως τα θέματα αυτά τα γνωρίζει καλύτερα ο Αμερικανός υπουργός και επικεντρώθηκε να μεταφέρει την ελληνική οπτική «και στη σημασία που έχει για τους Ελληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας».

Σημείωσε επίσης πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δίκτυα «σε συνδυασμό με τους αυτοκινητοδρόμους, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και τη συνεργασία των πανεπιστημίων, που συνδυαστικά είναι, πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς».

Αναφορά έγινε επίσης από τον Νίκο Κοτζιά στην αστάθεια που επικρατεί σε ορισμένους Βόρειους γείτονές μας και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για τη σταθεροποίησή τους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού σχετικά με όσα συμβαίνουν μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως «η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τη νευρικότητά της σε τρίτες χώρες».

Χθες, ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει στο ΑΠΕ πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι σταθερές, έχουν γίνει πολλές συναντήσεις και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ