Παιδική γιορτή χαρακτήρισε το επισκεπτήριο της Κυριακής στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης. Και πράγματι. Για λίγες ώρες, οι κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να παίξουν με τα παιδιά τους και να συζητήσουν με τις συντρόφους τους, στο πλαίσιο μιας δράσης που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου με την προσδοκία να καθιερωθεί και στο μέλλον.

Μετά τον αυστηρό έλεγχο και τη σύντομη διαδρομή μέσα στον «προθάλαμο» του καταστήματος κράτησης, βρεθήκαμε στον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, που δεν θύμιζε σε τίποτα φυλακή.

Κόκκινες παιδικές καρέκλες και τραπεζάκια, μπάλες ποδοσφαίρου, μαρκαδόροι, τέμπερες και λευκές κόλλες ζωγραφικής, παιδικά γέλια και χαρούμενα πρόσωπα συνέθεταν την εικόνα του πέμπτου παιδικού επισκεπτηρίου.

Παιδότοπος για το επισκεπτήριο στις φυλακές ΚορυδαλλούΜάριος Βαλασόπουλος

Το πρώτο παιδικό επισκεπτήριο πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου και αφορούσε τους κρατούμενους της πτέρυγας Α΄ των φυλακών.

Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί άλλα τέσσερα, με το τελευταίο επισκεπτήριο αυτού του κύκλου να είναι το χθεσινό, για τους κρατούμενους της Ε΄ πτέρυγας.

«Η καλύτερη αντεγκληματική πολιτική είναι η υποβοήθηση για κοινωνική επανένταξη και η διατήρηση των οικογενειακών δεσμών. Ενας συντετριμμένος κρατούμενος, χωρίς καμία οικογενειακή αναφορά, είναι υπότροπος να επιστρέψει στο σωφρονιστικό σύστημα μετά την αποφυλάκισή του. Προσπαθούμε να διακόψουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Γι’ αυτό και φτιάξαμε φιλικούς χώρους συνάντησης των κρατούμενων γονέων με τα παιδιά τους σε πολλές φυλακές, ενώ δημιουργήσαμε και τον πρώτο χώρο οικογενειακού επισκεπτηρίου μακράς διάρκειας στη φυλακή Γρεβενών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ευτ. Φυτράκης.

Ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού 1, Ιωάννης Καζλάρης, προεκτείνει την άποψη του κ. Φυτράκη, λέγοντας ότι η διατήρηση του συναισθηματικού δεσμού των κρατουμένων με τα παιδιά τους αποτελεί μεν ισχυρό κίνητρο αποχής από το έγκλημα για τους ίδιους αλλά συμβάλλει και στον μετριασμό του ψυχικού τραύματος των παιδιών.

«Κάθε προσπάθεια ομαλοποίησης της επικοινωνίας των κρατουμένων με τα παιδιά τους αφενός σέβεται το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και συγχρόνως εξυπηρετεί τους στόχους της σύγχρονης αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής για τη μείωση της υποτροπής των φυλακισμένων», μας λέει.

Χαμόγελα παντού

Παιδότοπος για το επισκεπτήριο στις φυλακές ΚορυδαλλούΜάριος Βαλασόπουλος

Το μικρό γηπεδάκι, όπου συχνά παίζουν μπάλα οι κρατούμενοι, είναι γεμάτο κόσμο που συζητά και πίνει καφέ κάτω από τη σκιά των δέντρων, την ώρα που τριγύρω τρέχουν πιτσιρίκια παίζοντας. Ενας πατέρας κρατάει στην αγκαλιά του το μόλις λίγων μηνών μωρό του.

Στέκεται όρθιος, μακριά από τον πολύ κόσμο και απλώς μιλάει στο παιδί, που τον κοιτάει με κάτι ολοστρόγγυλα μάτια και πού και πού του χαμογελάει.

Μια μικρούλα ζωγραφίζει με τέμπερες. Ο πατέρας της, που φαντάζει υπερμεγέθης καθισμένος όπως είναι δίπλα της, σε μια από τις παιδικές καρέκλες, δεν παίρνει το βλέμμα του από πάνω της, φροντίζοντας να απομακρύνει τις τούφες που πέφτουν στο πρόσωπό της. Λίγο παραπέρα, ένας άλλος πατέρας με τα δυο του χέρια πετάει στον αέρα τη μικρή του κόρη, που γελάει χαρούμενα και ταυτόχρονα παίζει μπαλιές με τον μεγαλύτερο γιο του.

Παρών στο επισκεπτήριο και ο Μιχάλης Καλογήρου, λίγες μέρες αφότου έχει αναλάβει καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνοντας έτσι σαφές μήνυμα σχετικά με τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Συνομίλησε με τους κρατούμενους-γονείς και ενημερώθηκε από τους υπευθύνους και το προσωπικό του καταστήματος κράτησης για τις ανάγκες της φυλακής.

«Η σημερινή επίσκεψή μας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού αναδεικνύει ότι το σωφρονιστικό σύστημα αποτελεί για την κυβέρνησή μας θέμα υψηλής προτεραιότητας. Η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Η σημερινή παιδική γιορτή στο Κ.Κ. Κορυδαλλού συμβάλλει στην αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των κρατουμένων και άρα στην κοινωνική τους επανένταξη. Τέτοιες δράσεις θα συνεχιστούν, καθώς και αυτές συμβάλλουν στην αντεγκληματική πολιτική και συνεπώς στην ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».

Παιδότοπος για το επισκεπτήριο στις φυλακές ΚορυδαλλούΜάριος Βαλασόπουλος

Χαρά και λύπη. Ελευθερία και εγκλεισμός. Ελπίδα και απελπισία. Φεύγουμε από τις φυλακές Κορυδαλλού με ανάμεικτα συναισθήματα.

Φέρνουμε στον νου μας τα χαμογελαστά πρόσωπα των κρατουμένων, όταν κρατούσαν αγκαλιά τα παιδιά τους, όταν έβλεπαν τις ζωγραφιές που έφτιαχναν γι’ αυτούς ή όταν έπαιζαν μαζί τους ποδόσφαιρο.

Φεύγουμε και σκεφτόμαστε ότι πραγματικά χρειάζονται τέτοιες δράσεις και ίσως κάνουν τη ζωή στις φυλακές λίγο πιο εύκολη.

Η ιστορία της μικρής Μαρίας

Στο πλαίσιο της δράσης, διανεμήθηκε στους κρατούμενους-γονείς ένα εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο «Θα συναντηθούμε στο όνειρο – Μια ιστορία για τον μπαμπά στη φυλακή».

Το βιβλίο δημιουργήθηκε το 2008 από ομάδα κρατουμένων πατεράδων στις φυλακές της Λιψίας, στη Γερμανία, και στη συνέχεια μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα. Είναι η ιστορία της μικρής Μαρίας, της οποίας ο πατέρας βρίσκεται στη φυλακή.

Το βιβλίο πραγματεύεται το ευαίσθητο ζήτημα του πώς μπορεί να επικοινωνηθεί σε ένα ανήλικο παιδί το ζήτημα της φυλάκισης ενός γονέα, ενώ αγγίζει και θέματα όπως το κοινωνικό στίγμα.

«Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους γονείς και σε δεύτερη φάση στα παιδιά. Ουσιαστικά αποτελεί αφορμή για συζήτηση του θέματος του εγκλεισμού. Πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη των κρατούμενων γονέων να μιλήσουν οι ίδιοι για το ζήτημα στα παιδιά τους», μας λέει η κλινική ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κριστίν Μέρκελ, η οποία μετέφρασε και προσάρμοσε το βιβλίο στα ελληνικά δεδομένα.

Πηγή