Από τότε πάνε αρκετοί μήνες. Η είδηση για τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο ΕΚΑΒ δεν είχε περάσει στα «ψιλά», όπως συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, αλλά δεν θα έλεγες ότι ήταν και από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας.
Μέσα σε λίγες γραμμές τα διάβαζες όλα: «Ανάμεσα στα 143 νέα οχήματα του ΕΚΑΒ περιλαμβάνονται 65 «παραδοσιακά» ασθενοφόρα, 26 4Χ4, 30 μικρού όγκου για να χρησιμοποιηθούν σε νησιά – στενούς δρόμους, καθώς και 22 Κινητές Μονάδες (χειρουργεία). Το κόστος της συνολικής δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αγγίζει τα 14.000.000 ευρώ».
Ο καιρός πέρασε, κύλησε γρήγορα σαν το νερό, ώσπου έφτασε η μέρα και ταυτόχρονα το πλήρωμα του χρόνου για να αντιληφθείς την αξία αυτής της δωρεάς μέσα από την ίδια σου τη ζωή.
Στενό συγγενικό πρόσωπο σου (πιο στενό δεν γίνεται να υπάρξει) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, που τού στερούν ακόμη και τη δυνατότητα να μετακινείται.
Έχοντας φτάσει στα όρια της απόλυτης ακινησίας, καλείς το ΕΚΑΒ ζητώντας ένα ασθενοφόρο για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο που κρίνεται επιβεβλημένη. Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται στην κλήση σου και λίγα λεπτά αργότερα ένα κίτρινο ασθενοφόρο καταφθάνει στη διεύθυνση που έχεις αναφέρει.
Σ’ αυτό αναγράφεται ευκρινώς ότι συνιστά δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στο μυαλό σου έρχεται η προαναφερόμενη είδηση που είχες διαβάσει στο παρελθόν και συνειδητοποιείς ότι η οικογένεια σου συμπεριλαμβάνεται πλέον στους αποδέκτες της εν λόγω προσφοράς. Άλλωστε, καταλαβαίνεις ότι εάν αυτή δεν είχε γίνει, πιθανότατα δεν θα υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο εκείνη τη στιγμή.
Μιλώντας στην 83η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός εξήρε την κοινωνική προσφορά των Ιδρυμάτων «Σταύρος Νιάρχος» και «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Όσο ήταν εν ζωή, οι δυο θρυλικοί μεγιστάνες ανταγωνίζονταν ως προς το ποιος θα έχει τα περισσότερα πλοία και θα φτιάξει το μεγαλύτερο τάνκερ, ενώ πεδίο της αναμέτρησης τους έγινε ακόμη και το γυναικείο φύλο.
Τη μικρότερη και ωραιότερη κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την Τίνα, την παντρεύτηκε ο Ωνάσης.
Ο Νιάρχος παντρεύτηκε τη μεγαλύτερη Ευγενία, όμως χρόνια αργότερα η Τίνα έγινε (κι αυτή) σύζυγος του. Σαν να ήθελε να πάρει τη ρεβάνς, έστω και στα τελευταία του, από τον μεγάλο αντίπαλο του.
Θα έλεγε κανείς ότι ο Ωνάσης και ο Νιάρχος συνεχίζουν μετά θάνατον, μέσω των κοινωφελών Ιδρυμάτων τους, τον άκρατο και μέχρις εσχάτων ανταγωνισμό τους.
Κι αυτή τη φορά όχι με επίκεντρο το στόλο τους ή την απόκτηση της μεγαλύτερης αίγλης, αλλά για το ποιος θα κάνει τις περισσότερες δωρεές στην ελληνική κοινωνία, η οποία οφείλει να αισθάνεται ευγνωμονούσα έναντι αυτών.
Πηγή: http://www.pelop.gr