H «αναστάτωση» που προκάλεσε στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε μερίδα του Τύπου η αποστροφή του Πάνου Σκουρλέτη περί ανάγκης ψήφισης του πακέτου μέτρων και αντιμέτρων από ευρύτερη πλειοψηφία δημιούργησε ικανοποίηση στο Μαξίμου.
Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που παρακολουθούν με προσοχή τις δηλώσεις και τις επεξεργασίες στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο διαπίστωσαν ότι η φράση του υπουργού Εσωτερικών πυροδότησε ποικίλες συζητήσεις στη Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα ο βασικός αντίπαλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να αναγκαστεί να τοποθετηθεί επί του θέματος. Και να αρνηθεί τελικά κάθε ιδέα το κόμμα του να συνταχθεί με τη συμπολίτευση, ακόμα και στα μέτρα φοροελαφρύνσεων.
Τα ίδια στελέχη παρατηρούν μάλιστα ότι «η ηγεσία της Ν.Δ. αρέσκεται το τελευταίο διάστημα στις παλινωδίες». Υπενθυμίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε στην απόρριψη των μέτρων και στο αίτημα για εκλογές, ύστερα απέσυρε το αίτημα και -υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων- άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τη δέσμη των “θετικών” μέτρων και τελικά επέστρεψε από την Κρήτη στη “σκληρή γραμμή”».
Ολα αυτά χαρακτηρίζονται από την κορυφή του Μαξίμου ως «δώρο» προς την κυβέρνηση, «ανάλογο με αυτό που πρόσφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος του 2016 με τη νομοθέτηση του εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους».
Είναι πάντως απορίας άξιον πώς έλαβε διαστάσεις αυτή η συζήτηση όταν ουδείς στη διαπραγμάτευση θέτει ανάλογο ζήτημα. Ουδείς, δηλαδή, ζητά υπερψήφιση των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία επιχειρώντας να αποσπάσει την πολιτική δέσμευση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στη Βουλή για τη μετά το 2019 εποχή.
Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει καμία θεσμική απαίτηση για την επίτευξη αυξημένης πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να μοιάζει βέβαιο ότι οι «επικλήσεις» κυβερνητικών στελεχών για υπερψήφιση του πακέτου από την αντιπολίτευση έχουν μόνο πολιτικά κίνητρα που αναμιγνύονται με ισχυρές δόσεις τακτικής.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «ο κ. Σκουρλέτης αυτό το οποίο είπε αφορούσε ένα πολιτικό κάλεσμα, δεν έθεσε καμιά νομική ή θεσμική προϋπόθεση για την ισχύ των μέτρων».
Τακτικός ελιγμός
Η προσωπική θέση που διατύπωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, που είναι και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως προειδοποίηση προς την ηγεσία ότι επίκεινται διαφοροποιήσεις από κάποιους βουλευτές.
Φαίνεται όμως ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών λειτούργησαν και πάλι ως ιδανικός ελιγμός προς την αντιπολίτευση, καθώς είναι γνωστό ότι τα όποια μέτρα και αντίμετρα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα τεθούν υπό την κρίση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Αυτό είπε και ο Χρήστος Καραγιαννίδης σε συνέντευξή του στην «Αυγή» σε ερώτημα εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν τη διαφαινόμενη συμφωνία: «Θεωρώ πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ψηφίσει αυτό που θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, ύστερα από συζήτηση σε μια έκτακτη συνεδρίασή της».
Αντέτεινε δε πως «όσοι, βάζω και τον εαυτό μου, θεωρήσουμε πως δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε (την απόφαση), θα παραιτηθούμε αντί να την καταψηφίσουμε» και σημείωσε με νόημα ότι «ο κάθε βουλευτής είναι γνώστης και δεν έχουν καταγραφεί διαφωνίες, αν και έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις σε άλλου είδους θέματα της διακυβέρνησης».
Στους προβληματικούς τομείς συμπεριέλαβε το μεταναστευτικό, που, «παρά το σημαντικό έργο αρχικά, δεν πάει καλά», αλλά και τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ψυχραιμία απέναντι στις δημοσκοπήσεις
Τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν τις σχολιάζουν ευθέως. Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα τμήμα του κόσμου και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι απογοητευμένο, αλλά που ταυτόχρονα αναμένει πράγματα από την κυβέρνηση» είπε η Ράνια Σβίγκου (Παραπολιτικά FM).
Συμπλήρωσε δε ότι «υπάρχει και μια κόπωση από την κυβερνητική εξουσία, από την υλοποίηση της συμφωνίας», σημειώνοντας ότι «ο τρόπος για να αντιστραφεί το κλίμα είναι μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αυτό που εμείς λέμε παράλληλο πρόγραμμα, δηλαδή μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, σε υγεία, η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους».
Πηγή: https://www.efsyn.gr