Kαταγγελία την οποία υπογράφουν 67 πολίτες, για την αύξηση στα δημοτικά τέλη του Δήμου Πηνειού, κατέθεσε η “Κίνηση για την προστασία του πολίτη του Δήμου Πηνειού”. Η καταγγελία κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και το ΙΝ.ΚΑ Αθηνών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «ο Δήμος Πηνειού χαρατσώνει με την ιλιγγιώδη αύξηση του 600 % συνολικά τα Δημ. τέλη τους πολίτες του ! Και ζητούμε να ανακληθεί αυτή η εξωφρενική αντιλαϊκή απόφαση, γιατί σε εποχή σαν τη σημερινή όπου το δημόσιο χρέος έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό, όπου η ανεργία καλπάζει και ο λαός χειμάζεται και δοκιμάζεται στην αντοχή του, είναι τουλάχιστον βάρβαρο και άδικο να επιβάλλονται τέτοιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Προς:  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πηνειού

Αποκεντρωμένη Διοίκηση –Παράρτ. Ηλείας

Κοινοποίηση:  Υπουργείο Εσωτερικών

ΚΕΔΕ –Αθήνα         ΙΝ.ΚΑ – Αθήνα

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ:  ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΟ 600 % !

Οι υπογράφοντες δημότες ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ στην κοινή γνώμη του Δήμου Πηνειού την φορομπηχτική τακτική της πλειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου και του Δημάρχου, επειδή:

ο Δήμος Πηνειού χαρατσώνει  με την ιλιγγιώδη αύξηση του 600 %  συνολικά τα Δημ. Τέλη  τους πολίτες του !

Και ζητούμε να ανακληθεί  αυτή η εξωφρενική αντιλαϊκή απόφαση.

Γιατί,  σε εποχή σαν τη σημερινή όπου το δημόσιο χρέος έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό, όπου η ανεργία καλπάζει και ο λαός χειμάζεται και δοκιμάζεται στην  αντοχή του, είναι τουλάχιστον βάρβαρο και άδικο να επιβάλλονται τέτοιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Τα προσχήματα δεν σώζουν την κατάσταση, οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν αυτήν την απόφαση πρέπει να την ανακαλέσουν ή να παραιτηθούν αν έχουν έστω και λίγη συναίσθηση υπευθυνότητας.

Δεν είναι δυνατό να τίθεται ζήτημα εσόδων σαν πρόσχημα για τον πενταπλασιασμό κ΄εξαπλασιασμό των δημοτικών τελών, όσο κρίσιμο και να είναι το ζήτημα. Αυτή η στάση ξεπερνά σε ωμότητα και αντιλαϊκότητα και αυτό το καθεστώς των μνημονίων. Άλλωστε, όταν δεν βγαίνει με την παλαιά διατίμηση το μεγαλύτερο κοινωνικό κομμάτι των δημοτών, θα βγαίνει να καταβάλλουν το … εξαπλάσιο ;;;

  • Πριν καταλήξει στην εύκολη λύση της αύξησης των φόρων, το Δημ. Συμβούλιο και η παράταξη του δημάρχου όφειλαν να ερευνήσουν άλλους δρόμους και λύσεις. Γιατί δεν ήρθε για συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο το θέμα εξεύρεσης εσόδων για το ταμείο του Δήμου, αρχίζοντας από εξορθολογισμούς; Είναι πολλές οι περιπτώσεις που χρειάζονται έλεγχο και  αναθεώρηση. Ας υπογραμμίσουμε μερικές:
  • Τα καθήκοντα των επί μισθώ “ειδικών συμβούλων” μπορούν να αναληφθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου.
  • Η δημοτική αρχή θα μπορούσε, αν ήθελε, να κάνει οικονομίες καταργώντας τις πανηγυρικού τύπου “πολιτιστικές εκδηλώσεις” και να επενδύει στον ντόπιο Πολιτισμό, που είναι πλούσιος σε αξίες και ιστορία!
  • Είναι εύκολο να σταματήσουν οι άσκοπες σπατάλες υλικών και καυσίμων, όπως οι κάθε είδους εκδουλεύσεις σε «ημετέρους» σε ιδιωτικούς χώρους και χωράφια…
  • Ήταν άραγε αναγκαία η αγορά ενός τόσο ακριβού τζίπ για τις μετακινήσεις του Δημάρχου;
  •  Πρέπει να σταματήσουν οι σπατάλες- μποναμάδες, όπως η διαμόρφωση και η διάθεση των Σφαγείων Γαστούνης για το Αστυνομικό Τμήμα, μια δαπάνη που έπρεπε να αναληφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι από το Δήμο.
  • Πρέπει να γίνει άμεσα νοικοκύρεμα στην υπηρεσία ύδρευσης. Να τοποθετηθούν υδρομετρητές – που μόνο ο Καποδ. Δήμος Βαρθολομιού έχει – στον υπόλοιπο Δήμο, ώστε να καταμετρείται η κατανάλωση και να κατανέμονται δίκαια τα βάρη της.
  • Γιατί έχουν δοθεί – και γίνεται ανάλογη χρήση- παροχές σε οικόπεδα και χωράφια μέσα στις αστικές περιοχές που δεν περιέχουν κατοικήσιμο κτίσμα; Και βέβαια για υδρομετρητές ούτε κουβέντα…
  •  Γιατί ο πρ. Δ. Βαρθολομιού, που διαθέτει το καινούργιο δίκτυο, να είναι καταδικασμένος σε ρυπογόνο παροχή απ΄την παραμονή σύνδεσης με το παλιό του αμιάντου;

Μάλιστα μέχρι σήμερα και για  μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αντικατάσταση του δικτύου αμιάντου με νεότερης γενιάς δίκτυο, δεν έχει προκύψει αιτία επισκευών που να αιμορραγεί το ταμείο του Δήμου, ώστε να αποτελέσει αιτία τιμολογιακής αναπροσαρμογής από το Δημοτικό Ταμείο.

Αποτελεί επί πλέον εμπαιγμό να απαιτεί ο Δήμος πανάκριβα τέλη ύδρευσης για νερό που είναι μόνο για … πλύσιμο! ως συνέπεια της αδιαφορίας του να προχωρήσει γενναία σε πρόγραμμα ποιοτικής βελτίωσης του νερού, που αποτελεί χρόνιο μέγιστο  πρόβλημα για την κοινωνία όλου του Δήμου !

Φανταστείτε ότι η κάθε τετραμελής οικογένεια ξοδεύει  για εμφιαλωμένο πάνω από 700 ευρώ  το χρόνο, σύν τα νέα τέλη – χαράτσι… και σε περιοχή που το νερό υπάρχει εν αφθονία !

Είναι απαραίτητο να φροντίσει η δημοτική αρχή ώστε να μην υπάρχουν παράνομες και παράλογες διαφυγές νόμιμων εσόδων με οποιαδήποτε προσχήματα.Αφού για παράδειγμα η περιοχή Βαρθολομιού έχει πολύ περισσότερους δηλωμένους χώρους από την Γαστούνη παρά το ότι αυτή έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό.

  • Να φροντίζει να αξιοποιεί αποτελεσματικότερα και επικερδέστερα δημοτικούς χώρους και επιχειρήσεις.
  • Στον τομέα του Δημοτικού φωτισμού, παρά το ότι πολλά σημεία- και μάλιστα κρίσιμης σημασίας- δεν φωτίζονται με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων! Ο Δήμος δεν έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα τη μείωση των εξόδων- κόστους με την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση της Πράσινης ενέργειας.

Καλούμε  την πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου να ανακαλέσει αυτή τη φορομπηχτική και αντιλαϊκή απόφαση το ταχύτερο δυνατό.

Καλούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηλείας να αντιδράσει, γιατί είναι μέτρο αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό και παράνομο. Είναι προφανές ότι δεν θα οδηγήσει σε αύξηση αλλά σε μείωση εσόδων, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και της κρίσης που ταλανίζει τους συνδημότες μας.

Να απαιτηθούν κονδύλια που κατά τον «Καλλικράτη» δικαιούται ο Δήμος και το επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες!

Όχι στην προσχηματική τεχνοκρατική συγκάλυψη της φορομπηχτικής-αντιλαϊκής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής!

Όχι στη πληρωμή- άρα νομιμοποίηση-  υποβάλλοντας ενστάσεις εναντίον τέτοιων χαρατσιών!

Απευθυνόμαστε και σε κάθε μέσο μαζικής πληροφόρησης και καλούμε να στηριχθεί το δίκαιο αίτημά μας, για να σταματήσει η ληστρική πολιτική από τη Τοπ. Αυτοδιοίκηση σε βάρος του λαού!

Βαρθολομιό  20/10/2018

Οι Υπογράφοντες:  Ακολουθούν 67 υπογράφοντες δημότες, μέχρι την σημερινή, επιφυλασσόμενοι να δοθούν λεπτομερώς τα ονόματα σε όποια επίσημη Αρχή το ζητήσει.

Τηλ. επικοινωνίας:  6972272572,

Αντωνόπουλος Χρήστος- εκπρόσωπος της Κίνησης.

Παρακαλούμε για την ταχύτερη διεκπεραίωση του θέματος προς συζήτηση στην ολομέλεια του Δημ. Συμβουλίου Δ. Πηνειού.

 

ΠΗΓΗ