Η γοητεία που ασκεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη και το εκσυγχρονιστικό μπλοκ είναι γνωστή.

Του Άκη Καλογερά

Όπως γνωστές -και διαχρονικές- είναι και οι σχέσεις του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό όσο και με στελέχη των κυβερνήσεων 1996 – 2004, σε σημείο που το σημερινό «φλερτ» με πρώην υπουργούς του σημιτικού ΠΑΣΟΚ να προκύπτει ως συνέχεια μιας πορείας που έχει την αφετηρία της δεκαετίες πίσω. Τώρα, με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, επανέρχονται
στο προσκήνιο οι πολιτικές ευθύνες του Κώστα Σημίτη για την πορεία της χώρας προς τη
χρεοκοπία, για τις οποίες ακόμα και σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο… επίδοξος σφυρίζει αδιάφορα γι’ αυτές, όπως γίνεται λόγος μέσα στο κόμμα του.

Τρεις διαβολικές συμπτώσεις

Τα όσα καταλογίζονται στον Γιάννο Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν
παραγραφεί χάρη στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Τα ίχνη, ωστόσο, των εκατομμύριων που διακινήθηκαν μέσα από σχεδόν 100 λογαριασμούς με εννέαά τροφοδότες ανά τον κόσμο είναι αυτά που «καίνε» τον πρώην «τσάρο της οικονομίας».

Κατά διαβολική σύμπτωση, η τροποποίηση του Συντάγματος του 2001 απαλλάσσει τον Γιάννο (και πολλούς άλλους) από τυχόν ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων του την περίοδο 2000-2004. Επίσης κατά διαβολική σύμπτωση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά απέφυγαν να ασχοληθούν με τις Λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Είναι ακριβώς αυτές οι λίστες, στις οποίες φιγουράριζε το όνομα της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, που «καίνε» τον Γιάννο Παπαντωνίου. Κι αυτό γιατί διατηρούσε λογαριασμούς στο εξωτερικό από τους οποίουςδιακινήθηκαν χρήματα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει.

Η Λίστα Λαγκάρντ δόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην κυβέρνηση Παπανδρέου και ο ένας
αρμόδιος την πετούσε στον άλλον. Με αποτέλεσμα το 2012 η Κριστίν Λαγκάρντ, ειρωνευόμενη την Ελλάδα, να ξαναδώσει τη λίστα που είχε…χαθεί. Η δε Λίστα Μπόργιανς έφτασε στην Ελλάδα το 2016, με την επισήμανση ότι ήταν να δοθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά κάποιοι αμέλησαν ή υποτίμησαν το γεγονός και δεν την παρέλαβαν ποτέ! Ετσι, παραδόθηκε με καθυστέρηση στηνκυβέρνηση Τσίπρα.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη διαβολική σύμπτωση: Παπανδρέου και Σαμαράς απέφυγαν να
συστήσουν Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά – το έκαναν μόνο για το Βατοπέδι και τα
δομημένα ομόλογα. Ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες να περνούν… Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Σμπώκος, Τάσος Μαντέλης, ο Θεόδωρος Τσουκάτος που πήγε
λεφτά στο κόμμα και τώρα προφυλακισμένος ο Γιάννος Παπαντωνίου. Στην… αυλή του Κώστα Σημίτη συνέβησαν τόσα πράγματα, τα οποία όμως ο παντοδύναμος πρωθυπουργός -ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα, όπως επιμένουν να λένε πολλοί- δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε…

Για τον Κώστα Σημίτη, εξάλλου, η διαφθορά είναι «κοινωνικό φαινόμενο». Στη δίκη Τσοχατζόπουλου εξέφρασε την έκπληξή του και τη λύπη του για όσα συνέβησαν: «Λυπάμαι για τα όσα έγιναν στο υπουργείο Αμυνας επί πρωθυπουργίας μου», αλλά «εγώ δεν ήξερα τίποτα, ο Ακης ήταν υπεύθυνος για μίζες και άλλα παράτυπα, τα οποία διαπίστωσε και το δικαστήριο». Αυτά είπε εν ολίγοις ο Κώστας Σημίτης στο Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Μόνο που τα ίδια έγιναν και επί Παπαντωνίου, όπως λένε οι ανακριτές.

Ο Κώστας Σημίτης δεν ήξερε ότι ο Θόδωρος Τσουκάτος πήγαινε μαύρα χρήματα στο κόμμα που ήταν πρόεδρος; Δεν γνώριζε το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που «έφαγαν» από το 1996 έως το 2006 το 80% των ευρωπαϊκών προγραμμάτων; Και γιατί; Δεν ήξερε τίποτα για το Χρηματιστήριο, για τις μίζες στα μεγάλα έργα και τις τηλεπικοινωνίες -εκτός από τα εξοπλιστικά-, για το μαύρο χρήμα που μοιράστηκε κάτω από το τραπέζι, για τη φούσκα στην οικονομία;

Ο εκλεκτός του Κώστα

Το 2015, μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως ο νέος διεκδικητής της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Τις επόμενες εβδομάδες, στα πολιτικά στέκια κυκλοφόρησε μια φήμη: ότι ο Κώστας Σημίτης θέλει πλέον ένα νέο κόμμα με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Ο Κώστας Σημίτης, αφού δεν κατάφερε να μετασχηματίσει το ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58» ή με σχήματα τύπου «Ελιάς», ευλόγησε τη δημιουργία του Ποταμιού, το οποίο ξεκίνησε δυναμικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ωστόσο, μετά την εδραίωση του Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση έκρινε (ή συμφώνησε) από κοινού με άλλους παράγοντες ότι πρέπει να δημιουργηθεί η απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ ήταν παρελθόν και όσο υπάρχει θα είναι «σκαλοπάτι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το 2015 οι φήμες στα πολιτικά στέκια έχουν γίνει ορατά σχέδια, τα οποία τίθενται σε
εφαρμογή. Τον Δεκέμβριο του 2016 παρουσιάστηκε και δημοσίως η πλατφόρμα για τη δημιουργία του «μετώπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Μέτωπο κατά «του λαϊκισμού που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το λαϊκιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ».

Η πρόσληψη Κυριάκου επί Σημίτη – Γιάννου

Η προτίμηση του Κώστα Σημίτη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία για
όσους θέλουν να θυμούνται τα γεγονότα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναπροσλήφθηκε στην
Εθνική Τράπεζα επί πρωθυπουργίας Σημίτη, με υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τον Γιάννο Παπαντωνίου, και επί προεδρίας στο Ιδρυμα Θεόδωρου Καρατζά (στενού φίλου και συνεργάτη επί δεκαετίες του Κ. Σημίτη), διατελώντας για τρία χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Ηταν στενές οι σχέσεις του Κώστα Σημίτη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο αείμνηστος είχε εκφραστεί πολλές φορές επαινετικά για τον πρώην πρωθυπουργό δημοσίως. Η πολιτική που ακολούθησε ο Σημίτης, εξάλλου, δεν ήταν μακριά από εκείνη του Κ. Μητσοτάκη. Είχαν όμως και κάτι ακόμα κοινό: τη διαμονή τους στη Γερμανία και τις γνωριμίες στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Η οικογένεια Καρατζά διατηρεί και σήμερα καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η «Νέα Σελίδα» είχε αποκαλύψει ότι το περασμένο καλοκαίρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φιλοξενήθηκε στη βίλα Καρατζά από τον υιό του αποβιώσαντος Θεόδωρου Καρατζά και, κατά κάποιες πληροφορίες, εκεί συνέφαγε και με τον Κώστα Σημίτη.
Πέραν όμως των προσωπικών σχέσεων, συμφωνία υπάρχει στις πολιτικές θέσεις και απόψεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα «ορφανά» του εκσυγχρονισμού στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την ώρα που έγινε πρόεδρος της ΝΔ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και ειδικά του Κώστα Σημίτη και μεγάλων παραγόντων του Κινήματος) έπιασαν δουλειά για να στηρίξουν τον Κυριάκο.

Τον Μάρτιο του 2016, τρεις μήνες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, ο Θανάσης Κοντογέωργης, εντάχθηκε στην ομάδα Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ως επικεφαλής της ομάδας «Οργάνωση της Κυβέρνησης και Συντονισμός του Κυβερνητικού Εργου». Ο συγκεκριμένος υπήρξε αντιπρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για την Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος των Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου, Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη. Και ο συγκεκριμένος προστίθεται με τους Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκο Χριστοδουλάκη και τόσα ακόμα «ορφανά» στελέχη του Κώστα Σημίτη στη «λίστα μετάγγισης» στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης Παπαντωνίου

Οι «προστάτες», η ασυλία και η… σιωπή

Του Ισίδωρου Μπέη

Eκείνο το πρωινό του Μαΐου του 2017 η νέα προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είχε πάει νωρίτερα απ’ όλους στο γραφείο. Μάλιστα, η κυρία Ελένη Τουλουπάκη ήταν στη διαδικασία ενημέρωσής της για τους εκκρεμείς φακέλους, πρώτα των μεγάλων υποθέσεων. Ετσι, μπορεί κανείς να φανταστεί την έκπληξή της όταν κάτω από ένα φωτοτυπικό μηχάνημα υπάλληλος της Εισαγγελίας ανακάλυψε έναν σκονισμένο φάκελο με στοιχεία μιας δικογραφίας που «έκαιγε» και… αράχνιαζε συγχρόνως αρχικά στα συρτάρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και μετά στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ηταν ο φάκελος της υπόθεσης Παπαντωνίου, μια προκαταρκτική που έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς επί δεκατρία χρόνια άνοιγε και έκλεινε, χωρίς όμως κανείς να αποφασίζει την αρχειοθέτησή της, ιδιαίτερα μετά τα ευρήματα της Λίστας Λαγκάρντ, όπου εντοπίστηκε το όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, να δέχεται περίεργα χρήματα από κουμπάρο του Γιάννου!

Τα στοιχεία που περιείχε ο φάκελος κάτω από το φωτοτυπικό, σε συνδυασμό με τα ευρήματα στη Λίστα Μπόργιανς, όπου αποκαλύφθηκαν άλλοι τρεις λογαριασμοί της οικογένειας Παπαντωνίου στην ελβετική τράπεζα UBS, άνοιξαν τον δρόμο της δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος των Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου. Οι δύο εισαγγελείς που είχαν φέρει ουσιαστικά τη Λίστα Μπόργιανς στην Ελλάδα, η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ντζούρας, από τα στοιχεία εκείνου του φακέλου και τους λογαριασμούς που περιείχε, αλλά και από άλλα έγγραφα που τους υποδείχτηκαν, σκέφτηκαν να ερευνήσουν αν στους λογαριασμούς της Μπόργιανς περιέχονταν και οι λογαριασμοί του ζεύγους, που επιτέλους είχαν έρθει από την Ελβετία, αλλά χωρίς ποσά. Και, πράγματι, σε έναν από τους λογαριασμούς εντόπισαν σχεδόν ολόκληρη τη μίζα για την οποία κατηγορείται σήμερα ο πρώην υπουργός, τα 2,7 εκατ. ελβετικά φράγκα να μοιάζουν
καλά κρυμμένα, αλλά συγχρόνως να βρίσκονται και στα χέρια των ελληνικών Αρχών από τον Δεκέμβριο του 20015, χωρίς κανείς από την Εισαγγελία Διαφθοράς να έχει σκεφτεί να τα ψάξει σε αυτή τη λίστα…

Συγκάλυψη

Αν είναι αλήθεια αυτό που λένε, ότι η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, στην περίπτωσή μας βοήθησε και τους… καλούς, αφού η δίωξη που έγινε, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του ανάγκασαν τους δύο να εγκαταλείψουν το νοικιασμένο σπίτι στη Γενεύη και το καντόνι Champel, και εγκαταστάθηκαν πάλι στο σπίτι της Κηφισιάς, περιμένοντας την ώρα της απολογίας. Από το 2017, εξάλλου, δεσμεύτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Την Παρασκευή 19 του μηνός είχε προηγηθεί η απολογία τού άλλοτε φίλου τους Ανδρέα Μπάρδη, ο οποίος, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, τους «έκαψε» για να γλιτώσει τη φυλακή, αφού υποστήριξε ότι από το 2002-2003 του πήγαιναν σε φακέλους μετρητά και εκείνος τα διοχέτευε σε λογαριασμούς δικούς του και της συζύγου του στην τράπεζα UBS.
Η ολιγωρία, ωστόσο, της ελληνικής Δικαιοσύνης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην υπόθεση Παπαντωνίου, όπως και γενικότερα στα εξοπλιστικά, ήταν τόσο εξοργιστική ώστε μετά το 2017 άρχισε πια να καταγγέλλεται και από τους ίδιους τους δικαστές! Η ανακρίτρια Ηλιάννα Ζαμανίκα, που τον προφυλάκισε, κατήγγειλε με αναφορά της στον προϊστάμενό της ότι η προκάτοχος της Ελένης Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, καθυστερούσε την αποστολή στοιχείων για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Μάλιστα, στην έγγραφη καταγγελία της υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 250.000 αρχεία από την έφοδο στο σπίτι του Λιακουνάκου που αφορούσαν και στον προφυλακισθέντα πρώην υπουργό δεν είχαν καν ανοιχτεί. Ολιγωρία ή αδιαφορία;

Την προηγούμενη Παρασκευή, που ο Ανδρέας Μπάρδης ομολόγησε πώς ξεκίνησε το ξέπλυμα των μιζών του πρώην υπουργού, πριν από την προμήθεια της αναβάθμισης των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από τη Thales, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι φόβος της φυλακής ανοίγει στόματα… Ερωτήματα προκύπτουν όμως και για τον λόγο που η προηγούμενη ηγεσία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δεν αξιοποίησε τα ευρήματα από τη Λίστα Λαγκάρντ, όπως έκανε η σημερινή ηγεσία με τη Λίστα Μπόργιανς.

Επί χρόνια ανακριτές και κυρίως εισαγγελείς κρύβονταν πίσω από τη διαπίστωση ότι η Ελβετία δεν συνεργάζεται με τις άλλες χώρες σε ζητήματα λογαριασμών. Η τακτική όμως της κυρίας Ζαμανίκα, όπως καταγράφεται στο κατηγορητήριο των 900 σελίδων για το ζεύγος, απέδειξε ότι ακόμα κι αν οι κατηγορούμενοι καταφεύγουν σε προσφυγές κατά της Δικαιοσύνης, μπορεί να βρεθεί άκρη με πολλή δουλειά. Η ομολογία Μπάρδη καταγραφόταν στη σελίδα 304 του κατηγορητηρίου και, μάλιστα, οι ανακριτές Ζαμανίκα και Ευαγγέλου εμφανίζονταν να ήταν παρόντες στην παράδοση φακέλων με τα χρήματα στον επίσης κατηγορούμενο για ξέπλυμα επιχειρηματία.

Οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς ετοιμάζονται τώρα για ένα νέο στοίχημα. Ενα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει πολλά, ο κουμπάρος Γ. Κανδαλέπας, καλείται επίσης από τους ανακριτές να απολογηθεί για το ξέπλυμα χρημάτων που μπήκαν στην ελβετική HSBC και εμπεριέχονταν στη Λίστα Λαγκάρντ. Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας συμβούλων Remaco, που «έλυνε και έδενε» επί Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομικών, είχε και θεσμική θέση για τις επενδύσεις. Η απολογία του, λένε, θα αποκαλύψει πολλά κρυμμένα μυστικά και για άλλους επωνύμους που φαίνεται ότι προστάτευαν επί χρόνια τον πρώην υπουργό, συνεργάτη και φίλο τη χρυσή δεκαετία του 2000.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 73 της «Νέας Σελίδας» το Σάββατο 27 Οκτωβρίου

 

Πηγή