Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, διεμήνυσε από το βήμα της 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα στην ‘Αγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας: «αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος».
Εκφράζοντας τη θέση της Κύπρου είπε πως αυτό «που προσδοκούμε και επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης».
«Μιας λύσης που, μέσα από τις πρόνοιές της, θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν σε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, πλήρως ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ξένες εξαρτήσεις. Μίας λύσης που περιφερειακά θα μετατρέψει την Κύπρο σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας στις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή» εξήγησε.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει η επίλυση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη των συμπράξεων, αλλά και της αλληλεπίδρασης, μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των σοβαρών σημερινών κρίσεων. «Μαζί τον Αλέξη Τσίπρα εργαζόμαστε συστηματικά για να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους για να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ αραβικών κρατών και ΕΕ, σε επίπεδο κορυφής» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.
Επίσης, έκανε λόγο για μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων που με τη σειρά τους έχουν επιφέρει πρωτοφανείς ροές προσφύγων και μεταναστών. Στην κατεύθυνση αυτή, προέταξε πως ανάλογες σύνοδοι, όπως η Ευρω-Αραβική, «δεν συμβάλλουν μόνο στην αλληλοκατανόηση, αλλά στις ιδιαίτερα στις αποφάσεις και μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν, ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν ή ακόμα και να προληφθούν όσα προκαλούν την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που σήμερα βιώνουμε». Τα μέτρα και οι αποφάσεις, κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των γενουσιουργών αιτίων που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη επιδείνωση των κρίσεων στην περιοχή μας στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου.
Εστιάζοντας περαιτέρω στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, επισήμανε πως απαιτείται αντιμετώπιση του μέσω μιας ολιστικής, αλλά και συλλογικής προσέγγισης, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, της ενότητας και της ισότιμης κατανομής.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνώρισε πως η ΕΕ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα, αλλά τόνισε ότι απαιτούνται ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα, προκειμένου ριζικά να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ιστορικούς δεσμούς της Κύπρου και της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, σημειώνοντας πως μέσα από κοινές δράσεις ενίσχυσαν, όχι μόνο περαιτέρω τους δεσμούς, αλλά και ενήργησαν σαν οι πρεσβευτές του αραβικού κόσμου μέσα στην ΕΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν, αλλά και να ενισχύσουν μέτρα που θα συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα των χωρών της περιοχής.
Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος με τις αραβικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι προέκυψαν σημαντικά οφέλη που σαν αποτέλεσμα είχαν την προέκταση ανάλογων συνεργασιών με χώρες του αραβικού Κόλπου.
ΑΠΕ ΜΠΕ