Δείτε όλη τη συνεδρίαση, της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου 2019, του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου που χαρακτηρίστηκε για ακόμη μια φορά από εντάσεις. 

Εγκρίθηκε ο Απολογισμός-Ισολογισμός για το οικονομικό έτος 2017

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου ο Απολογισμός-Ισολογισμός του οικονομικού έτους 2017 με την ψήφο μόνο της πλειοψηφίας. Η παράταξη Μοσχολιού απείχε, η παράταξη Τραπεζιώτη, η Λαϊκή Συσπείρωση, το Ανυπότακτο Αγρίνιο και ο κ. Καζαντζής ψήφισαν αρνητικά ενώ  ο κ. Ρόκος ψήφισε λευκό.

Στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τα έσοδα και τα έξοδα του δήμου είναι μειωμένα κατά περίπου δύο εκατομμύρια, καινούριο δάνειο δεν πήρε ο δήμος Αγρινίου, ενώ τα δάνεια που αποπληρώνονται είναι κυρίως μακροχρόνια. Οι απαιτήσεις από τον δήμο αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχουν 7,8 εκ. διαθέσιμα. Ο δήμος σε πολλές περιπτώσεις πήγε σε νομικό συμβιβασμό για παλιές οφειλές, όπως για την μελέτη για το νέο δημαρχείο που επρόκειτο να γίνει που από τα 1,2 εκ, ο δήμος θα πληρώσει 750 χιλιάδες λιγότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ορκωτός λογιστής  εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τα ανείσπρακτα τέλη λόγω αδυναμίας των πολιτών αλλά και εκείνα που αδυνατεί να αποδώσει η ΔΕΗ στον δήμο.

Σοβαρές επιφυλάξεις για τον Απολογισμό-Ισολογισμό εξέφρασαν όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης με τον κ. Τραπεζιώτη να δηλώνει ότι οι σύμβουλοι είναι συνευθυνόμενοι βάσει απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον κ. Μοσχολιό να κάνει λόγο για μόνιμο πρόβλημα του δήμου να απορροφήσει πόρους από το ΕΣΠΑ και τον κ,. Μερμίγκη να επαναλαμβάνει ότι τα θέματα έρχονται μέσα σε ελάχιστες μέρες, πράγμα που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τις διαδικασίες.

Τα επιχειρήματα αυτά απέκρουσαν με ομιλίες  τους αρχικά ο κ. Φωτάκης και ο κ. Γκούντας, ενώ ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου παίρνοντας τον λόγο δήλωσε πως όταν ανέλαβε ο δήμος ήταν υπερβολικά χρεωμένος και με τις ενέργειές του, όχι μόνο αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του αλλά τα χρέη του μειώνονται συνεχώς, ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν οικονομική ευρωστία.

Να τιμηθεί η μνήμη του Δημήτρη Μπαλωμένου και του Κώστα Λάκκα ζήτησε ο Παύλος Μοσχολιός 

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μπαλωμένος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς.
Ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  εξήρε τους διαχρονικούς κοινωνικούς αγώνες του Δημήτρη (μπάρμπα-Μήτσου Μπαλωμένου) Μπαλωμένου .Παράλληλα στηλίτευσε την απουσία της δημοτικής αρχής από την κηδεία.Ζήτησε μάλιστα ο κ. Μοσχολιός να τιμηθεί η μνήμη του εκλιπόντος με το να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της πόλης.

Παράλληλα ο κ. Μοσχολιός ζήτησε να τιμηθεί η μνήμη του Κώστα Λάκκα -που διετέλεσε δήμαρχος Αρακύνθου και απεβίωσε πρόσφατα -με το να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της Ματαράγκας ενώ επισήμανε πως η κηδεία έπρεπε να γίνει δημοσία δαπάνη καλώντας τη δημοτική αρχή να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.

Ραντεβού στα…δικαστήρια 

Μετά τις ανακοινώσεις και τις αντιπαραθέσεις στα δημοτικά συμβούλια η διαμάχη του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Νίκου Καζαντζή και του αντιδημάρχου Αγρινίου Ανδρέα Καλαμπαλίκη θα συνεχιστεί στα δικαστήρια…
Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα εξήχθη από την αντιπαράθεση των δύο ανδρών στη συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη.
Ο Νίκος Καζαντζής επανέλαβε την άποψη πως καθώς ο κ. Καλαμπαλίκης είχε δεσμευτεί ότι θα παραιτούνταν εάν υπήρχε οποιαδήποτε εταιρία ή προμηθευτής του Δήμου Αγρινίου που θα ανήκε στον ίδιο ή σε μέλος της οικογένειάς του , δεν το έχει πράξει ενώ έχουν γίνει αναθέσεις στην εταιρία στην οποία είναι μέλος ο υιός του και η σύζυγός του.
Στόχευσε ωστόσο ο ανεξάρτητος σύμβουλος πρωτίστως προς τον (απόντα) δήμαρχο επιμένοντας πως το ζήτημα δεν είναι προσωπικό (του ιδίου και του Καλαμπαλίκη) αλλά μείζων πολιτικό και ενδεικτικό του τρόπου που ο δήμος διοικείται. Επέρριψε τις ευθύνες δηλαδή απευθείας στον Γιώργο Παπαναστασίου.
Ο Ανδρέας Καλαμπαλίκης δεν άφησε αναπάντητα τα βέλη… Ανέπτυξε το σκεπτικό του τμήματος συντήρησης οχημάτων αλλά κατέληξε και αυτός να βάλλει κατά του Καζαντζή υποστηρίζοντας ότι η κόρη του συμμετέχει σε ξενοδοχείο που έχει εισπράξει 33000 ευρώ από το 2014 από τον δήμο. «Εξουσιοδοτημένο συνεργείο ξέρω, εξουσιοδοτημένο ξενοδοχείο όχι» ανέφερε ο αντιδήμαρχος που υποστήριξε πως η τακτική Καζαντζή είναι για πρόσκαιρη δημοσιότητα. «Η οικογένεια Καζαντζή ουδέποτε είχε τέτοια επιχείρηση, αφορά την πρώην σύζυγομου», είπε ο Ν.Καζαντζής που χαρακτήρισε τον Α.Καλαμπαλίκη ως «κοινό και φθηνό συκοφάντη» προσθέτοντας πάντως πως η αναφορά Καλαμπαλίκη δεν σχετίζεται με αναθέσεις ούτε με την αντιδημαρχία που είχε ο ίδιος.
Καζαντζής και Καλαμπάλικης πάντως παρέπεμψαν τη συνέχεια στα δικαστήρια και στις εκλογές που έρχονται. Ο ανεξάρτητος σύμβουλος προανήγγειλε μήνυση και ο αντιδήμαρχος θύμισε πως τον Ιανουάριο προγραμματίζεται η δίκη για τα διαδραματιζόμενα του 2016…

Τραπεζιώτης: Μείζoν ηθικό και πολιτικό θέμα 

Για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα έκανε λόγο ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανατροπή Τώρα» επαναφέροντας το ζήτημα της δωρεάν παραχώρησης  του πρώην δημαρχείου Στράτου στην εταιρεία η οποία τα επόμενα χρόνια θα «τρέξει» το έργο της κτηματογράφησης στην ευρύτερη (εκτός πόλεως) περιοχή του Αγρινίου.

Η εν λόγω κοινοπραξία εγκαταστάθηκε στο πρώην δημαρχείο και υπεύθυνος της είναι πρώην στενός συνεργάτης σε επαγγελματικό επίπεδο του δημάρχου Αγρινίου, ανέφερε ο Δ.Τραπεζιώτης που πρόσθεσε πως νομικός σύμβουλος είναι η σύζυγος του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη. «Στην εταιρεία εργάζονται  συνεργάτες και πολιτικά ομόσταβλοι του δημάρχου δημιουργώντας έτσι πελατειακές σχέσεις» υποστήριξε ο Δ.Τραπεζιώτης καταλήγοντας πως όταν αποφασίστηκε η παραχώρηση του κτιρίου είτε ο δήμαρχος αθέμιτα το απέκρυψε είτε δεν το γνώριζε οπότε πρέπει να ανακληθεί η απόφαση.

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ προέδρου και…δημάρχου!

Οι αντιπαραθέσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου με Μοσχολιό και Τραπεζιώτη πλέον είναι αναμενόμενες σε κάθε συνεδρίαση. Το αξιοσημείωτο ωστόσο της χθεσινής συνεδρίασης είναι πως σημειώθηκε αντιπαράθεση του Βασίλη Φωτάκη και με τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου.
Συνέβη στο τέλος της ειδικής συνεδρίασης για τον ισολογισμό και απολογισμό όταν ο πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον Δήμαρχο καθώς η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί. Ο δήμαρχος εκνευρίστηκε και προς στιγμήν… απείλησε να αποχωρήσει. Τελικά οι τόνοι έπεσαν και ο δήμαρχος  έκλεισε την ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό. Στην τακτική συνεδρίαση που ακολούθησε πάντως ο Γιώργος Παπαναστασίου απουσίασε…