ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ

Υπάρχει κάτι κακό στη λέξη Λαός, αναρωτιούνται κατά καιρούς διάφοροι και κατά περίπτωση απαντούν θετικά ή αρνητικά. Για μερικούς ο Λαός σηματοδοτεί το ενιαίο σύνολο των κατοίκων ή των πολιτών μιας χώρας ή ακόμη και τους ομογενείς της και τους μετανάστες της. Στον Λαό που έχει θετικά χαρακτηριστικά δεν περιέχονται οι «κακοί». Συνήθως αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον Λαό για δικό τους όφελος. Στον Λαό που έχει αρνητικά χαρακτηριστικά δεν περιέχονται οι μάρτυρες και οι πιστοί κάποιας κοινωνικής ή άλλης θρησκείας.

Διαλέγεις και παίρνεις. Είτε θετικά είτε αρνητικά τα χαρακτηριστικά, αλλά οι αναφέροντες διατηρούν για τον εαυτό τους τη θετική πλευρά. Συνήθως εκφράζουν αυτοί αυθεντικά τις ανάγκες και λειτουργούν προς όφελος του Λαού. Αυτό λεγόταν παλιά ολοκληρωτισμός και για να μην έχει το πραγματικό του περιεχόμενο σήμερα μερικοί ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και άλλοι, το ονομάζουν λαϊκισμό.

Εχει ο Λαός ενιαία χαρακτηριστικά; Πέρα από τα προφανή -δηλαδή της κοινής εθνικής καταγωγής ή της κοινής κατοικίας ή της κοινής υπηκοότητας- δεν υπάρχει τίποτε άλλο κοινό. Πιο πολλά χωρίζουν απ’ ό,τι ενώνουν. Δεν υπάρχει μία μόνο τάξη ή στρώμα, η τάξη των «καλών» που αντιπαρατίθεται με τους «κακούς». Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές που αντιπαρατίθενται μεταξύ τους.

Φυσικά στη λέξη Λαός δεν υπάρχει κακό ούτε καλό. Αυτοί που μιλούν εξ ονόματος του Λαού θεωρώντας για κάποιο περίεργο λόγο ότι μόνο αυτοί δικαιούνται (π.χ. η αναφορά «ή αυτοί ή εμείς») είναι υπέρ του ολοκληρωτισμού και για να μην το κάνουν σαφές προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από μια θετική αναφορά στον Λαό και στον λαϊκισμό.

Ολοι όσοι έχουν την ιδιότητα του πολίτη ανήκουν προφανώς στον Λαό. Και έχουν δικαίωμα να ομιλούν ελεύθερα και να εκφράζουν της απόψεις τους. Οι λεγόμενες «αστικές ελευθερίες» του δυτικού πολιτισμού δεν δέχονται τους μεσσίες και τους αυθεντικούς γνώστες της αλήθειας. Ο κάθε πολίτης έχει λόγο π.χ. για το Σύνταγμα, μόνο που οι απόψεις για το κοινό καλό πρέπει να εκφραστούν και από τα συστατικά της Δημοκρατίας, δηλαδή τα κόμματα. Και να το ξεκαθαρίσουμε: ολοκληρωτικό είναι το καθεστώς που έχει ένα μόνο κόμμα που θεωρεί ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/