Στη σύνδεση 12.000 νοικοκυριών στο δίκτυο φυσικού αερίου μέσα στο 2017 και σε επενδύσεις 67 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων και την παροχή κινήτρων σύνδεσης στους καταναλωτές, που φθάνουν σε έκπτωση ως 100% στα τέλη σύνδεσης στοχεύει η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής, η οποία από την αρχή του χρόνου λειτουργεί ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην Αττική σε συνέχεια του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας της ΕΠΑ Αττικής.

Στον προγραμματισμό της για την περίοδο 2017 -2021 είναι να προσθέσει 100 χιλιόμετρα δικτύου στην Αττική και να αυξήσει τη διείσδυση, προσθέτοντας σε ορίζοντα πενταετίας, πάνω από 50.000 νέες συνδέσεις σε νοικοκυριά.

Στόχος της εταιρείας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Χρήστος Μπαλάσκας, είναι να συνδέσει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στο λεκανοπέδιο της Αττικής στο σύγχρονο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με τρόπο ασφαλή, αξιόπιστο και αποδοτικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΑ Αττικής έχει σχεδιάσει ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης με μείωση του συνολικού κόστους σύνδεσης για τους καταναλωτές, αφού το κόστος αυτό αποτελεί και το βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην απόφασή τους να συνδεθούν με το δίκτυο διανομής. Ετσι, από τις 3 Απριλίου 2017, η ΕΔΑ Αττικής θα «τρέξει» ένα νέο εκπτωτικό πακέτο για τη σύνδεση νέων νοικοκυριών, παρέχοντας σημαντικά οικονομικά κίνητρα που μειώνουν έως και 50% το συνολικό κόστος σύνδεσης για μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση ή για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα που θα επιλέξει αυτόνομη σύνδεση.

Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την προσφορά 100% έκπτωσης στα τέλη σύνδεσης σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επιδότησης απευθείας από την ΕΔΑ Αττικής, το οποίο επιδοτεί μέρος του κόστους μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης και προσφέρει μέχρι και €3.000 για μια πολυκατοικία και €750 για ένα διαμέρισμα.

Το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε ισχύ από την 03/04 και μέχρι εξαντλήσεως του συνολικού διαθέσιμου ποσού των 3,8 εκατ. ευρώ που έχει προβλέψει φέτος η εταιρία για τις επιδοτήσεις. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις ανεξαρτήτως ισχύος, ενώ για πρώτη φορά η εταιρεία θα εφαρμόσει μία επιτυχημένη πρακτική σύνδεσης ανεξάρτητων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με τη χρήση ανυψωτικής στήλης (riser) και την τοποθέτηση του μετρητή στο μπαλκόνι των διαμερισμάτων. Με το riser η εταιρία θα μπορέσει να δώσει λύση σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτόνομης σύνδεσης λόγω τεχνικών δυσκολιών, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό κόστος σύνδεσης. Έτσι, σε συνδυασμό με την απλοποιημένη πλέον διαδικασία για την τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης χωρίς απαίτηση έγκρισης από τη γενική συνέλευση, η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου γίνεται εξαιρετικά απλή υπόθεση.

Η πρακτική της ανυψωτικής στήλης έχει χρησιμοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στην Αττική.

Πηγή