Σε ιπτάμενη δικαστικό έχει μετατραπεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει κάνει τον γύρο του κόσμου για να αντεπεξέλθει στο βαρύ πρόγραμμά της

Tον… γύρο του κόσμου κατάφερε να κάνει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός βρίσκεται διαρκώς με μια βαλίτσα στο χέρι, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ομολογουμένως βαρύ πρόγραμμά της από το ένα άκρο της Γης στο άλλο. Αβάνα, Μαρακές, Πεκίνο, Μόσχα, Γιοχάνεσμπουργκ, Παρίσι… Δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία Δημητρίου κατέχει τον τίτλο «ιπτάμενη εισαγγελέας», αφού έχει καταγράψει ατέλειωτες ώρες πτήσης πάνω σε ένα αεροπλάνο ανά τον κόσμο. Οι… διεθνείς υποχρεώσεις έχουν… εξαντλήσει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία μέσα στο 2018 κατάφερε να ανταποκριθεί μόνο σε τρεις δράσεις εντός των τειχών. Και αυτές με διαφορά μηνών η μία από την άλλη, καθώς το πρόγραμμα εξωτερικού ήταν ήδη πολύ επιβαρημένο.

Φαίνεται πως η κυρία Δημητρίου είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτρια πολλών προσκλήσεων, τις οποίες αποδέχεται. Ετσι, αγόγγυστα η κυρία Δημητρίου χρειάζεται να ταξιδεύει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του γνωστού κόσμου σχεδόν ανά δεκαπενθήμερο, συναγωνιζόμενη ενδεχομένως μόνο το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών.

Οπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μόνο το 2018 η κυρία Δημητρίου έχει ταξιδέψει -μέχρι σήμερα- σε 13 προορισμούς του εξωτερικού, ενώ το 2017 είχε πραγματοποιήσει άλλα 14 ταξίδια. Μάλιστα, δέχεται κριτική ακόμη και από συναδέλφους της πως, εκτός από τις επίσημες επισκέψεις, ανταποκρίνεται και στα καλέσματα για ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια. Αναλυτικά οι δράσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το 2018:

■ Από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2018 η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρέθηκε στη Βιένη έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και συμμετείχε στο Φόρουμ για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα», το οποίο διοργανώθηκε από τον FRA, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

■ Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, η κυρία Δημητρίου είχε επιτρέψει από το Γιοχάνεσμπουργκ. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, όπου παρέμεινε για τέσσερις ημέρες, καθώς συμμετείχε στο 23ο ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων (ΙΑΡ).

■ Από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απουσίαζε στην Αρμενία. Η κυρία Δημητρίου ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Αρμενίας προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Γενικής Εισαγγελίας της Αρμενίας.
■ Η 14η και η 15η Ιουνίου 2018 βρήκαν την κυρία Δημητρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ύστερα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης, παρέστη στην 21η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, όπου συμμετείχε στην αντιπροσωπία υποστήριξης του φακέλου υποψηφιότητας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου από εταίρος να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στο δίκτυο.

■ Από τις 22 έως τις 26 Μαΐου 2018 η κυρία Δημητρίου ταξίδεψε στην Αίγυπτο και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον ομόλογό της γενικό εισαγγελέα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

■ Περίπου ένα δεκαήμερο νωρίτερα, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετείχε ως προεδρεύουσα αλλά και ως ομιλήτρια στην Ημερίδα Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, ενώ είχε και συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου και τον γενικό εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

■ Από τις 17 έως τις 20 Απριλίου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμμετείχε σε επιμορφωτικό σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

■ Στο εξωτικό Μαρακές παρέμεινε από την 1η έως τις 5 Απριλίου, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του προέδρου της Γενικής Εισαγγελίας του Βασιλείου του Μαρόκου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Α΄ Διεθνούς Δικαστικής Διάσκεψης.

■ Η κυρία Δημητρίου ταξίδεψε στη Μόσχα από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου 2018, προκειμένου να συμμετάσχει ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Εγχώρια και διεθνής τρομοκρατία: Πρόληψη, ανίχνευση, καταστολή και διερεύνηση.

■ Τετραήμερη επίσκεψη στη Σόφια της Βουλγαρίας έκανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου. Αφορμή, συνέδριο για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Προεδρία της Βουλγαρίας.

■ Επίσημη επίσκεψη στην Κούβα από τις 13 έως τις 20 Μαρτίου έκανε η κυρία Δημητρίου, όπου μίλησε στη 14η Διεθνή Συνάντηση Ποινικών Επιστημών 2018 στην Αβάνα.

■ Λίγες ημέρες νωρίτερα, 21-23 Φεβρουαρίου 2018, συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση Κορυφής Γενικών Εισαγγελέων στο Wilton Park στο Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τη δίωξη των εγκλημάτων εμπορίας ανθρώπων, τη σύγχρονη δουλεία, την οργανωμένη παράνομη μετανάστευση και την αναγκαστική εργασία στην Ευρώπη.

■ Μια διανυκτέρευση στο Στρασβούργο στις 26 Ιανουαρίου 2018, όπου συμμετείχε σε σεμινάριο με θέμα: «Το κύρος της Δικαστικής Εξουσίας».

Το 2017 είχε… κλείσει με επίσκεψη της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού στη Μόσχα, από τις 12 έως τις 15 Δεκεμβρίου, για την υπογραφή νέου προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τα έτη 2017-2020. Για το 2017 ξεχωρίζουν ως προορισμοί το Πεκίνο, το Παρίσι, το Καζακστάν, το Λονδίνο, το Δουβλίνο και η Ολλανδία.

Η μόνη ξεκούραση που επιτρέπει η κυρία Δημητρίου στον εαυτό της, όπως φαίνεται από το πρόγραμμά της, είναι τους καλοκαιρινούς μήνες, τους οποίους η ατζέντα της παραμένει κενή… Αλλωστε όλοι, ακόμη και στο εξωτερικό, αναγνωρίζουν ότι σαν το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν υπάρχει…

Πώς έκαψε τη Ρένα με τις ανακοινώσεις της για το Μάτι

Η «δημοκρατία» είχε αναδείξει την προηγούμενη εβδομάδα τις ανορθόδοξες μεθόδους της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία απηύθυνε κάλεσμα στους πυροπλήκτους και στους συγγενείς των θυμάτων από τη δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι να συναντηθούν μαζί της εάν έχουν αμφιβολίες για την ειλικρινή διάθεσή της να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα.

Το θέμα, βεβαίως, είχε προκύψει όταν με έγγραφο δικό της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και επικεφαλής της έρευνας κ. Ηλία Ζαγοραίο ζητούσε νέα διευκρινιστική παραγγελία, δηλαδή επί της ουσίας «πάγωνε» την έρευνα, γεγονός που είχε προκαλέσει σάλο. Είχαμε επισημάνει τότε πως η ενέργεια της κυρίας Δημητρίου είναι πρωτοφανής, καθώς δουλειά της Δικαιοσύνης είναι να προχωράει το έργο της κι όχι να εξασκεί… επικοινωνιακά τερτίπια, ούτε να μετατρέπεται σε κυτίο… παραπόνων των πολιτών. Ευτελίζεται ο ρόλος της.

Στην ίδια ανακοίνωση η εισαγγελέας, προκειμένου να διασωθεί επικοινωνιακά, καθησύχαζε τους πολίτες πως θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Αυτό κι αν είναι πρωτοφανές! Πού ακούστηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ανακοινώνει πως θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες! Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Δικαιοσύνης, καθώς στην πραγματικότητα υποδεικνύει στους κατώτερους εισαγγελείς τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Φυσικά και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον τις διερευνήσει και τις διαπιστώσει η Δικαιοσύνη. Αλλά από πότε οι ποινικές ευθύνες προαναγγέλλονται από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Οπως καταλαβαίνουμε, στο κάδρο αυτών των διώξεων η κυρία Δημητρίου τοποθετεί και την περιφερειάρχη Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να σωθεί η Ξένη: να «κάψει» τη Ρένα!

Πηγή