«Ντυνάν», Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ στο μικροσκόπιο του Κοινοβουλίου

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την κατάθεση του αιτήματος για σύσταση προανακριτικής για τα εξοπλιστικά και τον Γιάννο Παπαντωνίου, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα καταθέσουν το αίτημα για Εξεταστική την ερχόμενη εβδομάδα, ζητώντας να διερευνηθούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα και υποθέσεις όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και του «Ερρίκος Ντυνάν».

«Κάθε φορά που βρίσκονται σε αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εξαγγέλλουν και μια εξεταστική επιτροπή – όπως σήμερα για την Υγεία. Η θέση μας είναι κρυστάλλινη: διαφάνεια για όλα, διαφάνεια παντού και για τα πάντα» ήταν η άμεση απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανακοίνωσή του.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στον χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, δικογραφίες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, δικαιώνοντας, συν τοις άλλοις, τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για το «Ερρίκος Ντυνάν».

«Το μαύρο χρήμα πήγαινε υπό μορφήν διαφημίσεων σε κολλητούς και ημετέρους» είπε χαρακτηριστικά για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναρωτήθηκε «γιατί δεν έλεγαν τίποτα τα ΜΜΕ επί πέντε χρόνια και όλα ήταν καλά στην Υγεία, ενώ τώρα που γίνονται πέντε πράγματα υπάρχουν προβλήματα στην Υγεία». Κατονομάζοντας τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι με την υπόθεση έχει ασχοληθεί το FBI και «ενδέχεται να είναι ένα σκάνδαλο που σε ό,τι αφορά τη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens».

Οι δικογραφίες

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία και για το σκάνδαλο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». «Εχουμε τη δικογραφία για το “Ερρίκος Ντυνάν” να έρχεται στη Βουλή για το πώς βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών, προς μεγάλη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, διότι προσκρούσει σε πολιτικά πρόσωπα, όπως και άλλες δικογραφίες που εμείς δεν τις βάζουμε στο συρτάρι» είπε χαρακτηριστικά

Η Νέα Δημοκρατία και το σύνολο των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις ή δηλώσεις εκπροσώπων τους στην Ολομέλεια, δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής, με τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίζει ότι η έρευνα πρέπει να αφορά και την περίοδο 2015-2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει όμως κυρίαρχη σημασία και το ζητά με αγωνία η κοινωνία είναι η έξοδος από την κρίση. Αγωνιζόμαστε δυναμικά και δημιουργικά γι’ αυτό. Και ξέρουμε ότι η μόνη λύση είναι εκλογές – εκλογές το ταχύτερο».

ΠΗΓΗ: δημοκρατία