Πρεμιέρα χθες της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής ελέγχου και έκδοσης των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών. Η υποχρέωση αφορά την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και έκδοσης οικοδομικών αδειών για κατοικίες, ενώ από την πρώτη Δεκεμβρίου επεκτείνεται και στις οικοδομικές άδειες για ειδικά κτήρια, κτήρια εκτός σχεδίου και εκεί όπου προϋπόθεση για την ανέγερση νέου κτηρίου αποτελεί η αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης, π.χ. παραδοσιακοί οικισμοί.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ήμερα, καθώς οι πολίτες δεν θα ξαναδούν την Πολεοδομία τα επόμενα χρόνια» παρατήρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες, με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Στασινό, παρουσιάζοντας το πληροφοριακό σύστημα e-άδειες.
Η κυριότητα και η εποπτεία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανήκει στο ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ αναλαμβάνει την ανάπτυξη και τη λειτουργία της, ενώ θα εισπράττει 20 ευρώ ανά υποβαλλόμενη αίτηση. Το ποσό αυτό, όταν πρόκειται για έκδοση οικοδομικής άδειας με χρήση κατοικίας μέχρι 100 τ.μ., εκκινά από τα 50 και 60 ευρώ για άλλες χρήσεις και κλιμακώνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του νέου κτηρίου.
Όπως επεσήμανε ο Γ. Σταθάκης, η απλοποίηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών προβλέφτηκε από τον Νόμο 4495 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος πέρυσι τον Νοέμβριο και η ηλεκτρονική έκδοσή τους τελειώνει την επαφή των πολιτών με την Πολεοδομία. Σημείωσε ότι ο παραπάνω νόμος ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία και άρα «έχει διαμορφωθεί πολιτικά ένα πλαίσιο πολύ ισχυρό προκειμένου να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα και σε πλήρη ρήξη με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «φίλο κ. Μανιάτη, που τα έχει κάνει όλα στο παρελθόν και εμείς, δήθεν, απλώς εφαρμόζουμε τα δικά του σχέδια», υπενθυμίζοντας πως «ο νόμος του 2011 (Ν. 4030) αφορούσε την υποβολή, και μόνο, ηλεκτρονικά των αιτήσεων και όχι την έκδοση αδειών».
Για τις δύο κατηγορίες κτηρίων των οποίων η έκδοση αδειών θα ενταχθεί υποχρεωτικά στο σύστημα σε ενάμιση μήνα, ο υπουργός είπε πως αυτό γίνεται για να δοθεί χρόνο στις πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν σωρευτεί.
Προανήγγειλε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες με το ΤΕΕ, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και «θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και παρωχημένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τους φακέλους των αυθαιρέτων. Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή αυθαίρετη παράβαση θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για σημαντική πολιτική απόφαση και μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε, η οποία, σε βάθος χρόνου, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη διότι θα αλλάξει τη νοοτροπία πολιτών, υπηρεσιών και όλων των εμπλεκομένων.
Ο Γ. Στασινός χαρακτήρισε επιτυχή την έναρξη λειτουργίας του νέου πληροφοριακού συστήματος. Έως τις 4.30 το απόγευμα είχαν υποβληθεί 731 αιτήματα. Εξ αυτών 431 για έγκριση δόμησης μικρής κλίμακας, 87 για προέγκριση οικοδομής άδειας, 61 για βεβαίωση όρων δόμησης – απαιτούμενων εγκρίσεων, 23 για άδεια κατεδάφισης κ.λπ.
Σε παρέμβασή της η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρ. Κλαμπατσέα προανήγγειλε πως πολύ σύντομα ένα άλλο έργο που καρκινοβατεί χρόνια, το e-πολεοδομία, ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», πολύ σύντομα, με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών, θα παραληφθεί και θα συνεχισθεί.
Έτσι, με ένα κλικ υπηρεσίες και πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα πολεοδομικά δεδομένα μέχρι το επίπεδο του οικοδομικού τετραγώνου για τις περιοχές εντός εγκεκριμένων πολεοδομικών ή ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών κ.λπ., ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ Τεύχος 3136/31.07.18) για την ηλεκτρονική έκδοση αδειών της οριζόμενης ως κατηγορία γ (κατοικίες).
Όπως υποστηρίζει, η απουσία του πλήρους ελέγχου των στοιχείων του e-άδεια «δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση την ορθότητα του σύννομου της έκδοσης της οικοδομικής άδειας, δηλαδή της διοικητικής πράξης, όπου η διοίκηση δεν ελέγχει».