Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Mπρουνό Λε Μερ «αναμένει σε δύο εβδομάδες συμφωνία για τη ζώνη του ευρώ. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια ειρηνική παγκόσμια δύναμη στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού», όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«To Σαββατοκύριακο βρισκόταν στον αστερισμό της συμφιλίωσης: η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν τίμησαν μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 100 χρόνια κατά τη διάρκεια του οποίου πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους. Μετά τους επετειακούς εορτασμούς όμως επανήλθε αμέσως η ημερήσια διάταξη της πολιτικής: η Γαλλία ασκεί πίεση θέλοντας να προστατεύσει την κυριαρχία της Ευρώπης και να καταστήσει την ευρωζώνη ανθεκτική. Τώρα, όχι σε μερικούς μήνες».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας δηλώνει «Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα απαντήσει συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες εβδομάδες στις προτάσεις του Εμανουέλ Mακρόν. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι μια από αυτές. Το ύψος του είναι κάτι δευτερεύον, οπωσδήποτε όμως μια σημαντική παραχώρηση» εκ μέρους της Γερμανίας.
Μάλιστα για πρώτη φορά ο Λε Μερ εμφανίζεται βέβαιος ότι “θα υπάρξουν αποφάσεις στις 4 Δεκεμβρίου, στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών”. Κάτι άλλο «δεν μπορώ να φανταστώ πλέον. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια “αυτοκρατορία” παρόμοια με τις ΗΠΑ και την Κίνα», λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του διευκρινίζοντας ότι βλέπει αυτήν την αυτοκρατορία «ως δύναμη ειρήνης βασισμένη στις αρχές του κράτους δικαίου».
Αυτό «περιλαμβάνει επίσης την αντίθεση στις παράνομες αμερικανικές κυρώσεις και σε εκείνες εναντίον του Ιράν. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν και να προστατεύεται από έναν φορέα ειδικού σκοπού με δικό της προσωπικό, με έδρα στην ΕΕ και άδεια άσκησης τραπεζικών δραστηριοτήτων», τονίζει ο Γάλλος υπουργός.
Επιπλέον, μέρος της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αποτελεί για τον Λε Μερ και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: O ψηφιακός φόρος, για τον οποίο διαφωνούν μέχρι στιγμής το Βερολίνο και το Παρίσι, αποτελεί μέρος αυτής της μελλοντικής Ευρώπης. Χώρες όπως το Ισραήλ και η Ινδία είναι πρωτοπόροι, η ΕΕ δεν πρέπει να διασπαστεί σε αυτό το θέμα», τονίζει.
Πηγή: Handelsblatt