ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΜΕΙΣ

Εμπόριο, τουρισμός, ναυτιλία και κοινοτικά κονδύλια είναι οι τομείς της εγχώριας οικονομίας που θα δεχθούν τα μεγαλύτερα πλήγματα από ένα «σκληρό» Brexit, ενδεχόμενο που φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό. Χθες ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, δήλωσε ότι «βλέπουμε ένα δύσκολο τέλος στις διαπραγματεύσεις», μόλις 4 μήνες πριν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρήσεων και τραπεζών μια μη συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό ΑΕΠ κατά περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες που μεταφράζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ σε βάθος δύο έως τριών ετών.

Ένα σκληρό Brexit μπορεί να μετατραπεί σε διαχειριστικό εφιάλτη για κάθε εγχώρια εταιρεία με εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία ενώ μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εξέλιξη που θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο εμπόριο.

Για την Ελλάδα και σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων η συνολική αξία των εξαγωγών στη Βρετανία στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 778,5 εκατ. ευρώ και ενισχύθηκε κατά 5,5%. Οι εξαγωγές στη Βρετανία αντιστοιχούν στο 3,6% των συνολικών εξαγωγών και στο 6,9% των εξαγωγών στην Ε.Ε. Η Βρετανία είναι ο 8ος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα και 5ος μεγαλύτερος μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αντίστοιχα οι εισαγωγές ανήλθαν σε 863,2 εκατ. αυξημένες κατά 21,7% σε ετήσια βάση. Συνολικά το 2017 οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. και οι εισαγωγές σε 1,12 δισ.

Φαρμακευτικά προϊόντα, πετρελαιοειδή, γαλακτοκομικά, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και φρούτα και λαχανικά αποτελούν τα βασικά προϊόντα που εξάγονται από την Ελλάδα με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Στο μέτωπο του τουρισμού η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών στη Βρετανία ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του βρετανικού ΑΕΠ λόγω Brexit, σε συνδυασμό με άνοδο του πληθωρισμού και υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, θα οδηγήσει σε μείωση των βρετανών τουριστών στη χώρα μας. Οι διαταραχές στο εμπόριο θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις και στην ελληνική ναυτιλία.

Τέλος η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019 χωρίς συμφωνία θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στο μέγεθος του κοινοτικού προϋπολογισμού καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εισφέρει σημαντικά κεφάλαια στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πηγή