Παρουσίασε στην Κ.Ο. ένα ευαγγέλιο του νεοφιλελευθερισμού – “Καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και οι προϋπολογισμοί του κράτους οφείλουν να είναι πάντα ισοσκελισμένοι”
Στη συνταγματική κατοχύρωση των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και προγραμματικών σημείων της Ν.Δ. προσβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης -κατά την παρουσίαση των γαλάζιων προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.- έδωσε έμφαση στη “συνταγματοποίηση” των “ισοσκελισμένων προϋπολογισμών”, χαρακτήρισε “αστεία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμο δημόσιο έλεγχο της ενέργειας και των υδάτων” και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ‘συριζοποιήσει’ ακόμη και το σύνταγμα. Δεν θα το επιτρέψουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ….
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας βαρύτητα στη “δημοσιονομική σταθερότητα, κατέστησε σαφές ότι “στο νέο σύνταγμα καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και οι προϋπολογισμοί του κράτους οφείλουν να είναι πάντα ισοσκελισμένοι”.
Παράλληλα, στο όνομα “της τόνωσης της ανάπτυξης” προανήγγειλε ότι -μέσω συντάγματος- “οι στρατηγικές επενδύσεις ενισχύονται, ενώ δεν θα επιτρέπεται πλέον η επιβολή φόρων και άλλων βαρών με αναδρομική ισχύ”.
“Επιτέλους, ιδιωτικά πανεπιστήμια”…
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 ώστε να “λειτουργήσουν επιτέλους ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους”. Αναρωτήθηκε δε “πώς θα προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή για την αναθεώρηση για να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό δεν κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 16″.
Επιπλέον, στον απόηχο της πρότασης που κατέθεσε στη ΔΕΘ για μεταφορά την είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, υπογράμμισε ότι “η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες και δικούς της αυτοτελείς πόρους, αλλά και νέες ευθύνες λογοδοσίας”…
Κατά των διακριτών ρόλων κράτους – Εκκλησίας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ακυρώνοντας το φιλελεύθερο προφίλ που επιθυμεί να καλλιεργήσει, χαρακτήρισε «απόλυτη υποκρισία, αυτοί που τις μονές μέρες αποζητούν τη στήριξη της Εκκλησίας, τις ζυγές να την απαξιώνουν στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ‘θρησκευτικής ουδετερότητας’».
Δυσανεξία για τα δημοψηφίσματα
Παράλληλα, δεν έκρυψε τη… δυσανεξία του για “προτάσεις επικίνδυνες, όπως δημοψηφίσματα, προσέξτε, με λαϊκή πρωτοβουλία και με συλλογή υπογραφών ακόμα και από το Facebook”, ενώ χαρακτήρισε “θεσμικά διαλυτική τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία”…
Σταθερός εκλογικός κύκλος
Ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι το σύνταγμα πρέπει “να θωρακίζει το Κοινοβούλιο και να αποκαθιστά την τιμή του πολιτικού συστήματος”, πρότεινε:
* Να υπάρχει σταθερός εκλογικός κύκλος και να περιορίζονται οι λόγοι διάλυσης της Βουλής.
* Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής: Σε περίπτωση που δύο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία αποβούν άκαρπες, ο Πρόεδρος να εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων απευθείας από τον λαό.
* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει δυνατότητα να συγκαλεί θεσμικά κατοχυρωμένο το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
* Συνταγματική κατοχύρωση η ανάγκη για κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
* Η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση, καθώς η επιλογή των ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή.
Χωρίς λεπτομέρειες για το άρθρο 86
Επεσήμανε δε ότι “αλλάζει το άρθρο για την ασυλία των βουλευτών και την ευθύνη των υπουργών. Και η Βουλή απεμπλέκεται από δικαστικές λειτουργίες”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Για την αναθεώρηση του άρθρου 86 επανέλαβε τον ισχυρισμό “πως, όταν έκανα την πρόταση αυτή, προ ακριβώς δώδεκα ετών, νέος βουλευτής τότε, το 2006, το κόμμα του κ. Τσίπρα σφύριζε αδιάφορα”…
“Κάλυψη” Γεωργιάδη
Δεν πέρασε απαρατήρητη η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να προσφέρει “κάλυψη” στον Άδωνι Γεωργιάδη (λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση με το Ερρίκος Ντυνάν) καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει “τη συναίνεση για το σύνταγμα, ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε άνευ προηγούμενου πογκρόμ κατά κάθε πολιτικού αντιπάλου μέσω ευτελισμένων εξεταστικών και προανακριτικών”.
“Κυβέρνηση σκανδάλων”!
Ο κ. Μητσοτάκης, κλιμακώνοντας τους τόνους, επέμεινε στην καραμέλα ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά μια κυβέρνηση σκανδάλων και οι Έλληνες το συνειδητοποιούν αυτό όλο και περισσότερο. Επιχειρεί να δραπετεύσει, μετατρέποντας το σύνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού”. Συν τοις άλλοις, σε λαϊκιστικούς τόνους, παραλλήλισε τον Αλέξη Τσίπρα με τον… Ούγγρο πρωθυπουργό λέγοντας: “Ας σταματήσει ο Τσίπρας να φέρεται ως ο αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου και ας πάψει να ονειρεύεται την ανατροπή της συνταγματικής τάξης μέσω συντακτικής συνέλευσης που θα προκύψει, λέει, κινηματικά με καταλύτη την Αριστερά”…
Καταστροφολογία στην οικονομία
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επέμεινε στη συνταγή της καταστροφολογίας για την πορεία της οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι “ο κ. Τσίπρας έχει βάλει τη χώρα σε διαρκές Μνημόνιο, δεσμεύοντάς την σε πολιτικές λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα”. Φωτογραφίζοντας δε και τις “ευθύνες” των θεσμών λόγω της… καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο, πρόσθεσε πως “κάποιοι, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι τα πράγματα πάνε καλά στη χώρα μας. Είναι οι ίδιοι που πανηγύρισαν το τέλος του τρίτου Μνημονίου γιατί πολύ απλά τους βόλευε να κρύψουν το ελληνικό πρόβλημα κάτω από χαλί”…
“Όχι” στις Πρέσπες
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε για πολλοστή φορά “να έρθει στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά” και επανέλαβε ότι “η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές”. Υποστήριξε δε ότι “ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει την υποχρέωση να περάσει το Σκοπιανό από την ελληνική Βουλή πριν η χώρα πάει σε κάλπες, διότι αποβλέπει σε κάποιου είδους ανταλλάγματα”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες…