Μετά από ακροαματική διαδικασία δυο ετών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σήμερα είναι ημέρα της κρίσης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Οι δικαστές θα αποφανθούν για την ενοχή ή όχι των συνολικά 14 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Ευφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος οι οποίοι φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης.
Πρόκειται για την υπόθεση που πριν από 9 χρόνια προκάλεσε πολιτική θύελλα βάζοντας στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης τις περίφημες «ιερές» ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ζημίωσαν το δημόσιο.
Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε πράξεις απιστίας, ψευδείς βεβαιώσεις, ψευδορκία αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ήδη, η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα εισηγήθηκε την αθώωση των κατηγορουμένων. Αναφερόμενη στους μοναχούς η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την άποψη πως δεν θεωρούσαν ότι προχωρώντας στις ανταλλαγές διαπράττουν κάποια αξιόποινη πράξη.
«Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων . Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;» είπε χαρακτηριστικά , στην αγόρευση της, η εισαγγελέας η οποία συμπλήρωσε πως από την διαδικασία για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν προέκυψε ότι ενήργησε με δόλο ή διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη. Αναφερόμενη δε στους κατηγορούμενους κρατικούς λειτουργούς είπε πως ενήργησαν θεωρώντας ότι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις άρα ήταν πεπεισμένοι πως έκαναν σύννομες ενέργειες.
Η κ. Κρίνα τόνισε πως αρμόδια για να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ανά την επικράτεια ήδη πολλά δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις θετικές για τη Μονή Βατοπεδίου σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης, δεχόμενα τους τίτλους που έχει η Μονή από τους βυζαντινούς χρόνους.
Πηγή: http://www.news.gr/