Το Σάββατο, χθες και σήμερα δημοσιεύονται στην εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” μέρη μεγάλης έρευνας της DATA RC με ερωτήματα που τέθηκαν σε εκατοντάδες πολίτες της Πάτρας για προβλήματα της πόλης, αλλά και την ανάπτυξη της.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝΑπό την ερώτηση: «Ποια είναι τα πιο οξυμένα προβλήματα της συνοικίας σας, που θεωρείτε ότι πρέπει να επιλυθούν; Πείτε μου πρώτα το πιο σοβαρό; Ποιο το δεύτερο πρόβλημα και ποιο το τρίτο; ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ* Τα άλλα προβλήματα που αναφέρθηκαν από ποσοστό μικρότερο του 1% είναι: Εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, Κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Έλλειψη φαναριών, Πρόβλημα δικτύου κινητής τηλεφωνίας, Ατμοσφαιρική ρύπανση/καυσαέριο, Ψεκασμοί /Απεντόμωση, Διάβρωση των ακτών, Έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, Υπογειoποίηση τρένου, Επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου, Ξερόλακκα, Κατάληψη πεζοδρομίων, Έλλειψη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, Έλλειψη σχολείων.· Το 90% των δημοτών Πατρέων, ανέφερε τουλάχιστον ένα πρόβλημα στη συνοικία τους και το 9,4% δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το 70,1% ανέφερε τουλάχιστον 2 προβλήματα ενώ το 37,7% ανέφερε 3 προβλήματα. Το μέσο πλήθος αναφερόμενων προβλημάτων είναι 1,98 προβλήματα ανά δημότη.· Ως 1ο σημαντικότερο καταγράφεται, με μικρή διαφορά από το δεύτερο, οι κακοί δρόμοι. Δεύτερο σημαντικότερο είναι η έλλειψη καθαριότητας/προβληματική αποκομιδή των απορριμμάτων.Εξετάζοντας τα αναφερόμενα από τους πολίτες ως σοβαρότερα προβλήματα των συνοικιών της Πάτρας διαχρονικά προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:·
Τα τελευταία 10 χρόνια, παρά την διοικητική επέκταση λόγω Καλλικράτη, τα 10 σοβαρότερα προβλήματα των συνοικιών παραμένουν ίδια (με μικρές μεταβολές στην αναφερόμενη ένταση).· Τα τελευταία 10 χρόνια σταθερά (Φεβρουάριος 2008- Οκτώβριος 2018) τα δύο κύρια προβλήματα των συνοικιών είναι οι «κακοί δρόμοι» και η «έλλειψη καθαριότητας», με το δεύτερο να παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένο συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2008.· Καταγράφεται σημαντική αύξηση του προβλήματος της «αποχέτευσης». Οφείλεται στην ενσωμάτωση π. Καποδιστριακών Δήμων (Βραχναιίκων, Παραλίας, Ρίου) στο Δήμο Πατρέων. Στους δήμους αυτούς το πρόβλημα αναφέρεται ως το 1ο σημαντικότερο από το 20-30% των κατοίκων.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ
Από την ερώτηση: «Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο οξυμένο πρόβλημα της Πάτρας γενικότερα που θεωρείτε ότι πρέπει να επιλυθεί, ανεξάρτητα από το εάν αφορά εσάς προσωπικά; Ποιο το δεύτερο πρόβλημα και ποιο το τρίτο;* Τα άλλα προβλήματα που αναφέρθηκαν από ποσοστό μικρότερο του 1% είναι: Προβληματική ύδρευση, Ελλιπής συντονισμός στα έργα/ γίνονται συνέχεια έργα στα ίδια σημεία, Ανεπαρκής φωτισμός, Έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, Αποχέτευση / υπόνομοι, Ελλιπής τουριστική ανάπτυξη, Υγεία, Εγκαταλελειμμένα οικόπεδα/ποντίκια, Ελλιπής πρόβλεψη για ΑΜΕΑ, Ελλιπής κοινωνική πρόνοια, Ηχορύπανση, Έλλειψη ποδηλατοδρόμων, Ελλιπής εμπορική ανάπτυξη, Επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου, Φανάρια, Κακοδιαχείριση του Μώλου, Κακή κατάσταση αθλητικών εγκαταστάσεων.· Το 88,2% των δημοτών Πατρέων ανέφερε τουλάχιστον ένα πρόβλημα στο Δήμο, το 7,1% δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και το 4,7% ότι «δεν γνωρίζει». Το 62,4% ανέφερε 2 προβλήματα και το 36,7% ανέφερε 3 προβλήματα. Το μέσο πλήθος των αναφερόμενων προβλημάτων είναι 2,10 ανά δημότη.· Ως 1ο σημαντικότερο καταγράφεται, με μικρή διαφορά από το δεύτερο, οι «κακοί δρόμοι». Δεύτερο σημαντικότερο είναι η «έλλειψη καθαριότητας/προβληματική αποκομιδή των απορριμμάτων».Εξετάζοντας τα σοβαρότερα προβλήματα του Δήμου της Πάτρας διαχρονικά προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:· Τα τελευταία 10 χρόνια, τα 10 σοβαρότερα προβλήματα του Δήμου παραμένουν τα ίδια με μικρές μεταβολές σχετικά με την ένταση με την οποίο αξιολογούνται από τους δημότες.· Τα τελευταία 10 χρόνια σταθερά (Φεβρουάριος 2008- Οκτώβριος 2018) το κύριο πρόβλημα του Δήμου Πατρέων είναι το «κυκλοφοριακό». Όμως στην τελευταία έρευνα του Οκτωβρίου αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά των δημοτών που δηλώνουν ως 1ο σημαντικότερο πρόβλημα την ανεπαρκή καθαριότητα (18,9%) αλλά και την κακή κατάσταση των δρόμων (11%).· Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ το 2008 το 51,4% των δημοτών έχει το ίδιο κοινό σημαντικότερο πρόβλημα – το «κυκλοφοριακό», με την πάροδο των ετών τα προβλήματα είναι περισσότερα και διαφορετικής σημασίας για κάθε δημότη.
ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα του Δήμου Πατρέων είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα η ανακύκλωση. Στην ερώτησή μας προς τους δημότες εάν κάνουν ανακύκλωση, το 89,8% απάντησε θετικά με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να έχει καταγραφεί στο 92%. Εξετάζοντας όμως τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης στην Απολογιστική του έκθεση για το 2016 ο Δήμος μας καταλαμβάνει την 95η θέση στους 271 Δήμους και την 29η θέση στους 59 μεγάλους Δήμους της χώρας με ποσοστό ανάκτησης 3,4% επί του συνόλου των απορριμμάτων της.Πως ερμηνεύονται αυτά τα φαινομενικά αντικρουόμενα δεδομένα:· Ο δημότης θεωρεί ότι ανακυκλώνει έστω και εάν ρίχνει ένα μπουκαλάκι του νερού στον μπλε κάδο. Η ανακύκλωσή του δεν είναι συστηματική. Η ανακύκλωσή του δεν αφορά μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων του.· Η συστηματική και ουσιαστική ενημέρωση γύρω από την ανακύκλωση, τις νομικές μας υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το γεγονός ότι δεν ανακυκλώνουμε συστηματικά και η ανακύκλωση που κάνουμε είναι πολύ μικρή θα οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η «διαλογή στην πηγή» είναι η πλέον αποδοτική ανακύκλωση απορριμμάτων και αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο.Το 60,4% των Πατρινών αναφέρουν ότι γνωρίζουν τι σημαίνει διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, ενώ αφού ενημερώσαμε και αυτούς που δεν γνώριζαν το 65,5% είναι θετικοί στην συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ “Π” ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗ ΔΙΨΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΝΕΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ.ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: DATA RC A.E.ΑΝΑΘΕΣΗ: Συνδρομητικές έρευνες. Στο παρόν παρουσιάζονται ευρήματα από δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με λίγες ημέρες χρονική απόσταση η μια από την άλλη.ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ/ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Ποσοτικές έρευνες μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο. Η έρευνα Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 602 δημοτών του Δήμου Πατρέων στις 23-31/10/2018 και έρευνα Νοεμβρίου σε δείγμα 449 δημοτών του Δήμου Πατρέων στις 14-22/11/2018, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Και στις δύο έρευνες, πραγματοποιήθηκε στρωματοποιημένη δειγματοληψία κατά καποδιστριακούς δήμους με χρήση quota σε φύλο και ηλικία.Η εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρουσιάζονται για λόγους συγκρίσεων τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η DATA RC τον Φεβρουάριο 2008 μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 351 δημοτών του τότε Καποδιστριακού Δήμου.
ΠΗΓΗ