Του Γιώργου Λεκάκη
Στον λόφο που σήμερα καλείται Dautë, στο Δυρράχιο (στην αρχαίαΕπίδαμνο, που ιδρύθηκε ως πόλη τον 7ο αι. π.Χ. – αποικία τωνΚερκυραίων! – τουλάχιστον 14 αιώνες πριν εμφανισθούν οι Αλβανοί στην περιοχή!) στην (βόρειο) Ήπειρο ευρέθη ένα αρχαίο ιερό υπέρ της αρχαίας θεάς των Ελλήνων, Αρτέμιδος.Έρευνες διεξάγει μια κοινή Γαλλο-Αλβανική αρχαιολογική αποστολή (RAFAL).Στο αρχαίο ελληνικό ιερό ευρέθησαν, μεταξύ άλλων, λύχνοι, καπάκια, λεκανίδες, πυξίδες, αγγεία, αρωματοδοχεία, κ.ά.Η αποστολή του 2012 σχεδόν ολοκληρώθηκε, καθώς και η επιλογή και η καταλογογράφηση των κεραμικών αντικειμένων (από τερακότα).
Στοιχεία, νομίσματα και άλλα αντικείμενα που συλλέχθηκαν το 1970-1971 στο Αρτεμίσιον ιερό του λόφου Dautë ήταν το θέμα της τελευταίας συνάντησης ολόκληρης της ομάδας RAFAL στο Μουσείο του Δυρραχίου.
Αποτελέσματα των αναλύσεων σειράς δειγμάτων έγιναν από τον M. Galaty(του Mississipi State University). Έδειξε ότι η κύρια παραγωγή των αντικειμένων που συλλέχθηκαν στο Αρτεμίσιο της Επιδάμνου-Δυρραχίου, ήταν τοπική, αλλά κάποιος αριθμός αντικειμένων ήταν από άλλες περιοχές (της Ιλλυρίας).
Η Γαλλο-Αλβανική αρχαιολογική αποστολή (RAFAL), όπως και άλλες ξένες αποστολές στην Αλβανία, συμμετείχε στην διάσκεψη που οργανώθηκε από το Κέντρο Αλβανικών Σπουδών των Τιράνων, με την ευκαιρία των 65 χρόνων του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2013.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 2014 το έργο της ομάδας τονίσθηκε και διαφημίσθηκε και από τα αλβανικά ταχυδρομεία, μέσω της εκδόσεως μιας φιλοτελικής σειράς με θέμα το Αρτεμίσιον του Δυρραχίου, στην οποία υπάρχουν εικονογραφημένα και μερικά αρχαία ελληνικά ευρήματα του λόφου του Dautë…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ανασκαφές στην αρχαία Επίδαμνο:B. Muka, A. Muller«Epidamnos-Dyrrhachion: the Artemision», στοGjipali, L. Përzhita, B. Muka (éds) «Recent Archaeological Discoveries in Albania» (2013), σελ. 118-125.
B. Muka, A. Muller, F. Tartariet al.«D’Aphrodite à Artémis. Le sanctuaire de la colline de Dautë à Épidamne-Dyrrhachion: recherches 2003-2012»,στο L. Perzhita et al. (éds) «International Congress of Albanian Archaeological Studies. 65th Anniversary of Albanian Archaeology» (21-22 November 2013, Tirana) (2014), σελ. 275-284.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΗΠΕΙΡΟ,βλ. Γ. Λεκάκη “Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5”.