Στάθηκε όρθια (αν και την καταψήφισαν 117 σύντροφοί της) μετά την πρόταση μομφής η Βρετανή πρωθυπουργός

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Επιβίωσε από την πρόταση μομφής εναντίον της, με 200 ψήφους υπέρ της και 117 κατά, αποτέλεσμα που της επιτρέπει να παραμείνει στο «τιμόνι» του Συντηρητικού Κόμματος και στην ηγεσία της χώρας. 

Ωστόσο, σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος σημείωνε χθες ότι η Τερέζα Μέι, παρά το γεγονός πως πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά για τους επόμενους 12 μήνες, θα πάει «λαβωμένη» στις Βρυξέλλες, αφού 117 φωνές αντίδρασης προέρχονται από το ίδιο το κόμμα της και ενώνονται με όλους όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη συμφωνία που πέτυχε με τους Ευρωπαίους για το Brexit. Η κυρία Μέι έμαθε το αποτέλεσμα από την Ντάουνινγκ Στριτ, αφού η διαδικασία δεν επέτρεπε την παρουσία της στην Αίθουσα Επιτροπών 14 της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου λάμβανε χώρα η διαδικασία της καταμέτρησης.

Στην ομιλία της εκεί είχε ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, τονίζοντας πάλι ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς προέχει η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit. 

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο και Αθήνα είχαν κάνει σαφές στο Λονδίνο ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία χωρίς περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης. Αυτό είναι μάλλον κάτι που συνυπολόγισαν οι Τόρις προτού ψηφίσουν, φοβούμενοι πως η χώρα θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά στην περίπτωση αποπομπής της Μέι.

Αβεβαιότητα

Το ζήτημα βεβαίως εξακολουθεί να απασχολεί τους Ευρωπαίους και θα συζητηθεί περαιτέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σήμερα και αύριο, για το οποίο μετέβη στις Βρυξέλλες και ο Αλέξης Τσίπρας. 

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατούσε πάντως μέχρι χθες βράδυ στο Λονδίνο είχε επηρεάσει αρνητικά και τους επιχειρηματικούς κύκλους. Τόσο το βρετανικό εμπορικό επιμελητήριο όσο και το ινστιτούτο επιχειρηματικών ηγετών παρακολουθούσαν απογοητευμένοι και ανήσυχοι τα γεγονότα στο Γουέστμινστερ, σχολιάζοντας ότι σε μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές για τη βρετανική οικονομία εδώ και δεκαετίες είναι απαράδεκτο οι πολιτικοί του Κοινοβουλίου να επιλέξουν να εστιάσουν στον εαυτό τους, παρά στις ανάγκες της χώρας.

—-

Και ο Μακρόν είναι υπό αμφισβήτηση!

Βρέχει… αμφισβήτηση στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, αφού, πλην της Τερέζα Μέι χθες, σήμερα συζητείται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσαν την Τρίτη τα κόμματα της Αριστεράς κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία, χωρίς ωστόσο να θεωρείται πιθανή η πτώση της κυβέρνησής του, εντούτοις όλοι συμφωνούν πως το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί εδώ και εβδομάδες στους δρόμους του Παρισιού από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» έχει μεταφερθεί για τα καλά στο Κοινοβούλιο της Γαλλίας, όπου τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Αξίζει να τονιστεί ότι από τη διαδικασία θα απέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς, όπως είπε ο επικεφαλής τους, «αυτή δεν είναι η απάντηση που αναμένει η κοινή γνώμη».

ΠΗΓΗ