Πτυχιούχος του Καποδιστριακού ο νέος επίσκοπος της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος
Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου
Κάτω από τους τρούλους του αρχαίου βυζαντινού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στο παγωμένο Κίεβο μια νέα αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία «γεννήθηκε» το Σάββατο.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως είναι το όνομά της, αποτελεί το επιστέγασμα των επίπονων διπλωματικών διεργασιών που συντόνισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την αίτηση της κυβέρνησης του Κιέβου για την αποκατάσταση της διασπασμένης εκκλησιαστικής ενότητας στην Ουκρανία.
Παράλληλα, η Ενωτική Σύνοδος ανέδειξε νέο μητροπολίτη Κιέβου τον 39χρονο Περεγιασλάβ Επιφάνιο. Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανικής Συνόδου υπήρξε στενός συνεργάτης του Φιλάρετου Ντενισένκο, είναι ελληνομαθής, καθώς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και θα προεδρεύει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη, η νέα Εκκλησία θα διοικείται με παρεμφερή τρόπο με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, προσκαλώντας τον να παραλάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στο Φανάρι στις 6 Ιανουαρίου 2019, κατά τη θεία λειτουργία των Θεοφανίων.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που ήταν παρών στην κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό Ενωτική Σύνοδο, παρουσιάζοντας εν μέσω κωδωνοκρουσιών και επευφημιών τον νέο μητροπολίτη Κιέβου, έκανε έκκληση για ενότητα και έστειλε μήνυμα ότι τίποτα πλέον δεν συνδέει εκκλησιαστικά τη χώρα του με τη Ρωσία, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα όσων θελήσουν να παραμείνουν υπό την Εκκλησία της Ρωσίας θα προστατευτούν.
Ο νέος, και ηλικιακά, μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά του. Καλείται να αποδείξει ότι δεν τον ποδηγετεί, όπως λένε, ο εκκλησιαστικός μέντοράς του Φιλάρετος Ντενισένκο, αλλά ότι θα λειτουργήσει όντως δημιουργικά και αυτόνομα για να κάνει ουσία και πράξη την ενότητα των ορθοδόξων στη μαστιζόμενη Ουκρανία. Ο κ. Επιφάνιος πρέπει να αγωνιστεί για να υπάρξει ειρήνευση μεταξύ κλήρου και λαού της Εκκλησίας της Ουκρανίας και των ρωσόφιλων πιστών και ιερέων, να καταδικάσει πράξεις βίας και εκδικητικότητας και να γίνει γεφυροποιός.
Μόσχα: Το Φανάρι να δώσει εξηγήσεις
Με ενδιαφέρον αναμένεται πότε η Εκκλησία στην Ουκρανία θα αναγνωριστεί από τις άλλες 13 ορθόδοξες Εκκλησίες. Πάντως, το Πατριαρχείο της Μόσχας σχολίασε με υπεροψία τις εξελίξεις. «Καμία αξία δεν έχει η αποκαλούμενη “Ενωτική Σύνοδος” που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία και η Κωνσταντινούπολη πρέπει να δώσει εξηγήσεις» δήλωσε ο πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ του Πατριαρχείου της Μόσχας