Η γερμανίδα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων μιλά στα «ΝΕΑ»
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα δώσουν τη μάχη με επικεφαλής τη Γερμανίδα Σκα Κέλερ και τον Γάλλο Φιλίπ Λαμπέρ. Οι ευρωπαίοι οικολόγοι εμπιστεύθηκαν για δεύτερη φορά την 38χρονη Γερμανίδα να τους οδηγήσει στις ευρωεκλογές. Αυτήν τη φορά, λέει στα «ΝΕΑ», η μάχη είναι σκληρή απέναντι σε εκείνους που θέλουν να αποδομήσουν την Ευρώπη. Για τους έλληνες Πράσινους θεωρεί ότι η συγκυρία είναι δύσκολη και περιορίζεται στην προσδοκία για καλύτερο αποτέλεσμα.
Κυρία Κέλερ, είστε για δεύτερη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Πρασίνων για τις ευρωεκλογές. Τι σημαίνει αυτό για σας;
Χαίρομαι πάρα πολύ που απολαύω της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων Πρασίνων. Την προηγούμενη, πρώτη φορά, ήταν για μένα μια εξαιρετική εμπειρία η ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία, να μάχομαι παντού για τους στόχους των Πρασίνων είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από έναν εθνικό προεκλογικό αγώνα.
Τι είναι διαφορετικό τώρα στην ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία;
Αυτή τη φορά στις ευρωεκλογές κρίνονται θεμελιώδη ζητήματα για την Ευρώπη. Είναι σημαντικό το διακύβευμα. Η Ευρώπη απειλείται από τα ακροδεξιά και από πολλά κόμματα που θέλουν να αποδομήσουν την ΕΕ, να χτίσουν σύνορα, να επιστρέψουν στον εθνικισμό. Το ερώτημα είναι: μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, μπορούμε να την αλλάξουμε, να τη βελτιώσουμε; Για να πείσουμε τους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι σημαντική και απαραίτητη, πρέπει να απαντήσουμε στις οικολογικές, κοινωνικές και δημοκρατικές προκλήσεις της εποχής.
Είναι μεγάλο αυτό το φάσμα. Εχετε απαντήσεις για όλα;
Τα ζητήματα της οικολογίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης συνδέονται, τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα πλήττονται περισσότερο από την επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το ζητούμενο των καλύτερων συνθηκών ζωής έχει άμεση κοινωνική διάσταση. Είναι σημαντικό να αποκτήσει η Ευρώπη έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα. Να διασφαλιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ζήτημα του μέλλοντος για την ΕΕ. Μέχρι τώρα η κοινωνική πολιτική είναι εθνική υπόθεση, αλλά εάν έχουμε έναν κοινό οικονομικό χώρο, πρέπει να απαντήσουμε ευρωπαϊκά και στα κοινωνικά ζητήματα.
Και τα ζητήματα της δημοκρατίας;
Πρέπει να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι αυτά τα δικαιώματα απειλούνται π.χ. στην Πολωνία, στη Ρουμανία. Ζητούμενο είναι εάν μπορεί η ΕΕ να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών σε όλες τις χώρες – μέλη. Είναι μια νέα πρόκληση που δεν υπήρχε μέχρι τώρα σε αυτήν την έκταση.
Η ΕΕ βρίσκεται σε καμπή, διαμορφώνει τις βάσεις για το αύριο. Είστε ικανοποιημένη με τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ;
Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένη. Συμφωνήθηκε ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης που είναι πολύ μικρός για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές κρίσεις, να διασφαλιστούν επενδύσεις, να καταπολεμηθεί η φτώχεια στην ΕΕ. Είναι παντελώς ανεπαρκής. Η γερμανική κυβέρνηση ευθύνεται για τη στασιμότητα σχετικά με τις προτάσεις Μακρόν και Γιούνκερ για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Δείχνει φιλευρωπαϊκή, αλλά στην πράξη δεν κάνει τίποτα. Αλλά η Ευρώπη αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και στις εθνικές εκλογές των χωρών – μελών, φυσικά και της Γερμανίας. Στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είχαμε μέχρι τώρα αρκετές επιτυχίες, αλλά είναι σαφές ότι με έναν μεγάλο συνασπισμό στο Ευρωκοινοβούλιο δύσκολα προωθούνται οι προοδευτικές πολιτικές που είναι απολύτως απαραίτητες.
Σε εθνικό επίπεδο, οι Πράσινοι της Γερμανίας πιάνουν στις δημοσκοπήσεις πρωτόγνωρα ποσοστά 20% και πάνω. Αλλά για τις ευρωεκλογές τα ποσοστά είναι χαμηλότερα. Γιατί;
Οι υπάρχουσες δημοσκοπήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι οπωσδήποτε αξιόπιστες, καθώς πρέπει να δούμε ποιο κόμμα είναι στους Πράσινους και ποιο όχι. Πηγαίνουμε πολύ καλά στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, σε πολλές χώρες. Αλλά όχι σε όλες. Και ευελπιστούμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.
Πού βάζετε τον πήχη, ποιος είναι ο στόχος;
Θέλουμε να ενισχυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα μας στην Ευρωβουλή. Δεν είναι εύκολο, διότι έχουμε και το Brexit που μας στερεί έξι ευρωβουλευτές. Θέλουμε όχι μόνον να τους αναπληρώσουμε, αλλά να μεγαλώσουμε την ομάδα ακόμα περισσότερο.
Στη Γερμανία οι Πράσινοι είναι δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις, παίρνουν και από δεξιά, τη Χριστιανική Ενωση, και από αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά όχι στην Ανατολική, πρώην κομμουνιστική Γερμανία, από όπου εσείς προέρχεστε. Είναι οι Πράσινοι ένα κόμμα ευημερούντων Δυτικογερμανών;
Οχι, σε καμία περίπτωση. Βλέποντας τα στοιχεία για τα νέα μέλη των Πρασίνων, διαπιστώνει κανείς ότι οι Πράσινοι ενισχύονται και στην Ανατολική Γερμανία. Εχουμε βέβαια δυσκολίες, αλλά και εκεί υπάρχει κινητικότητα.
Η εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» έγραψε πριν από έναν χρόνο για σας ότι ελάχιστοι Γερμανοί έχουν τη δύναμη της Σκα Κέλερ. Αλλά από αυτήν τη δύναμη και των Πρασίνων δεν φαίνονται πολλά…
Επηρεάζουμε και διαμορφώνουμε ήδη την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν δείτε τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, θα διαπιστώσετε ότι έχουν πολύ συχνά τη σφραγίδα των Πρασίνων, μολονότι δεν ανήκουμε στις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Αλλά για το μέγεθός μας είχαμε πολλές επιτυχίες, π.χ. στην αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη μεταναστευτική πολιτική.
Ειδικά στη μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για επιτυχίες, η Ευρώπη είναι πολυδιασπασμένη.
Δυστυχώς, έχετε δίκιο για την Ευρώπη. Αλλά οι Πράσινοι έχουμε μια σαφή θέση για μια ανθρωπιστική, προσφυγική πολιτική. Για μας είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα για όλους. Πετύχαμε και σε αυτό αρκετά στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ άλλων στη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, που προέβλεπε την επιστροφή στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ, δηλαδή την Ιταλία και την Ελλάδα. Το σύστημα αυτό ήταν εντελώς λάθος. Για τη μεταρρύθμισή του πετύχαμε στο Ευρωκοινοβούλιο διακομματική πλειοψηφία από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά. Το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι χρειαζόμαστε ένα σύστημα αλληλεγγύης για την κατανομή των προσφύγων και θεωρώ ακατανόητο το ότι τα ίδια κόμματα σε ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια δεν την υποστηρίζουν.
Στην Ελλάδα οι Οικολόγοι παραμένουν και αδύναμοι και διασπασμένοι, ενώ το κόμμα των Πρασίνων συμμετέχει στην κυβέρνηση των λαϊκιστών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τι προοπτικές βλέπετε;
Εχουμε καλή επαφή με τους Πράσινους στην Ελλάδα. Θα ήταν καλό αν είχαν μεγαλύτερα ποσοστά, ξέρω ότι καταβάλλουν προσπάθειες, αλλά δεν είναι εύκολο στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την Ελλάδα. Ανήκουν όμως στη μεγάλη οικογένεια των Πρασίνων της Ευρώπης και μάχονται για τους ίδιους στόχους.